Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Élettársi viszonyban éltem, de 1 éve külön élünk, kapcsolatunkból született egy kislány, a gyerektartással kapcsolatban az apa azt mondta nem ad a kezembe pénzt ne költsem másra ( iskola stb. ) inkább elkölti a gyerekre megteheti-e?
A gyerektartás a gyereknek jár. Ha a bíróság nem ítélte oda a felügyeletet egyik félnek sem, akkor nincs miről beszélni, a felügyelet közös, akkor is, ha a gyerek az idő 99%-ában az egyik szülőnél van. Csak ha bíróság döntött a gyerek elhelyezéséről és a gyerektartás mértékéről, akkor lehet követelni. Addig, mivel nem voltatok házasok, nem is váltatok el, nincs miről beszélni, kettőtök ügye, hogy együtt éltek és úgy nevelitek a gyereket, vagy külön-külön.
Én is így vagyok, már 3 éve külön élek a volt páromtól, akitől van egy most 9 éves fiam. (14 évet voltunk együtt.) Nem voltunk házasok, el sem váltunk, a felügyelet is közös, eddig meg tudtuk beszélni a dolgokat. (Bár én adok pénzt a sulira pénz formájában, mivel Ő fizeti be a csekket.) Ettől eltekintve, mindketten költünk a gyerekre, és nem adunk egymásnak pénzt, miért is adnánk, hiszen nem a másik félnek jár, a fiam meg megkaphatja közvetlenül is.
Más lenne a felállás, ha nem 50-50%-ban lakna mindkettőnknél, akkor hozzájárulnék a lakhatási költségihez is, ami akkor az anyjánál merülne fel jobban.
Milyen a viszonyotok egymással? (Az apával?) Meg tudjátok beszélni normálisan a felmerülő kérdéseket?
Ez nem így van... élettársi kapcsolat után is dönt a közös vagyon és a gyerek felől a bíróság! nézz utána!
"A szülői felügyeleti jogok az anyai és a rendezett apai jogállás alapján illetik meg – a természetesen csak különnemű – élettársat, így gyermekükhöz való jogi viszony szempontjából irreleváns az, hogy házastársi vagy élettársi kapcsolatban élnek-e. Ugyanez vonatkozik az élettársi kapcsolat megszűnését követő helyzetre is, amely a gyermekkel kapcsolatos jogokat és kötelezettségeket tekintve ugyanúgy alakul, mintha a szülők házasságot bontottak volna fel. A gyermekkel való kapcsolattartás is független attól, hogy valaki élettársi kapcsolatban vagy házasságban él."
Ha már van bíró döntés ezt nem teheti, ha még nincs gyorsan intézd hivatalosan mert szó elszál írás megmard.
Ingyenes bírosági panasznapon megmondják mit kell tenni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!