Zavar, ha letegeznek ismeretlenek?
Én 18 éves vagyok, és engem nagyon zavar ha azt látom hogy velem egyidős fiúk-lányok lehelóznak idősebbeket...én sose tenném, inkább megvárom, hogy felajánlják a tegezés lehetőségét...Már bocsánat de szerintem örülni kéne, hogy a magyar nyelvben a tiszteletadás egyik jele a magázódás! én a 25 évesnek is jónapot kívánokot köszönök, majd ha azt mondja hogy tegezzem, akkor tegezem.
Kezd kikopni ez sajnos, a hülye amerika majmolás megy ezzel a lehelózok mindenkit...attól hogy az angol nyelv ilyen "lájtos" attól még nekünk nem kell bunkónak lennünk!
Én szerintem a helyzet határozza meg, és nem arra gondolok most, hogy ki hogyan áll a dolgok mellé, ki adja meg az alaptiszteletet és ki nem.
Elsősorban a tisztelettudás a családban kezdődik és nem az idegenek között. Aki a szüleit tegezi, az nem tiszteli...(ha pedig kicsi korától volt így nevelve, akkor sajnos a neveltetésre tudnám ráfogni).
Másodszor, hivatalos helyeken a jól bevált magázás a helyes, kortól függetlenül!
Harmadszor, a kortól függően, korkülömbséget figyelembe véve, az idősebbeket természetesen magázzuk, hacsak nem kérnek rá, hogy tegeződjünk.
Mivel a kor is kategorizálva van, ezért lehetne ezt több kis ágra bontani, de inkább ne menjünk bele, számítsuk a magától érthető dolgokat.
És amit már többször is megemlítettek, akármennyire is zavaró ha fiatalon lemagáznak, megtiszteltetésnek kell venni, viszont ha a tegezést szeretnéd, akkor értesd meg vele, hogy miért.
Valóban nem a tegezés/magázás határozza meg a tisztelet két fél között, de az alaptiszteletet mindenki megérdemli, kortól függetlenül! (mivel egyenlőek vagyunk, ugyebár?!).
Mi, mint tisztelettudók (legalábbis azt hisszük) ha a dolgok nem épp úgy alakulnak, ahogyan elképzeljük, akkor visszavágunk? Szerintem nem ez lenne helyén, ha visszategezz a tiszteletlent…).
Visszatérve a kérdező kérdésére, ezeket leírtam, hogy legyen világos a számára. Engem minden zavar, ami nem úgy van ahogy a fentiekben felsoroltam. De, ha szeretnék tenni ennek érdekében, van rá két lehetőségem, éspedig az első, megkérem a másik félt, hogy legyen szíves tiszteletben tartani a hozzáállásomat. A másik lehetőség, eltekintek a tiszteletlen viselkedésétől és foglalkozok saját dolgaimmal, mivel 1 fecske nem hoz nyarat (gondolkodjunk okosabban). Általában, az utóbbit szoktam alkalmazni, hogy a konfliktusokat elkerüljem, és nem azért mert beszari lennék, ezen inkább gondolkodjon el az olvasó :)
Egyébként, minden tőletek függ. Használjátok ki a demokráciát, kedvetek szerint :)
Tisztelettel,
Attila.
11:20-as válaszadó, rendkívül értelmes a hozzászólásod, köszönöm. Harmincas éveim közepén járok, de folyton letegeznek, mert nem nézek ki annyinak. Pedig abban az esetben is illene magázódniuk, ha huszonévesnek vélnek.
Ez egyfajta tiszteletadás, nem őriztünk együtt disznót mondjuk egy helló-sziázó jegyellenőrrel.
zavar ám.. de mennyire.. jobban tenné ha meg se szólítana, főleg ha annyira nagyvárosbul való hogy azt se tudja mekkora..
nagy a különbség. a tisztelet mindenek felett.
Engem is zavar sokszor. Régi vágású ember vagyok biztosan, de mikor pl megkérdezte a boltban egy nálam kb 20 évvel fiatalabb eladólány, hogy "Szia, mit kérsz?"
Azt válaszoltam, hogy több tiszteletet! Nemigen tudott rá mit lépni. Szép a nyelvünk és igen kifejező is. Szerintem nem muszáj minden embernek tegeződnie, az egymás iránti tisztelet fontos eleme az emberi kapcsolatoknak. Ne erőltessük mindenáron a tegeződést mindenkivel, mint a neten szokásos.
Alvómaci, kétségtelenül frappáns voltál a lánnyal:)))
Illetve: Alvómaci, ön kétségtelenül frappáns volt a lánnyal;)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!