A katolikus országok tényleg linkebbek, mint a protestánsok? Ez mennyire sztereotípia?
Bár más tényezők, is szerepet játszanak, de mintha ez a tényező is meghatározó volna.
Bár ezek valamennyire sztereotípiák, de mintha lenne valós alapjuk.
Nézzük meg az országok listáját!
Franciaország: katolikus - szeretnek sztrájkolni, 62 éves nyugdíjkorhatárt nem képesek elfogadni
Spanyolország: katolikus - mediterrán lustaság
Olaszország: katolikus - mediterrán lustaság, főleg délen
Görögország: jó nem katolikus, de nem is protestáns - hát eléggé linkek
Svájc: protestáns - Lusták? Ugyanmár! Nézd meg hol vannak!
Holladia: protestáns, hát ők is eléggé jól állnak
Anglia: protestáns - ők voltak a vezető nagyhatalom a II. vh idejéig
USA: főleg protestáns - eléggé munkamániások
Svédország: protestáns: Legendás a svéd jólét, amihez kemény munka kellett.
Csehország: protestáns - A keleti blokk legfejlettebb országa, most viszonylag is jól élnek.
Lengyelország: katolikus? Naná! - a 80-as évek elején elkezdtek sztrájkolni, de azóta sem álltak teljesen talpra
Magyarország? Katolikus (jórészt): Hadd ne mondjak semmit!
Belgium: Állítólag a francia (katolikus) rész jóval linkebb, mint a holland (protestáns).
Ausztria: katolikus, bár linkebbek mint a németek, de kivétel erősíti a szabályt.
Ez érdekes észrevétel/kérdés.
Annyit tudok, hogy a protestánsok a munkát (is) tartják az élet értelmének. Ezért lehetséges, hogy nagyon komolyan veszik a rájuk bízott feladatot.
Azt nem tudom, hogy a katolikusok linkek lennének, de el tudom képzelni. Mint ahogyan azt is, hogy sztereotípia is lehet.
Persze érdekes lenne egy országon belüli összehasonlítás a vegyes lakosságú Németországban és az USA-ban!
Viszont Belgiumon belül működik érezhető a különbség, de itt inkább a flamand-vallon relációban.
Ez nyilván durva általánosítás, mondom ezt úgy, hogy nem vagyok katolikus.
Eleve rengeteg "protestáns" felekezet létezik, még egy országon belül is. Ezek között is jelentős eltérések vannak hitelvekben, nem is beszélve arról hogy az égtáj, a kultúra is jelentősen meghatározza egy nemzet - mely ma már sok helyt nem is annyira homogén - jellemző habitusát.
A katolikus többségű országokban szerintem inkább a teológiájukból adódóan van jellemző eltérés. Ha összehasonlítjuk a protestáns teológiákkal általában (ami, mint mondtam, igen nehéz feladat lenne), akkor inkább a felsőbbrendűség szelleme volna rájuk jellemző, ami természetesen a sajátos teológiájukból következik.
Ez kb. olyan, mint Amerika példája. És kb. annyira jogos is, mint Amerika hatalma a világban. A katolikusok harcos múltja (és sajnos jelene) sok mindent elárul. Ez alól persze a nagyobb protestáns egyházak sem kivételek (aminek szintén a nem bibliai teológiájuk az oka), de a kisebbek között akad olyan, mely békésnek mondható.
Én katolikus vagyok, és jól tudom, hogy nem egy protestáns egyház van. Viszont valahogy úgy tűnik, annak ellenére, hogy durva egyszerűsítés, hogy tényleg van azért mentalitásbeli különbség.
Pl. Kik káromkodnak jó ízeseket? Magyarok, olaszok, spanyolok, és ha jól tudom az írek is. Ezzel szemben a németek, vagy az angolok esetében nem alakult ki az a jó ízes káromkodás, mint az előbb említett országokban.
Hát lássuk csak:
-Franciaország: katolikus - szeretnek sztrájkolni, 62 éves nyugdíjkorhatárt nem képesek elfogadni
az angolok is szeretnek sztrájkolni, mivel a munkásmozgalom elsősorban a franciáknál és az angoloknál bontakozott ki, ezért náluk nagyobb hagyománya van a munkás érdekvédelemnek. Továbbá elég sokáig szintén a világ egyik legbefolyásosabb hatalma volt.
-Spanyolország: katolikus - mediterrán lustaság
Nem tudom, mit értünk pontosan mediterrán lustaság alatt. De ha valóban létezik, akkor annak inkább éghajlati okai vannak (ti. Mediterráneumban nyáron délidőben nem lehet dolgozni, mivel olyan irdatlan meleg van, mellesleg az éghajlat kedvez a mezőgazdaságnak). Mellesleg Spanyolország tengeri nagyhatalom volt, gyarmatai révén mondhatni világhatalom lehetett.
-Olaszország: katolikus - mediterrán lustaság, főleg délen
Pedig délen sem katolikusabbak, mint északon.
-Görögország: jó nem katolikus, de nem is protestáns - hát eléggé linkek
Most erre mit lehet mondani? És ha úgy mondom, nem protestáns, de nem is katolikus? Japán sem katolikus, se nem protestáns, ők meg nem azok.
-Svájc: protestáns - Lusták? Ugyan már! Nézd meg hol vannak!
Ez igaz.
-Hollandia: protestáns, hát ők is eléggé jól állnak
Ez is igaz.
-Anglia: protestáns - ők voltak a vezető nagyhatalom a II. vh idejéig
igen, de ez nem munkaszeretetüknek volt köszönhető, hanem ügyes politikájuknak (ahogyan a spanyolok és franciák esetén is).
-USA: főleg protestáns - eléggé munkamániások
Ez az ország kulturálisan olyan sokszínű, hogy nehéz erről nyilatkozni. Mellesleg nézz meg egy átlag amerikai nagyvárost, tiszta szemét az egész. Én nem mondanám az amcsikat munkamániásnak.
-Svédország: protestáns: Legendás a svéd jólét, amihez kemény munka kellett.
Ez is igaz, de ahogyan a mediterrán országoknál az éghajlati körülmények könnyebben elérhetővé teszik az alapvető javakat (élelmiszer pl), addig északon ezekért keményen meg kellett küzdeni.
-Csehország: protestáns - A keleti blokk legfejlettebb országa, most viszonylag is jól élnek.
Mondjuk szerintem Szlovénia és Horvátország sincs sokkal elmaradva, és mindkettő katolikus.
-Lengyelország: katolikus? Naná! - a 80-as évek elején elkezdtek sztrájkolni, de azóta sem álltak teljesen talpra
erről nem tudok sokat, úgyhogy nem nyilatkozom :)
-Magyarország? Katolikus (jórészt): Hadd ne mondjak semmit!
Bár a meglehetősen nagy protestáns réteg sem igazán igyekszik másképp tenni.
-Ausztria: katolikus, bár linkebbek mint a németek, de kivétel erősíti a szabályt.
Nem, a kivétel ez esetben gyengít. Mint például a németek esetében. Mellesleg az osztrákokra pont nem mondanám, hogy linkek.
Egyébként bizonyos szempontból igazad van, ugyanis, különösen a kálvinista felfogás szerint a munka és az általa szerzett jólét igenis erény, és ennek is köszönhető volt például Svájc felemelkedése. De sok esetben egy adott ország vagy nemzet felvirágzása nagyban köszönhető a történelemnek, vagy ha úgy tetszik, a folytatott politikának. Például Anglia felemelkedése annak köszönhető, hogy szépen terjeszkedtek a nagyvilágban, míg az európai nagyhatalmak lekötötték egymás erőit. Bizony az angolok bizonyos szempontból kifejezetten link nép (készételek, napi ötszöri étkezés stb.)
Mediterrán lustaság: Arról van szó, hogy ha éppen munkaidő van, és nem szieszta, és van légkondi az irodában, akkor is jóval ráérősebben oldják meg ugyanazt a feladatot, mint a németek.
Angolok: Valahogy a tévében csak francia sztrájkról hallani, nem britről.
Persze sok egyéb tényező is beleszámít, de azért lehet valami ebben a kálvinista szemléletben.
Jó szlovénia is kivétel, mert Ausztriához hasonló. Viszont akkor összeomlik a teória...
Ausztriáról nem mondom, hogy link, csak azt, hogy némileg lazább, mint sógorék.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!