Ez csak engem zavar?

Figyelt kérdés

1. Főleg blogoknál látom, hogy írni és fogalmazni nem tudó emberek dobnak össze egy bejegyzésre valót. Nem használják a köz billentyűt, bizonyos betűket helyettesítenek más betűkkel példa erre a rendes és a helyettesítő betű sorrendjében:

v - w

i - y

í - ee

sz - x

cs - ch

Káromkodnak, nyelvhelyességileg kifogásolhatóan fogalmaznak, és büszkék a blogjukra, és arra, amit ott művelnek. Van, hogy egy bejegyzésben csak ennyit írnak:

"Na kié lesz az 1600. komment?"

Például ekkor van 1541 komment. Egy ismerőse odamegy, majd 58 kommentet ír; hozzászólásonként gondolatjellel illusztrálom:

-majd

-én

-kommizok

-djágám

-neked

-4

-5

-6

-7

-8

-(...)

-1600!

-szeretlek djágám pucca

Vagy ha nem is számolgatnak a kommentben, mivel nem erre megy ki a játék, ajnározzák a (másik) blogírót, aki ennyit ír:

"Ma voltam esti suliba. Jó volt. A munkahelyen is mennek a dolgok. Profitálok mint állat. A Bucimmal egy romantikus estét nyomtunk le tegnap. Mostanában azért rám férne egy fazon igazítás is, megyek majd fodrászhoz.

Nem értem miért kell beszólogatni másoknak, ha valakinek nincs dolga akiknek beszól. Nem kell foglalkozni velük. Már gondolkoztam rajta, hogy törlöm a blogot, mert unom a vitázást."

Persze ez egy fiktív bejegyzés, de hasonló stílusban íródnak azok is, amire gondolok. A kommentek itt:

- várjuk a képeket cuncika az új hajadról

- egy nagyon értelmes embernek ismertelek meg a bejegyzéseid, beszélgetéseink alapján, aki a világ dolgait helyesen látja, kérlek szépen ne törődj azokkal, akik beszólnak, aki szeret az itt van veled

- hogy vagy?

- ne menj

Amit még észrevettem: ha valaki építő jellegű kritikát mer írni, a sárga földig leosztják. Pedig a Word használat nem nehéz, és a helyesírás-elemzővel az esetek nagy hányadában kiszűrhető a hiba. A villogó, a betűszíntől alig eltérő háttér sem a legmegfelelőbb kényelmes olvasás szempontjából. A tartalom kapcsán arra döbbentem rá, hogy a rossz kritika az adott film/sorozat/együttes iránt rajongót sérti, és mindent elkövet, hogy a legkíméletlenebbül lehordja az íróját. Szemléltető példa:

"Ének szempontjából az egész koncert alatt fantasztikus teljesítményt nyújtottak, bár inkább tűnt playbacknek a hacacáré, mint élő munkának. Indoklás:

(...)

A rajongókat euforikus lázba hozó táncmozdulatok elég esetlenek."

Kommentek:

-hogy mered bírálni

-ők a legjobb énekesek a világon

-honnan tudhatnád te mégis hogy mi jó tánc, biztos te egyáltalán nem tudsz táncolni, csináld utánuk azután p0fázz.

-mindegyikük tehetséges rosszul vagyok tőled

Viták is lehetségesek, akár ha egy Gyakori Kérdésekhez hasonló oldalt is nézünk. A kérdező felteszi a kérdést: Mi lenne a jobb, ha orvoshoz fordulna, mert minden nap démonokat lát, és démonok kísértik, vagy megkeresne egy a paranormális tevékenységekben jártas szakembert?

Tegyük fel, hogy az egyik válaszadó egy démonűzéssel foglalkozó nevét és elérhetőségét adja meg.

A másik válaszadó pedig azt mondja, ő jobbnak látná, ha egy pszichológust keresne fel a problémával.

Feltételezzük, hogy a két válaszadó vitába kezd egymással. Érveket hoznak fel a saját döntésük mellett. Viszont az egyikük személyeskedésbe kezd, ami a másikat sérti és így folytatódik tovább az egyre durvább méreteket öltő vitatkozás. Később ugyanazon az oldalon linkelik a kérdéses topicot és a vitát kezdik el boncolgatni az egyik félt a legbotrányosabb módon méltatva. Sokszor úgy is, hogy annak érvelését egyáltalán elolvasnák. Mindenki meg van győződve, hogy önmagának van igaza, és aki mást állít, az a társadalom szemete.

Ha az egyszerű véleménynyilvánítás már szóba kerül. Tegyük fel, egy művészeti ágban pályázatot hirdetnek. Pályamunkák érkeznek rá, mindet nyilvánosságra hozzák, és az elbírálás módszerének megfelelően kiválasztják a legjobbakat. Az első helyre kerül az egyik kevésbé jó alkotás, gyaníthatóan mert az alkotó valamilyen befolyással volt a rendszer felé, amivel kiválasztották. Ha a minden évben megrendezendő pályázat kapcsán 85%-os bizonysággal megállapítható, hogy az első 5 helyezésben nemcsak a "tiszta szavazatok" játszottak szerepet, miért pont azoknak szúr szemet a verseny alakulása, akik a közösség egy akaratos, bunkó, vagy máskor szintén csalással dobogós helyezést elért tagjai?

Miért van az, hogy aki helyesírni, fogalmazni nem tud, állandó jelleggel oszt, káromkodik és megaláz mindenkit, mégis sokak által szerethető, tisztelhető ember? Ez a végkérdés, de ara is kíváncsi vagyok az előbbiekben leírtakról mit gondoltok.

2010. okt. 10. 18:16
 1/4 anonim ***** válasza:

Ez a kérdés engem is foglalkoztat, egyszerűen megőrülök, amikor egy mondatot úgy olvasok el - már ha egyáltalán elolvasom - amiben az általad említett betűcserék vannak. Nem értem minek kell ezt a nyelvet elcsúfítani, elangolosítani.

Azokkal akik meg csak osztani tudják az észt, de semmi értékelhetőt nem mutatnak fel, nem kell foglalkozni. Nem éri meg. Én is agyaltam már ezen, de nem jutottam semmi biztosra. Egyesek vagy így akarnak menőbbnek tűnni, mert manapság az a vagány, ha jól a földbe tiporjuk a másikat a legmocskosabb módszerekkel. Vagy mert...nem is tudom. Esetleg a többire mások leírhatják a véleményüket, mást nem tudok mondani.

15/L

2010. okt. 10. 18:54
 2/4 anonim válasza:

Teljesen egyetértek Veled, mindenben, amit írtál. Egyszerűen én is rosszul vagyok a betűcseréktől, nekem is volt egy hasonló kérdésem már.

A többire csak annyit tudnék mondani, hogy ne olvasd ezeket a blogokat. Ha ilyen a tartalmunk, akkor minek pazarolsz rájuk időt?

Vita pedig mindenhol és mindig lesz. Lehet, hogy a "való életben" nem esnének egymásnak az emberek ennyire, de a neten bármit lehet. Ugyanez igaz az 'osztásra' is.

További szép estét, és jó tudni, hogy van még, aki hasonlóan gondolkodik. :)

35/N

2010. okt. 11. 23:04
 3/4 A kérdező kommentje:
Nem olvasom a blogokat, de rendre rájuk találok. Mindig kifogom őket, pedig nem is keresem.
2010. okt. 21. 16:19
 4/4 A kérdező kommentje:
És örülök, hogy más is így látja.
2010. okt. 21. 16:20

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!