Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Szokások, etikett » Mit gondoltok a nők házasság...

Mit gondoltok a nők házasság után felvett nevéről?

Figyelt kérdés

Fél évszázaddal ezelőtt még fel sem merült, hogy egy nő ne a férje teljes nevét vegye fel (mint -né), de ez mára teljesen kiment a divatból, illetve többféle választási lehetőség is adott. Elvileg ezek léteznek:

Gipsz Jakabné

Gipsz Jakabné Cserepes Virág

Gipszné Cserepes Virág

Gipsz-Cserepes Virág

Cserepes-Gipsz Virág

Gipsz Virág

Cserepes Virág

Ti mit gondoltok, mire utalnak ezek a nő személyiségét, a kapcsolatban betöltött szerepét illetően? Máshogy néznek a nőre a külső szemlélők, ha valamilyen formában felveszi a férje nevét (vagy épphogy nem)?

Elnézést, ha már volt ilyen kérdés, de én nem találtam.

2011. jún. 20. 23:20
1 2 3 4
 11/35 napietus ***** válasza:
én felvettem a férjem nevét, szerintem ennek semmi köze a női egyenjogúsághoz, meg ilyenekhez. ezzel egyébként a férfi kockáztat, lásd ezt a kérdésemet: http://www.gyakorikerdesek.hu/csaladi-kapcsolatok__valas__18.. pont ilyen esetről szól.
2011. jún. 21. 00:15
 12/35 Vérszomjas pandamaci ***** válasza:

00:11

Készülök még nyilatkozattal is. Nálunk még a bőrszín se stimmel. :-D

Egyszer volt a tévében egy riport, hogy a gyerekek kb. 10%-nál nem az az apa, aki azt hiszi magáról és beszámoltak az apasági vizsgálatokról. A férjem meg viccesen megkérdezte, hogy én nem akarok-e egy anyasági vizsgálatot.

Viszont azt nem tudom hogy tudnám megoldani, hogy a gyerekek nevével ne legyen gond, mert akár felvenném a férjem nevét, akár nem, a gyerekek az apjuk teljes családi nevét kell hogy itt viseljék.

2011. jún. 21. 00:21
 13/35 Vérszomjas pandamaci ***** válasza:
Egyébként az tuti, hogy minket már az utaslista alapján kikapnak.... Ott van kettő, két vezetéknevű kiskorú, a listán meg nem lesz olyan felnőtt, aki bármelyik néven szerepelne....
2011. jún. 21. 00:23
 14/35 anonim ***** válasza:
57%

Régen sem volt ez ennyire egyértelmű. A nagyanyám pl. egész életében Cserepes Virág volt - rendszeresen publikált, azt mondta, ha hirtelen elkezdene Gipsz Jakabnéként írni, akkor egyszerűen nem tudnák hova tenni. Néhány publikációját G. Cserepes Virág név alatt jelentette meg.

Nekem ez a forma tetszik, nem tudom, fel lehet-e ezt venni, de valami módon mindenképp így szeretném.

2011. jún. 21. 07:08
 15/35 anonim ***** válasza:
Az anyukám nekem is maradt Cserepes Virág, apai nagymamám rosszallása ellenére. Egyáltalán nem bánta meg, mert legalább rövid maradt, a Gipsz Jakabnét meg különösen furcsának találja (én is). Az egyik kollégája még viccesen meg is jegyezte, hogy mennyire jól döntött, bezzeg neki a válása után lehetett minden papírját újracsináltatni. Mi is sokszor utaztunk külföldre gyerekkoromban, emlékeim szerint viszont soha nem volt ezzel semmi gond.
2011. jún. 21. 07:22
 16/35 anonim ***** válasza:
50%

Hát nekem az ilyen Gipsz Jakabné típusú név egyáltalán nem tetszik. Olyan, mintha megszűnne önálló személyként létezni a nő.

Régen ennek az volt a jelentősége, hogy a nőnek kvázi a férje lett a gyámja, mivel korábban az apja volt a gondviselője. Szóval férfi nélkül nem is igazán volt "egész" ember. Hajadonként az apja nevét viselte (igaz, csak a vezetéknevét), férjezettként a férjéét, hogy látható legyen a neve alapján, kihez tartozik, ki felel érte. Nos, nekem ez nem tetszik, ma már egy nő is teljes jogú felnőtt ember, ezért nem is szeretem ezt a megjelölősdit. Hiszen a férfiak sincsenek a házasságuk után megjelölve.

Később jött ugye a Gipszné Cserepes Virág verzió, meg a hosszú formája, a Gipsz Jakabné Cserepes Virág, ezt egy fokkal jobbnak érzem, így azért megmarad valamilyen formában a saját név is, bár továbbra sem értem, miért kell, hogy egy nőnek a nevéből azonnal megállapítható legyen, hogy férjnél van. Nem azért mondom, mert ez szégyen lenne, csak igazából idegeneknek mi közük hozzá? Pl. egy banki ügyintézésnél, postán egy csekk befizetésénél, orvosnál, stb., miért releváns információ ez? Hiszen a férfiak nevében sincs jelezve, hogy nősek-e vagy sem. Aki ismeri az adott nőt, az úgyis tudja, hogy férjezett-e, aki meg nem ismeri, annak tényleg tök mindegy, nem? Ha valamilyen oknál fogva fontos tudni, azt meg meg is lehet kérdezni, nem?

Én sokáig a lánykori név megtartásával szimpatizáltam (most sem áll tőlem távol a gondolat), mivel úgy voltam vele, hogy ha X évig jó volt nekem a saját nevem, akkor miért kéne megváltoztatnom? Ha valami ritka, vagy kiváltképp szép családnevem lenne, akkor biztos így is hagynám házasságkötés után is, csak azért nekem a saját vezetéknevem olyan nagyon nem tetszik, bár nem is kimondottan csúnya, csak nem tudom, nincs benne semmi pláne.

Most úgy gondolom, ha a leendő férjemnek olyan vezetékneve lesz, ami nem mondjuk Szabó vagy Kovács, hanem ennél kicsit egyedibb, akkor fel fogom venni a nevét, de ebben a Gipsz Virág formátumban. Nem félreérteni, nem a flancolás végett, meg nem azért nem lennék mondjuk Kovács, mert az nekem pórias, csak egyszerűen (példa, nem így hívnak) Kovács Annából rengeteg van, ennél azért a saját vezetéknevem egyedibb, könnyebb vele beazonosítani. De amúgy tetszik ez a megoldás, az összetartozást tökéletesen kifejezi (bár nem ezt tartom a házasság lényegi elemének, akik valóban összetartoznak, azokról az amúgy is sugárzik), viszont nincs egy ilyen alá-fölérendeltségi mellékíze a dolognak.

De ismerek olyan párt is, ahol a férfi vette fel a nő nevét. Az egyik házaspárnál azért volt így, mert a férfinek nagyon fura vezetékneve volt, olyan, ami gúnyolódásra adott okot egész életében, örült neki, amikor végre felvehetett egy "szokványos, unalmas" vezetéknevet, a másik meg azért vette fel a felesége nevét, mert az apjával nem volt jóban, és nem akarta tovább azt a nevet viselni.

Félreértés ne essék, nem leszólni akartam senkit, aki ilyen vagy olyan variáció mellett dönt, ez kizárólag rám vonatkozik, én saját magamat nem tudnám elképzelni úgy, hogy valamilyen -né. De aki így viseli a nevét, mert így tetszik neki, annak szíve joga, nem gondolok róla, mint személyről semmi rosszat. Csak nekem mondjuk furcsa, hogy egy Gipsz Jakabnéról a neve alapján még a keresztnevét sem tudom meg, csak a férje nevét, pedig lehet, hogy a férje jelen sincs, az ő nevét mégis megtudom, a jelenlévő nő nevét meg nem.

2011. jún. 21. 09:01
 17/35 anonim ***** válasza:
Közben elolvastam a többi választ, így mondjuk már értem, hogy bizonyos helyzetekben tényleg bonyodalmas lehet, ha nem derül ki a családnevekből, hogy ki kinek a kije, főleg, ha már gyerek is van. És ezt persze csak mégjobban megbonyolítja, ha a házaspár két tagja nem ugyan olyan nemzetiségű, és eltérő szokások vannak a két országban. Így persze teljesen érthető, hogy ez probléma, bár én az előző válaszomban az alapesetből indultam ki, hogy itt most egy magyar házaspárról van szó.
2011. jún. 21. 09:17
 18/35 anonim ***** válasza:
80%

Én semmiképp sem vennék fel egy Gipsz Jakabné típusú nevet, és nem csak az alárendeltség miatt, hanem mert ha megyek egy új társaságba, és bemutatkozom, hogy "jó napot, Gipsz Jakabné vagyok", akkor a másik fél hogy fog szólítani? "Jakabné gyere már ide egy kicsit?" Vagy visszakérdez, hogy "És hogy szólíthatlak?" Ha meg máshogy szólít, mint a nevem, akkor mi értelme a névnek?

A Gipszné Cserepes Virág még tetszik, anyukám is így vette fel apukám nevét, de ez hosszú neveknél nem egy jó megoldás (pl. Tóthné Szabó Zsófia még oké, de Olaszfalusyné Zsigmond Krisztina már kevésbé).

Én különben biztos megtartom a nevem, így születtem, így hívnak, mindenki így ismer, ez szerepel az irataimon is, szóval így tartom logikusnak. Ez vagyok én, nem valami "né". De persze ez nyilván egyéni felfogás.

Én egyáltalán nem ítélem el azt, aki felveszi a férje nevét, főleg ha az jól is hangzik, mindenkinek szíve joga, de egy dologtól undorodom, és az az, hogy sokan akkor is megtartják a nevüket (Gipsz Jakabné) ha már elváltak, és semmi közük a pasihoz. Ez az időseknél gyakori, hogy ne legyen ciki, hogy 50-80 évesen még szinglik, de szerintem óriási hülyeség. Arról nem is beszélve, hogy hogy hordhatja egy olyan ember nevét, akitől elvált, mert nem tudtak együtt élni?

Nálam nem fogják tudni, hogy házas vagyok, de ahogy előttem is írták, egy vadidegennek mi köze van ahhoz, hogy férjezett vagyok-e?

2011. jún. 21. 11:55
 19/35 anonim ***** válasza:

Én felvettem a férjem vezetéknevét a sajátom helyett. Nem azért, mert az nem tetszett, hanem mert számomra a nevünk egyezése is mutatja, hogy összetartozunk. -Né én sem szerettem volna lenni, de nem gondolok semmi rosszat arról, akinek ez tetszik.

Viszont nekünk is volt már kínos esetünk egy le nem csrélt név miatt. Amikor ide költöztünk, bemutatkoztunk az egyébként elég fiatal szomszédnak, mondta, hogy ő X-né, és nagyon barátságos volt, sokat beszélgettünk. A párom meg valamit kérdezett a férjétől, mire a hölgy mondta, hogy elváltak. Én meg tiszta tapintatlannak éreztem magunkat, pedig a neve alapján tényleg jogos volt a feltételezés, hogy házas.

2011. jún. 21. 12:15
 20/35 anonim ***** válasza:
100%
Mondjuk idősebb korban meg a férjezett nevüket tartják meg szerintem sokan válás után, és nem csak azért, mert "hogy néz már ki", hanem pont azért, amiért a mai nők meg nem akarják lecserélni a lánykorit: mert mindenhol azon a néven ismerik őket.
2011. jún. 21. 12:39
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!