A nőkre nem vonatkozik az, hogy beltérben ne szabad sapkát/kalapot hordani?
Férfiak általában nem hordanak, de nőkön sokszor látok, még templomba is.
Csak a férfiaknak nem illik vagy a nőknek se?
Templomban a férfiaknak 40 évenem volt szabad, nőknek igen.
Még fiú gyerekeknek sem lehetett, mindig rámszóltak kb. 10 évesen, amikor sokat betegeskedtem, és a hidegben nem vehettem le.
8 falun még a 80-as évek öregasszonyai közül sok nem csak a templomban, hanem emberek előtt szégyellte ha kendő nélkül látták.
4-5 évesen nem értettem, hogy szomszéd néni miért problémázik rajta, és miért megy gyorsan el a hátsó szobába, amikor átmentünk, hogy "jajj meglátom kendő nélkül".
Olyan ügyet csinált, mintha bugyogóban láttam volna.
Ez valóban így volt, nagyanyám anno soha nem ment ki az utcára kendő nélkül. Bent is ritkán láttam kendő nélkül, de ha már átment a szomszédasszonyhoz, vagy csak kiállt a kapu elé nézelődni, akkor már felkötötte a kendőt. Pedig akkor még csak egy gyerek számára volt öregasszony, valójában az ötvenes éveiben járt. Régen falun ha egy nő férjhez ment, onnantól már illetlenségnek számított, ha ezt nem tudatta mindenkivel, azaz lehetőséget adott más férfiaknak az udvarlásra. A kendőviselést annyira komolyan vették, mint jelenleg az iszlám országokban.
Különben nagyapám se ment el sehová kalap nélkül... De a templomajtóban levette.
Az egésznek vallási eredete van. A keresztényeknél férfiak esetében templomban a fedetlen fő az elvárt, mintegy mutatva, hogy nem akarja eltakarni az ember a fentről letekintő Isten elől a gondolatait. Ez a kalap- (sapka-) levétel később átment a mindennapokba is abban a formában, hogy az urak elvárták, hogy az alantas nép fejfedő nélkül mutatkozzon előttük. Ez a szokás pedig megmaradt a 20. sz.-ig, a kalapemelés formájában, mint udvariassági formula.
A nőket a történelem folyamán a 20. sz. előtt soha nem tekintették igazán embernek, hanem a férfi (ember) tartozékának. Így a fejfedő levételét se várták el tőlük, mivel egyértelmű volt, hogy egy nő alantasabb egy férfinél (Istennél meg főleg), így ezt nem kellett már külön kinyilvánítani. Ezért templomban, ahol férfiaknak a fedetlen fő volt az előírás, a kendőviselet már eleve azt mutatta, hogy az illető "csak" nő.
Már a Bibliában is van erre előírás:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!