Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Szokások, etikett » Olvastam itt több embertől,...

Olvastam itt több embertől, hogy a magázódás idővel ki fog kopni az életünkből. Ugye hogy ez nem így van, sőt egyre inkább teret hódít a fiatalabb korosztályban is?

Figyelt kérdés

Én 24 éves férfi vagyok és én sem szeretem, ha idegenek kéretlenül letegeznek, mert az egy közvetlenebb kapcsolatot feltételez, ennyire meg azért nem mindenki a barátom vagy a haverom. Szóval ilyen megszólításoknál finoman szoktam jelezni az illetőnek, hogy maradjunk normál keretek között. Oly nehéz kimondani egy "Jó napot kívánok!" köszöntést?

Mielőtt bárki ezt minősítené, nekem a zömmel korombeli ismerőseim többsége is ugyanígy gondolja. Pedig se szektások nem vagyunk, és különféle helyeken dolgozunk.

A netikett az persze más, de az csak itteni helyzetre vonatkozik. Élőben már más lenne a helyzet.

Ki hogy véli?

2024. máj. 14. 12:27
1 2
 11/11 anonim ***** válasza:

6-os és 9-es vagyok: szerintem ez kicsit kortól is függ. A legtöbb egyetemi professzorom annó apám vagy nagyapám lehetett volna. Eszembe nem jutott volna tegezni egyiket sem és nekik sem engem. Diplomázás után sem. Nem is volt ez téma. A viszony munkajellegű volt, a magázódás tökéletesen megfelel. A kiscsoportos órákon is, a hangulat sem volt modoros vagy merev, attól, hogy nem keresztnéven szólítottuk egymást a tanárral.

Mondjuk itt Ausztriában teljesen normális magázódni, a nyelviskolákban is azt tanítják, mert minden hivatalos ügyintézés leginkább magázódó formában létezik, de még az orvos-beteg viszony is. Ha itt nem magázódik valaki bármilyen ügyfél-szolgáltató-jellegű interakcióban, az nagy illetlenségnek és műveletlenségnek számít.

Viszont a villamoson gyakran hallom, hogy az ovis és általános iskolás gyerekek tegezik a tanáraikat. Középiskolások viszont már nem nagyon (itt 11 évesen, ötödiktől kezdődik a középsuli), mondjuk nekik ritkábban van halaszthatatlan mondandójuk a tanár felé a kiránduláson, így nem is nagyon hallhatom, hogy mi a szokás. Az viszont biztos, hogy még ezek a gyerekek sem fogják tegezni az egyetemi tanáraikat, az ügyfeleiket, vagy random idegen embereket (ilyenekkel jártam együtt az egyetemen ugye). Ez is a felnőtté válás része, hogy magázódsz és téged is magáznak.

okt. 7. 00:51
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!