Miért hívja mindenki Magyarországon epernek a szamócát?
A nagyanyám kertes házban lakott. Volt az udvarban vagy kettő-három hatalmas és magas szederfa is. Még véletlenül se keverhető össze a termése az eperrel, aminek a neve földieper. Hol máshol teremne eper, más néven szamóca, mint a földön? A nevében is benne van, hogy földi..
Az egészen más mint az eper, ami a földön, kicsi alacsony palántákon termő illatos gyümölcs!
A szeder fa és a szeder bokor az két külön növény!
Az eper az nem a fán terem.
Az erdei szamóca az erdő naposabb részén az aljnövényzetben terem.
Sokszor ha jókor találok rá, bár nagyon apró és különösen illatos zamatos kis termése van!
A #2 (16:47) válaszomban említett eper és szamóca kifejezések jelenleg bevett használatát bármelyik szupermarket kínálatának a címkézése megerősíti:
Az eper fán terem,szedernek is hívják,a földön meg a szamóca,amit földiepernek is hívnak.
Ez így van,google-n rá lehet keresni,számtalan leírás van róla.
Talán az emberek a földieper elnevezésből szép lassan elhagyták a "földi" szórészt és csak simán megszokottá és egyszerűbbé vált így,hogy eper a valójában szamóca.
Régen én úgy tudtam,hogy a fán a szeder van,a földön az eper,a szamóca pedig erdőben terem és kisebb az földiepernél.De nem így van.
Én Kisalföldön élek és itt vegyesen epernek és szamócának is hívják.
Eperfát dettó, valaki eperfának valaki szederfának hívja.
A szedert pedig szedernek hívják.
Rubus - Szeder
Fragaria Vesca - Erdei szamóca
Morus Alba - Fehér eper
Morus Negra - Fekete eper
Eper földön nem terem, ezek a hivatalos neveik, a többi csak tudatlanságból eredő paraszti tájszó.
"Morus Alba - Fehér eper
Morus Negra - Fekete eper"
Én tovább megyek. A fekete színű faeper is morus alba, tehát fehér eper. Magyarországon csak 4 db morus negrát tartanak számon.
Ami fekete színű epret láttok Magyarországon az fehér eper igazából, MUHAHAHA
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!