Vajon meddig fognak még "gyereknek" nézni? Illetve mi lehet az oka?
Fiatal (30 éven aluli) pedagógus vagyok. A problémám, a "gyereknek nézés" a tegeződés-magázódás kérdéséhez kapcsolódik.
Alapvetően én még a ma már sokak szerint régiesnek, feleslegesnek tartott magázódást preferálom két felnőtt között, akik nincsen bizalmas viszonyban, vagy akár kifejezetten hivatalos kapcsolatban vannak. Rugózni viszont nem szoktam ezen, nem kötök bele másokba, ha letegeznek, a boltban a szintén huszonéves pénztárossal is tegeződünk stb.
Ami viszont zavar, és sajnos rendszeresen előfordul: köszönök egy szülőnek, nagyszülőnek a munkahelyemen (kb. "helyette", mivel ő az, aki belép az épületbe, de magától nem köszönne) úgy, hogy "Jó napot kívánok!", viszont ő úgy köszön vissza nekem, hogy "Szia!". Úgy érzem, hogy ezzel kvázi gyereknek néz, aki még az iskolába jár. Na most ennek nem értem az okát. Igaz, hogy huszonéves vagyok, de 180+ magas, kb. 100 kg-os férfi, és gyorsan nő a szakállam, de nem borotválkozom naponta, így néha borostás is szoktam lenni. Szerintem az öltözködésem sem gyerekes, átlag utcai viseletben dolgozom. Vajon mi lehet az oka, hogy mégis gyereknek néznek?
Másik hasonló szituáció: busszal járok dolgozni, több kollégával együtt. Mikor szállunk fel, egymás után köszönünk a buszvezetőnek ("Jó napot!"). Az előttem felszálló, idősebb kolléganőknek a sofőr is így köszön vissza, nekem viszont sziával.
Sajnos ezekben a helyzetekben ez engem zavar, pláne az iskolában a szülők részéről. Mi lehet az oka? Tehetnék valahogy ellene? Most sem gondolom, hogy gyereknek néznék ki, de akkor amíg nem kezdek látványosan idősödni, addig erre kell számítanom?

Az egyedüli gond, hogy ennyire karótnyelt, maradi valaki vagy, a magázódás egyre inkább kimegy a divatból, aki lazább, az egyszerüen a tegezést preferálja, és lényegében erre szólít fel téged is.
A rossz hír számodra, hogy hiába fogsz idösödni, a tegezödés még inkább megszokott lesz, és mire 70 éves leszel, már senki nem magázza a másikat.

Teljesen mindegy, te mit preferálsz, milyen értékrended van, milyen képzetet társítasz a tegeződés/magázódás formához. Más ember másképp állhat ezekhez. Ha pedig kellően sok ember áll át pl a tegeződésre, akkor nagy eséllyel abba fogsz belefutni, és idővel az is lesz általános a közbeszédben.
Lehet ezen pörögni, meg "megoldásokat" keresni (nem hiszem, hogy kimondottan téged tartanának gyereknek, ez csak a fejedben létezik, hidd el, kb senki le sem sz@rja, hány éves vagy), de változik a nyelv. Hogy jó vagy rossz irányba, az megítélés kérdése, szubjektív.

Örüljön neki,a tanár úr!
Középiskolás vagyok és csókolommal köszönt rám az alattunk lakó kamaszlány.
És ez nem egyedi eset volt.

Engem a tegeződés önmaga nem zavar, sőt 60 éves létemre is szívesebben tegeződök, mint magázódok. De, az úgymond hivatalban lévő félre való ráerőltetése, igen, zavar.
Tehát, ha a pénztáros lesziáz akkor oké, tegeződünk, visszasziázom.
Viszont a munkámban annak ajánlom fel, akinek én akarom. És aki az ajtón bejön, az bizony jó napot kívánok, és magázódunk.
De, ha a sulidban a tanárok többsége már tegeződik a szülőkkel, akkor azok automatikusan mint fiatalt, téged is sziázni fognak.
A kollégákkal beszélgess erről .

Nem néznek téged gyereknek (a leírásod alapján nem is lehet), viszont az megkerülhetetlen tény, hogy a tegeződés mára nagyon elterjedt.
Engem így 50 után se zavar, ha letegez az utcán egy tizenéves, ha úgy látom, hogy kellő tisztelettel beszél velem. De hivatalos/félhivatalos helyen jobban esik a magázódás, kortól függetlenül. Viszont a magánéletben én is letegezek mindenkit.
Én úgy látom, hogy ha egy huszonéves magázva köszön rám, akkor nem magázódni akar az esetek többségében, hanem zavarban van, és nem mer letegezni, a szürkülő szakállam miatt. Ezért köszönök vissza sziával, hogy oldjam ezt a helyzetet. Lehet, hogy volt már köztük olyan, akinek ez nem tetszett, de úgy gondolom, a többségük inkább örült.
Egy orvos, hivatali ügyintéző, vagy éppen tanár viszont már az a kategória, ahol nem fogok alapból tegeződni. (Még akkor se, ha a tanárok jelentős részét nem tartom sokra, beleértve időset és fiatalt is.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!