Van itt olyan, aki baráti viszonyban van a tanítványával?
Nagyon jó kapcsolatom van az egyik diákommal. Szinte baráti viszonyban vagyunk és szeretném ha tegezne, de nem tudom hogyan hozhatnám fel a témát? Bevallom, kicsit tartok is az esetleges negatív hatásoktól. (az ezt ellenző kollégák véleményétől és attól, hogy a diákok félreértik és a magánéletemben vájkálnának és pletykálnának)
Valakinek valami tapasztalata ezzel kapcsolatban?
Tapasztalatom személy szerint éppen nincs, de megpróbálhatok segíteni. :)
Felénk az ilyen dolgokat nagyon lazán vették, még mikor gimnazista voltam. Egyszerűen lazán beszédbe elegyedtek a számukra szimpatikus diákokkal, persze csak úgy, hogy ne súrolják a megengedett határokat.
Ha ez a diák tényleg szimpatikus, és szinte baráti viszonyban vagytok, akkor meglehet, titkon neki is az a vágya, hogy tegeződjetek. :)
Igaz, az is lehet, hogy eleinte feszélyezve érezné magát, de aztán biztosan oldottabb lenne a hangulata.
Egész egyszerűen ajánld fel neki nyugodtan, hogy tegeződjetek. A rossz nyelveknek pedig vesd oda, hogy "Tudod, mit? Tegeződjünk!" :))
Igen van, nem tudom hány évesek vagytok, és milyen iskoláról van szó.
Mi érettségi utáni képzésen már szinte minden tanárunkat tegeztük, hiszen 3-4 évvel voltak idősebbek tőlünk, már aki, volt olyan diák, aki 5 évvel volt időseb a tanárnál :):).
A mi kapcsolatunk is baráti volt némelyikükkel, volt, hogy együtt ültünk be órák után egy kis kocsmába pl.
Nem feltétlenül jelent ez rosszat, sok esetben jobb is szerintem.
Könnyebb úgy odamenni valakihez, hogy figyelj csak, nem értem, elmagyaráznád? Vagy, hogy amit mondtál az órán néhol elég zavaros volt, lehetne másképpen?
Nálunk nem élt vissza senki ezzel a lehetőséggel, még a fiatalok sem, nekik az volt mondva, hogy iskolában magázni, meg ha ott van valaki, amúgy meg tegeződtek, és jobban meg is nyíltak a problémás fiatalok is, bár ez személyfüggő is.
23L
Tanár-diák viszonyban nincs olyan, hogy érettségi előtt egy diákkal tegeződsz, többivel magázódsz! Sőt általában senkivel nem szokás tegeződni, mert akkor könnyen a fejedre nőhetnek! Szokjanak hozzá, hogy érettségiig nincs ilyen laza viszony, és ne nőjenek a fejedre, mert aztán már hiába próbálnál fegyelmezni, mindenki dumálni fog az órád alatt!
Egyszóval ne keverd a dolgokat, mert az Neked is rossz lehet később!
Pár évig dolgoztam középiskolai tanárként.
Az a tapasztalatom, hogy túlzottan nem szabad távolságtartónak, merevnek lenni DE a túlzott közvetlenséget pláne nem szabad megengedni! A határokat nagyon szigorúan meg kell húzni, és inkább fogd kicsit szigorúbbra a határokat, mert számolnod kell vele, hogy úgyis át fogják lépni, és jobb, ha az átlépés is kontrollálható kereteken belül marad.
Én arra nyitott voltam, ha egy-egy diákom bizalommal fordult hozzám a problémájával, de ezt nem nevezném baráti viszonynak, hiszen - és ez így normális - egyoldalú volt, nem kölcsönös.
Amikor már nem tanítottam őket, természetesen engedtem a tegezést, és én is bizalmasabban beszélgettem velük, ha ezt igényelték. De amíg tanár-diák viszony van,addig nem szabad!
Nekem volt olyan középiskolai osztálytársam aki együtt járt a tanárával, de az iskolában ők is magázták egymást.
Egyszerűen nem tehetsz külömbséget két tanítvány között, ha egy csoportban vannak, vagy mindenkit magázol, vagy mindenkitt tegezel (modjuk ezt középiskolában nem ajánlanám én se)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!