Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Szokások, etikett » Illik-e/szokás-e megenni egy...

Illik-e/szokás-e megenni egy étteremben a körítést/díszítést?

Figyelt kérdés

Elsősorban olyanokhoz szól a kérdésem, akik a vendéglátásban dolgoznak, ezt tanulták, vagy pedig nagyon otthon vannak az éttermi etikettben.

Nem is tudom pontosan, hogy van-e valamilyen hivatalos neve annak, amire gondolok, de szerintem mindenki találkozott már vele. Én körítésnek vagy díszítésnek mondom. Arra gondolok, amikor az ételek mellé tesznek a tányérra néhány cikk nyers paradicsomot vagy citromot, karika paprikát, kevés reszelt káposztát, esetleg egy kis kupacot különböző csírákból, ilyesmiket.

Kérdés: ezeket illik-e, szokás-e elfogyasztani? Az nyilvánvaló, hogy van egy díszítő funkciójuk, de evésre is szolgálnak? Számomra logikus lenne, hogy igen, mivel ehetőek, és esetleg még jól is eshet olyasvalakinek, aki amúgy nem rendel egy egész adag salátát az étele mellé. Ugyanakkor ismerősi körben hallottam emlegetni, hogy micsoda bunkók, nevetlenek, akik ezeket megeszik.

Mi az "igazság" ezzel kapcsolatban?

tegnap 21:21
 1/3 anonim ***** válasza:
100%

A vendéglátás egyik alapszabálya, hogy ami a tányérra kerül, az ehető legyen. Pont azért, hogy megehesd.

Étteremvezetőként úgy vagyok vele, hogy az üres tányér a legnagyobb bók. Egyél meg mindent, ha jól esik.

tegnap 21:52
 2/3 anonim ***** válasza:
100%
Nem vagyok éttermi dolgozó, de nagyjából tisztában vagyok a szabályokkal, és meg lehet enni. Ahogy előttem is mondták ami a tányéron van ez ehető. Mondjuk a citromot azért szokták mellé tenni hogy ráfacsard a húsra/halra/egyéb ételre, ezért azt nem szoktuk megenni úgy konkrétan, de minden más ehető.
tegnap 22:35
 3/3 anonim ***** válasza:
100%

Én mindig megeszem, ha finom.

Biztos nem pazarolnék ételt csak azért, mert valami sznob idióta szerint ez illetlenség 🙃

ma 00:06

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!