Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Szokások, etikett » Néhány emberbe miért van...

Néhány emberbe miért van belerögzülve ez a bácsizás és nénizés?

Figyelt kérdés
A napokban reggel munka előtt bementem a boltba. A húspultnál álltam sorban és jött egy kisfiú és egy bácsi, az unokája lehetett. A kisfiú elém akart jönni vagy mellém állt, erre mondta az idős úr hogy engedd előre a bácsit😅 én meg csak néztem ki a fejemből hogy ennyire sz.ruk nézek ki 20 évesen😂😂 De nem sértődtem meg, meg semmi. Ilyet egyébként máskor is tapasztaltam, meg Facebook csoportban is írta egy fiatal lány hogy őt meg lenénizték. Ilyenkor miért nem mondják azt hogy a srácotvagy a lányt? Kicsit furán hangzik így.

2024. júl. 29. 15:31
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
100%
Mert egy 3-4 éves kisfiúnak még mindenki bácsi.
2024. júl. 29. 15:37
 2/14 anonim ***** válasza:
100%

Egy kisgyereknek te bácsi vagy. Engem annó 13 évesen nénizett le egy 40 körüli, mikor a gyerekéhez beszélt.

Valahol azt olvastam (vagy láttam videón már nem emlékszem), hogy így a kisgyerekek úgymond nem zavarodnak össze, hogy kit tegezhetnek/magázhatnak, nekik minden felnőtt néni/bácsi és hogy sokszor azért nem köszönnek, mert össze vannak zavarodva, hogy kinek hogyan kell/lehet. De jobban nem mentem bele a témába.

2024. júl. 29. 15:39
 3/14 A kérdező kommentje:
Erre nem gondoltam
2024. júl. 29. 15:47
 4/14 anonim ***** válasza:
79%

Valóban idióta szokás. Érdekes módon több szülőtől is hallottam már mikor a gyerekeiknek azt mondták, hogy „Engedd el a fiatalembert!” „Köszönd meg a fiatalembernek!”

Én ezt preferálom

2024. júl. 30. 05:46
 5/14 anonim ***** válasza:

Valóban infantilis szokás. Az egykori NDK-ban, Csehszlovákiában, Lengyelországban hivatalosan is az úr/asszony/hölgy (Herr/Pan-Frau/Dame/Pani) volt használatos, pedig ott is volt szocializmus.

Nálunk egyébként hagyományosan használták, a rendszertől függetlenül. Ha a múlt század első felében íródott magyar és német regényeket összehasonlítod, láthatod.

Valamelyik nap a 4 éves unokámmal ültünk egymással szemben a busz "másfél" személes ülésein. Megállt mellette egy 40 körüli férfi. Szóltam neki, hogy egymás mellett is elférünk, üljön mellém, hogy az úr is le tudjon ülni. A kifejezetten jó megjelenésű, már ebben a rendszerben szocializálódott férfi szemmel láthatóan meglepődött. A megjelenéséből nyilvánvaló volt, hogy az "urat" nem ironikusan értettem, ő sem.

2024. júl. 30. 15:34
 6/14 anonim ***** válasza:
Említhetnénk a szintén nevetséges csókolomot is, pár esetet kivéve.
2024. júl. 30. 19:45
 7/14 A kérdező kommentje:

Attól függ kinek mondják

2024. júl. 30. 19:47
 8/14 anonim ***** válasza:
pár esetet kivéve, mint írtam...
2024. júl. 30. 19:59
 9/14 A kérdező kommentje:
Amikor idősebbek mondják, a fiatal nőknek hogy csókolom? Mert az inkább csak illedelmesség.
2024. júl. 30. 20:01
 10/14 anonim ***** válasza:
51%
Nem, inkább pl. csókolommal szocializálódott idősebbeknek.
2024. júl. 30. 20:13
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!