Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Szokások, etikett » Ti, akik külföldön éltek,...

Ti, akik külföldön éltek, amikor hazamentek kinek visztek ajándékot és mit? Mindenkit meglátogattok ilyenkor vagy hogy oldjátok meg?

Figyelt kérdés

Egy évben egyszer két hétre tudunk hazamenni. Mivel az én szüleim és a férjem szülei egymástól 500 km-re laknak, ezért az egyik héten nálunk vagyunk, másik héten apósoméknél. Sajnos nagyon kevés egy-egy hét mindenhol és minden rokon, unokatestvér, barát, ismerős elvárja, hogy menjek el hozzájuk csak egy kicsit beszélgetni. És ilyenkor persze nem állithatok be üres kézzel. Ezért mindig úgy nézünk ki, mint a mikulás, jól fel vagyunk pakolva ajándékokkal. Ráadásul az összes rokont végig látogani egy kész rémálom és az elvileg pihenéssel töltött szabadságról fáradtabban jövünk haza mint, ahogy elmentünk.

Most az idén júliusban megyünk haza és azt találtuk ki, hogy nem megyünk senkihez. Mindenkinek megmondjuk, hogy mikor megyünk és hol leszünk és jöjjenek ők, ha látni akarnak. Ebből meg most jött a sértődés, hogy nem igaz, hogy nics egy fél óránk. Hát pedig nincs. Nem csak egy falut kell körbejárni, hanem csaknem az egész országot. Ugyanis a rokonok az ország legkülönbözőbb részein élnek. Ráadásul az is elvesz egy-egy napot, hogy a repülőtérről hazamegyünk és vissza illetve, leutazni apósékhoz és vissza. Ez 4 napba telik. Igy a két hétből 4 napot utazunk. Miért nem értik meg, hogy nem tudok mindenkihez alkalmazkodni és nem tudunk mindenkinek vinni valamit? Mert igy is mindig fizetni kell a túlsúly miatt.

2009. febr. 11. 14:45
 1/5 anonim ***** válasza:
100%
Szia!!! Teljesen igazad van! A tesóm Svéd én Finnországban élek. Én egyedül vagyok, könnyen mozgok, de a tesóm három gyerekkel jön, a férje vagy tud jönni vagy nem. Ráadásul mi az orszgág déli részén, anyósáék Győrben laknak. Úgy szokott lenni, hogy aki látni akarja őket az jöjjön ide hozzánk. Nem arról a qrva félóráról van szó, amit a rokonra szánnánk, hanem arról a fél napról amit utazással töltünk. Érdekes módon, nálunk ez teljesen meg van értve, nem tudom nálatok miért nem. Persze, itt helyben is sok rokon van, az nem nagy távolság, gyalog is meg lehet tenni, de pl Szegedre ide oda nem mennek el, mert az már tényleg macerás, három gyerekkel, főleg ha a tesóm a férje nélkül jön. Ajándék meg csak a gyerekeknek, és csak a tesók unokatesók gyerekeinek, akikkel egyébként is találkozunk és tartjuk a kapcsolatot. Felnőtteknek max bor, fénykép, képeslap. Nem ajándékozunk.Szerintem neked van igazad, állj a sarkadra.
2009. febr. 11. 15:08
 2/5 anonim ***** válasza:
100%

Mintha en irtam volna a soraidat. Amikor hazamegyunk, akkor engemet is mindenki hiv, de nem megyek el mindenhova, hiszen lehetetlen, de hozzam se akar jonni senki. Nem tudom, ugy gondoljak, hogy mivel mi megyunk haza, ezert nekunk kell latogatni is mindenkit. De pl. kulfoldre nem jon ki hozzank se senki.

Az ajandekozas minimalis, hiszen nem cipekedek feleslegesen, van hogy otthon veszek ezt-azt. Most tobb baratnomnek is szuletett kisbabaja, nekik persze viszek ajandekot majd.

Attol tudok kiakadni, hogy szinte az osszes e-mailbe azt kerdezik, hogy nem jottok haza????? De konyorgom, mi kulfoldon elunk, es nem nyaralunk. Itt a suli, munka, itt az eletunk. Faraszto, draga az utazas, es annyira masok otthon az emberek, hogy sokszor csak felidegesitem magamat. Sok mindent nem ertenek meg, nem tudnak elkepzelni. Gondolom ti is igy vagytok ezzel. Na mar tobbet nem irok, mert sok lesz.

De ne menjetek szerintem se senkihez, es az ajandekot is csokkentsetek minimalisra.

2009. febr. 11. 17:10
 3/5 A kérdező kommentje:

Örülök, hogy nem egyedül csak mi gondoljuk igy ezt. Ajándékot majd csak a szülőknek viszünk és kész. Ha valaki meg látni akar, akkor jöjjön és látogasson meg. Aki meg ezen emgsértődik, megérdemli.

Hát ez az, hogy mi itt élünk és amikor hazamgyünk, akkor nekünk úgymond az a szabadság, a pihenés. De mikor pihenjünk, ha állandóan a rokonokhoz kell elmenni? Mert úgy illik.

De ők egy e-mailt sem irnak, hogy megkérdezzék hogy vagyok vagy karácsonyra egy lapot nem küldenek. Csak akkor jutok a kedves rokonok eszébe, amikor láncemailt kell küldeni. Pedig jobban örülnék egy sornak, amiben megkérdezik, hogy vagyok.

Szomorú. És akkor én még járjak országot a kedvükért és vigyek ajándékot. Az idéntől másként lesz az biztos.

Köszönöm a válaszokat!

2009. febr. 11. 17:54
 4/5 anonim ***** válasza:
100%
Teljesen igazatok van, mi is ezt fogjuk bevezetni, miután nemrég otthon voltunk, és csak rohanásból telt az egy hét. Ráadásul fél éves a babánk, és képesek voltunk mi menni, bár igaz, hogy csak nagymamák, keresztszülő, 1-2 barátnő, nade ez is sok volt, és szegény szüleim is kivoltak, hogy hazajövünk, és alig látnak minket. Többet ilyet soha! Ajándék meg karácsonykor, hisz nem vagyunk mi a gazdag amerikás nagynéni...sima átlagfizetés, csak németben. Ez sem a kánaán, miért kéne ajándékozgatnunk. Gyerek is van a családban vagy 10, ha mindegyiknek vinnénk, jól néznénk ki, bár jó lenne, ha megtehetnénk.
2009. febr. 12. 01:22
 5/5 anonim ***** válasza:
Én azt csinálnám a helyedben, hogy a két hétből egy napra szerveznék egy kerti partit, amire mindenkit meghívunk. Mi is ezt csináljuk már évek óta, évente egyszer van a vidéki rokonoknál egy kerti parti. Ilyenkor még azok is eljönnek, akik külföldön élnek. Indonéziában laknak, tehát nem kis távolság. :) Mindenki hoz valamit, van, aki sütit süt, más salátát vagy húst stb. Nagyon jó hangulatú szokott lenni, imádom. A maradék két hétben pedig csinálhattok, amit akartok.
2012. aug. 29. 21:38

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!