Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Szokások, etikett » Miért van az, hogy valaki...

Miért van az, hogy valaki szeret egy bizonyos ételt, valaki meg nem?

Figyelt kérdés
Ezt mi dönti el, hogy ki mit szeret? Valami belső gén, vagy maga az ember, hogy megteheti hogy nem eszi meg ezt meg azt.
2010. dec. 20. 11:32
 1/4 anonim ***** válasza:

Részben ízlelés, részben tapasztalat, sokan meg megengedhetik maguknak, hogy finnyázzanak.


Én például nem szeretem a rukola ízét, van, aki a paradicsomét nem szereti. Van, aki azért nem eszi meg a káposztafőzelékét, mert egyszer teleette magát vele, és visszajött neki. Van, aki meg egyszerűen finnyás.

2010. dec. 20. 11:52
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/4 anonim ***** válasza:

Lehet genetika, egyszerű szokás, nem vagyunk egyformák. :) Van aki pl azért nem eszi a paradicsomos kajákat, pl a húsgombóc paradicsommal, mert ég tőle a gyomra. Mamám pl imádja a töltöttkáposztát, jól be is kajál belőle karácsonykor, utána meg beteg, de nem érdekli... :)))


Én elég sok mindent nem eszek meg, mert egyszerűen nem ízlik az íze, vagy az állaga nem tetszik, ilyesmi.. Pl a kagylót meg nem enném, de egyéb tengeri herkentyűt sem.

Sok mindent azért nem eszek meg, mert tudom, hogy mi az. Volt amit próbáltam megkóstolni, de nem jött be. Viszont egy ideje legalább megkóstolom az ételt, mielőtt rámondanám, hogy nem szeretem, mert a rántott gombával is így voltam sokáig, utána meg rájöttem, hogy finom. :)

2010. dec. 20. 12:48
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/4 anonim ***** válasza:
Neveltetés kérdése is. Ha belédnevelik, hogy a csipsz méreg, nem fogod tudni jóízűen megenni, vagy nem is tekintesz rá úgy, mint ételre.
2010. dec. 21. 17:36
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/4 Mentor ***** válasza:
Sok oka lehet: nevelés kérdése: minden gyerek egy alapízzel születik, azaz alapból szereti az édeset ( talán mert már az anyatej is édes ízű?), a többi alapízeket "tanulja", azaz a szülői konyha által ismeri meg a keserűt, sósat, savanyút, ezek kombinációit. Sokan azért nem esznek pl. halat, vagy nemes penésszel érlelt sajtokat mert "büdösek". Sokan azért nem esznek meg valamit, mert nem tudják, hogy mi az. Sokan azért nem esznek meg vmit, mert rossz tapasztalatuk van azzal a kajával kapcsolatban ( egyszer rosszul lettek tőle, azóta nem bírják, vagy pl. az anyuka másképp készítette el, és azt hiszik később, hogy azt a kaját csak ugyanolyan "rossz" ízvilágba lehet helyezni. Sokan vmilyen elvből, meggyőződésből nem esznek meg valamit, pl. azért mert épp diétázik ( chips, csoki, zsíros kaja, stb.), vagy vallásból ( pl. zsidóknál a kóser kaják, muzulmánoknál a disznóhús fogyasztása ). ("igazi" muzulmánok még gumicukorkát sem esznek, mert tudják, hogy minden zselésítőnek disznóbőr az alapanyaga!) Konyhakultúra kérdése is: ha Indiában étkezel, baromira fog égni a gyomrod, mert szinte nincs is kajájuk, ami ne égetne pokolian a sok csípős fűszertől. Ez sem jön be mindenkinek :) Van aki a félig nyers húst kedveli ( angolosan megsütött steak), ez sem jön be mindenkinek. Valaki vegás, nem fog húst enni. Most ennyi jutott eszembe a témával kapcsolatban :)
2010. dec. 22. 16:19
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!