Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Szokások, etikett » Tegeződést nekem kellene...

Tegeződést nekem kellene felajánlani?

Figyelt kérdés

Ú helyre költöztünk és a szomszédunk egy 50+os férfi aki banki szektorban dolgozik vezetőként.

Én 29 éves nő vagyok.

Amikor a szüleimmel találkozik anyukámnak jó napottal köszön apukámmal tegezik egymást(ők nagyjából egy korosztály) nekem néha jó reggelt/napot/estét néha sziát mond.

Úgy tudom a nőnek kell kezdeményezni a tegeződést,de olvastam itt hogy ha idősebb jóval a férfi akkor már kellemetlen meg a magasabb beosztás miatt elbizonytalanodtam. (Nem egy helyen dolgozunk)

Ilyenkor most nekem kell felajánlanom? Ugye ő már párszor magától letegezett,de nem állapodtunk meg semmiben. Ha legközelebb köszön,hogy jó estét akkor mondhatom,hogy tegeződjünk nyugodtan vagy azt akkor illene ha pl. beszélgetünk?

Csak köszönő viszonyban vagyunk. Mondjuk ha úgy alakul szívesen beszélgetek vele,mert szimpatikus csak bunkó se szeretnék lenni.

dec. 6. 08:53
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
91%
Igen, neked. Ha már úgy is sziával köszön időnként, akkor akár simán, megbeszélés nélkül is tegezd vissza, nem fogja zokon venni. Én is 50-es férfi vagyok.
dec. 6. 09:14
 2/15 A kérdező kommentje:
Köszönöm a segítséget!😊
dec. 6. 09:17
 3/15 anonim ***** válasza:
82%
Ha már nem tartotta be az udvariassági szabályt és magától letegezett egy 29 éves nőt - ha a főnököd lenne és 3x idősebb nálad, akkor is meg kellett volna várja, hogy felajánlod - mondd neki, hogy szia.
dec. 6. 09:48
 4/15 A kérdező kommentje:
Rendben,köszönöm😊
dec. 6. 09:56
 5/15 anonim ***** válasza:
82%

A magasabb beosztás CSAK akkor számítana, ha a Te fölöttesed lenne.

Másrészt ezek szerint az illetö nem mereven ragaszkodik fölösleges formákhoz, lazább valaki, a helyedben egyszerüen áttérnék én is a tegezésre.

dec. 6. 11:24
 6/15 anonim ***** válasza:
100%

Nincs olyan, hogy "kell" felajánlani. Olyan van, hogy "lehet".

Sok ember szeret tegeződni, mert ezt érzi közvetlenebbnek, más meg a magázódással érzi jól magát. Ma az emberek egy része nem képes ezt megemészteni, egy másik része pedig mindent semmibe véve bárkit letegez. Ez emberi igényesség és kultúra kérdése.

Volt már, hogy idősebb (unszimpatikus férfi) letegezett és emlékeztettem, nem állapodtunk ilyenben meg. Ettől valaki megsértődik, más meg elnézést kér.

A döntés mindenképpen a tiéd. Neked kell megítélni, kellően szimpatikus-e, érdemes-e, jó e mindkettőtöknek. Ha igen, tedd. Ha kellemetlennek érzed, ne tedd. A beosztás a munkahelyen lehet szempont, az "utcán" nem. Én, ha nagyon szeretnék egy nővel tegeződni, óvatosan kiprovokálom, de mindig úgy, hogy lehessen nemet mondani. Mindkét eset elő szokott fordulni, de még senki sem sértődött meg, sőt, voltak akik elmondták, miért úgy, ahogy addig tették. És igen sok bizonytalanságot tapasztaltam. A döntést mindig mindenki fenntarthatja magának, aki ezen megsértődik, azzal nem érdemes kapcsolatot tartani.

dec. 6. 11:26
 7/15 A kérdező kommentje:
Köszönöm mindenkinek!😊
dec. 6. 11:29
 8/15 anonim ***** válasza:
79%

6-os: ez az "óvatosan kiprovokálom" módszerre kiváncsi lennék, igazán nem tudok mit elképzelni ez alatt.

Tudnál pár helyzetet írni?

dec. 6. 14:57
 9/15 anonim ***** válasza:

Én már elmúltam 50, de szerintem életemben nem állapodtam meg senkivel, hogy tegeződni fogunk. Az elég kínos tud lenni alapból is, főleg, ha visszautasítanak... Olyan volt talán, hogy határesetnek számító idősebb személynek sziával köszöntem, mert már kínosnak éreztem a magázódást, aztán mintha véletlen lett volna, rákérdeztem, hogy bocsánat, nem baj? És megnyugtatott, hogy tegezzem, persze.

Neked felajánlani a tegeződést alapból nem illik, mert jóval idősebb. Kb. 15 év a határ, bár ez sincs kőbe vésve.

De ha letegezett téged, egy felnőtt nőt, akkor valószínűleg ő is szeretne tegeződni, csak nem meri felajánlani, és semmi kifogása nem lesz, ha a legközelebbi ilyen esetnél visszategezed. Idősebb férfiak általában örültek már a régi magázódós időkben is, ha egy fiatal nő nem aggastyánként kezelte őket...

Az 50 éves amúgy nem annyira vén, én is szeretek tegeződni, és én is alapból bepróbálkoznék nálad a tegeződéssel, ha a szomszédom lennél. Nem kérdeznék rá, hanem letegeznélek, és ha láthatóan nem sértődsz meg, akkor így folytatnám. És ha te továbbra is magáznál, akkor megkérnélek, hogy tegezz.

dec. 10. 08:39
 10/15 anonim ***** válasza:
De, a nő ajánlja fel a tegeződést, idősebb férfinak is.
dec. 10. 08:42
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!