Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Szokások, etikett » Akik keveset vagy egyáltalán...

Akik keveset vagy egyáltalán nem olvasnak, azoknak mi oka erre?

Figyelt kérdés

Ne értsetek félre, nem lenéző éllel tettem fel ezt a kérdést, szimpla kíváncsiságból. Én nagyon szeretek olvasni, elég sokat szoktam, és olyan furcsa, mikor azt hallom, hogy: "sosem olvasok, vagy "hát, utoljára talán 2 éve vettem a kezembe könyvet"...

Na és ilyenkor jön a legfőbb kifogás, hogy az illetőnek nincs ideje, ami azért gyenge érv. Én sem a suliban órán teszem, de ha egyedül jövök haza a buszon, vagy várnom kell valahol pl. orvosnál, hivatalban, csak előkapom a könyvet a táskából. Vagy ez olyan gáz?

De a Való Világ helyett is értelmesebb 1 órás elfoglaltság egy jó regény...tehát ezt a kifogást inkább ne :)

2010. nov. 25. 14:04
1 2 3
 1/21 anonim ***** válasza:
90%

Pedig sokan inkább a tévé előtt döglenek, amiből ömlik a baromság :-(((( Meg egy könyv elolvasása elég hosszú idő, egy film kb. másfél-2 óra, szerintem ez jobban belefér az emberek idejébe a mai rohanó világban.

Én ilyen helyeken, ahol várni kell, zenét hallgatok és gondolkodom.

2010. nov. 25. 14:16
 2/21 A kérdező kommentje:
De nem másfél-2 óra alatt kell kiolvasni egy könyvet:)
2010. nov. 25. 14:18
 3/21 anonim ***** válasza:
100%

A való világgal ráhibáztál. Nem pont ez a műsor, de sokan TV-buz_ik és az összes szabadidejüket vagy legalábbis a nagyrészét tv előtt töltik.

Bár a többi lehetséges válasz engem is érdekelne.

Most kicsit irigyellek, mert nekem most vizsgaidőszakom van és inkább csak a tananyagot cipelem magammal ha tudom, hogy lesz legalább 10 percem olvasni. Pedig most kapásból 3-4 könyvet fel tudnék sorolni, amit most szívesen olvasnék.

2010. nov. 25. 14:19
 4/21 anonim ***** válasza:
100%
Ha jól megnézed ezt az oldalt vagy akármelyik másikat, akkor láthatod, hogy nagyon sok embernek gondjai vannak az értőolvasással. Ezt most nem lenézésből írom és nem is biztos, hogy az ő hibájuk (akkor már inkább az általános iskolai tanárok számlájára írnám), de sajnos tény, hogy a magyar emberek nagy része képtelen rendesen értelmezni egy írott szöveget. Rengeteg felmérés támasztja alá ezt, nem véletlenül van annyi értőolvasás-teszt általános- és középiskolában is, és az eredmények magukért beszélnek. Aki pedig egy 1-1,5 oldalas szöveggel nem tud megbirkózni, az mit kezdjen egy egész könyvvel?
2010. nov. 25. 14:24
 5/21 anonim ***** válasza:
100%

14.19 vagyok.

Lehet, hogy buta kérdés, de attól nem fejlődhetnek, ha mégis próbálkoznának többféle szöveget olvasni? Vagy ezt a problémát csak tanár segítségével lehet csökkenteni?

2010. nov. 25. 14:31
 6/21 anonim ***** válasza:
68%
Én is azt mondom, hogy nincs rá időm, és ez azt takarja, hogy inkább csinálok minden mást, mert nem tudok nyugton leülni egy könyv mellé, ráadásul mindig valami máson jár az agyam, de előfordult már, hogy ha a kezembevettem eggyet, akkor már olvastam minden nap, mert az volt a célom, hogy kiolvassam. Szóval a kezdet nehéz. :)
2010. nov. 25. 14:33
 7/21 anonim ***** válasza:
26%
Tudjátok, vannak olyanok is, akiknek annyi dolguk van (munka, család, gyerek, bevásárlás, házimunka... soroljam?), hogy Valóvilágot és filmet sem érnek rá nézni, a buszon telefonálnak, az orvosnál meg a bevásárlólistát böngészik. Vagy ez olyan gáz?
2010. nov. 25. 14:35
 8/21 anonim ***** válasza:
100%

Lehet, hogy buta kérdés, de attól nem fejlődhetnek, ha mégis próbálkoznának többféle szöveget olvasni? Vagy ezt a problémát csak tanár segítségével lehet csökkenteni?

Biztos feljődhetnek, de sokan nem szívesen olvasnak, ha úgysem értik. Ezt a problémát inkább alsó tagozatban kéne kiküszöbölni, akkor még könnyen meg lehet szerettetni a könyveket a gyerekekkel.

2010. nov. 25. 14:35
 9/21 anonim ***** válasza:
32%
Az hogy büdös bunkók!
2010. nov. 25. 14:36
 10/21 anonim ***** válasza:

Pedig nincs időm. Olvasni csak nyugodt környezetben, otthon szeretek. Igazából a másik ok, hogy nem tudom (meg mostanában nincs is időm utánanézni) mit lenne érdemes.

Igaz, most Betty Edwards Jobb agyféltekés rajzolás c. könyvét olvasom csigatempóban. Egy hét múlva kell visszavinnem a könyvtárba, de még a negyedéig sem jutottam el. Ezen az éven kezdtem el érezni milyen jó olvasni (szerintem ennek nagy szerepe van pár képregény adaptációnak, ami után jöttek a képregények és a könyvek).

10-12 éves koromig elég sokat olvastam. Ekkor olvastam pl.: Harry Potter 1-5 kötetét (bár érteném a magyar tanárok miért szidják annyira). Nekünk a TV-n 3 csatorna volt, számítógépre meg nem volt pénzünk. Így ha nem kint csavarogtam, akkor bent olvastam. :)

2010. nov. 25. 18:58
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!