Mi a véleményetek a névnapokról?
A névnap jelentősebb volt, mert hagyományosan az emberek a születésük időpontjában kevésbé voltak biztosak.
Sokak számára meg sokat jelent a nevük, vagy amit a gyermeküknek adtak.
Nem értem, milyen észszerű alapon mondod, hogy a születésnapnak van értelme, a névnapnak meg semmi.
Ha apáddal van gondod, vele beszéld meg, mert az nem oldja meg, ha itt panaszkodsz meg okoskodsz.
Oké, a régi világban értem, hogy haszna volt. De manapság mi? Körbe kell zengeni az embereket, mert van egy ilyen nap is, egyeseknek 3 is egy évben... Mindenki azt jegyezze meg, és halmozza el virággal meg ajándékkal, mert azt úgy illik?
A születésnap fontosabb, mivel akkor született az illető, és nincs egy embernek 4 születésnapja egy évben. Én az enyémet rég elfelejtettem, nem várom el senkitől, hogy felköszönstön, mert hülyeség.
Biztosan van ebben generációs különbség is, egyik nagymamámnak is a névnap volt a MINDENE, ő azt mondta, azért, mert az "nyilvános",szerinte az volt a "társadalmi esemény", ami a barátoknak szólt, a születésnap meg "privát", ami "csak" szűk családi körben "számít". Amúgy szerintem azért is, mert amikor a katolikus vallásgyakorlás még általános volt, a hagyományos nevek ugye a szentek napjaihoz kapcsolódtak, amihez sok népszokás kapcsolódott és a búcsúk is ekkor voltak.
Én is egyetértek, a névnap számomra sem jelent sokat, egy szelet süti meg egy cserép virág és kész. Nekem is a születésnap a fontos.
A névnap a kollégáknak szól, akik nem feltétlenül tudják a születésnapodat.
De csak szólok, hogy ez egy új dolog. A névnap az adott keresztény szent halálának a napja. Azért is van belőle több egy évben.
Régen kvázi csak a névnap létezett. Egy gyereknek úgy adtak nevet, hogy a születése körül ünnepelt valamelyik szent nevét kapta. Tehát valahol a névnap és a születésnap majdnem ugyanaz volt és szorosan kötődött a nevedet adó szent ünnepéhez is.
Manapság nem a születés időpontja alapján választunk a gyereknek nevet, így a kettő elvált egymástól. Meg annyira már nem kötjük a nevet az adott szenthez sem (még a hívők sem annyira). A születésnapnak – hogy is fogalmazzak – van valamiféle mágikusabb jellege, hiszen eltelt egy év, az évnek pont ugyanabban a szakaszában vagyunk, min mikor az ünnepelt megszületett. Viszont azt, hogy valaki pontosan mikor született, azt csak a szűkebb családi kör tartotta észben. (Ma mondjuk egy Facebook emlékezetet, hogy mikor kiknek van születésnapja, de fel is hígul emiatt a felköszöntések értéke.) A nevedet viszont mindenki tudja, aki ismer, így ez egy szélesebb körben ünnepelhető ünnep. És bár a tendencia az, hogy a születésnapot tartjuk egyre inkább fontosabbnak, ma is vannak sokan, akik a névnapot is fontosnak, vagy fontosabb ünnepnek tartják a születésnapnál.
Én magam sem tulajdonítok nagy jelentőséget a névnapnak, a sajátoménak már csak azért sem, mert nem sokkal van a karácsonyi ünnepkör után, és valahogy ettől mindig egy kicsit zárójelbe került.
~ ~ ~
> Pl ma, lebaszott, hogy anyukámat nem köszöntöttem fel, mert névnapja van.
Ez viszont egy teljesen más tészta és erről más is a véleményem. Ha tudom, hogy a másiknak valami fontos vagy jelentős, és kedvelem őt valamennyire, akkor nem az alapján mérlegelek, hogy *nekem* fontos-e – az eléggé önző hozzáállás lenne –, hanem az alapján, hogy *neki* fontos-e. Hacsak édesanyád nem mondta direkt módon azt, hogy ő hülyeségnek tartja a névnapot, és hagyjátok ezt a felköszöntés dolgot, akkor a minimum lenne ha a virág vagy ajándék nem is, egy „Isten éltessen” legalább. Elvégre eléggé közeli rokonságban vagytok.
Utálom. A munkahelyemen volt aki megsértődött, nem beszél velem mert nem köszöntöttem fel a névnapján. Minden nap ki kellene írnom legalább facebookra hogy boldog névnapot az aznap névnaposoknak vagy mi? Van vagy 100 munkatársam, nem fogom mindegyiknek észben tartank hogy mikor van a névnapja. Azt se tudom, hogy hívják őket.
Anyámat, az élettársamat köszöntöm és szia.
Az én névnapom amúgy nincs is benne a naptárakban. Nekem nem jár a köszöntés.
Azt olvastam hogy csak bibliai eredetű nevek vannak benne, de ennek ellenére a legalja c nevek is benne vannak már, amik tuti nem bibliai eredetűek.
Ezt is lehetne frissíteni, és minden nevet beletenni, nem szelektáltan. Van olyan név, aminek 5 névnapja is van. Hol itt az igazság 😂
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!