Budapesti társasházban kicsit illetlenség a folyosón kiteregetni?
Adott egy budai régi 4 emeletes társasház.Csendes,tiszta,sok virággal,kinti növényekkel.Vannak az egyik lakásban fiatalabb pasikból álló bérlők,rendesek,meg minden,de állandóan az a szokásuk,hogy mosás után mindenüket kiteszik szárítóstól,meg a függő folyosó korlátjára teregetnek.
Nem csak az én meglátásom,más is megjegyezte,hogy ez nem egy falusi porta,a lakók nem arra akarnak hazaérni,hogy férfi alsónadrágokat látványa fogadja őket a folyosón,sokszor a szél elfújja mindenfelé a gatyákat meg zoknikat,stb.
Miért nem tudnak bent a lakásban teregetni.Nekem eszembe sem jutna még egy pólót is kitenni.
Kicsit tapintatlanság,ja meg este kiteszik a szemetet persze zsákban,hogy majd reggel leviszik.Más meg este kerülgesse a szemeteszsák látványát...
Igazad van, engem is mindig lesokkol az alsógatyák látványa.
Volt amikor pszichológushoz is kellett járnom miatta.
Igen.
Mondd meg nekik, hogy létezik korlátra szerelhető teregető, vegyenek.
Szerintem nem illetlenség, de ha zavar benneteket, szóljatok nekik. Én csak akkor tenném szóvá, ha nem férnék el tőle.
Nekem talán egy kicsit még tetszene is ez a nápolyi feeling. :)
A szemét más kérdés, így nyáron lehet, hogy szaga van, az tényleg zavaró lehet, de a megoldás ugyanaz: szólni kell miatta.
Nálunk is kitereget két lány lakó, de abszolút nem zavar senkit. Ők kinyithato szárítóra teszik ki, szóval nem is látszik mi van a száríton. Gondolom közepén vannak bugyik is, de mi csak a szélén lévő törülközőt látjuk.
Néha nagy ritkán ágyneműt is teregetnek ki.
A napon pillanatok alatt megszarad minden, a lakásban nehezebben, plusz kerulgeted a szárítót is.
Nekem van saját teraszom, legfelül lakom, nem lát ide senki. Én is csak kint szaritok télen nyáron, nagyon finom friss illata marad mindennek.
6.vagyok. Az lemaradt, hogy a kitett szárító ok sztem, de a korlátra teregetes meg a látható gatyák, plusz a szemét nem az.
Szemetet tárolják az ajtón belül, amíg le nem viszik, korlátra pedig ne teregessenek. Szóljon nekik a közös képviselő.
A folyosó tűzvédelmi menekülőútvonal, nem lehet mindent kipakolni oda még ideiglenesen sem:
"Az épületek menekülési útvonalain éghető anyagú installációk,dekorációk, szőnyegek, falikárpitok, továbbá egyéb éghető anyagoknak az elhelyezéssel érintett fal-vagy a padló felületének 15%-ánál nagyobb mértékű részét borító elhelyezése"
Néhány szempont.
Törvényi: A közösségi tér a közösségé, tehát a használatához engedély kell. A saját tulajdonban sem lehet bármit csinálni, mert az a falakig tart. Tehát látvány, hang, onnan is számít. Mindezeket vagy szabályozza az SZMSZ vagy nem. Ha igen, az azt jelenti, gondolnak ilyesmire a tulajdonosok, tehát könnyebb intézkedni. Ha nem, akkor bizony nehéz.
Morális, közösségi: Az emberek nagyon különbözők, nemcsak szokásokban, de egymás megértésében is. És lehetséges, hogy valakinek zavaró olyasmi, ami másnak nem. Ilyenkor egy lehetőség a megbeszélés. Mivel ellentétes szempontú emberhez közelítünk, hangsúlyozni érdemes, hogy elfogadjuk, megértjük, csak bennünket is zavarhatnak dolgok. Érdemes konstruktív javaslatokkal érkezni. És ha lehet, többségi véleménnyel. Mer társasházban mindig az történik, amit a többség elfogad. Mindegy, hogy tevőlegesen vagy közömbösségből (utóbbi egyre jellemzőbb, ezért a manipulátoroknak egyre könnyebb a dolguk).
Azt kell alapvetően szem előtt tartani, hogy valaki nem akar valamit, amit a másik akar. Eredmény akkor lesz, ha az illetőt így vagy úgy meg lehet győzni a változtatásról. Ehhez nem árt tudni, az illető számára mi számít erősen meggyőzőnek.
Ezen kívül marad az örökös harc, ami a döntő többségnek rossz, és egyre rosszabb.
Szokásban áll kiteregetni gangra olykor lepedőket, takarókat, egy-egy pulóvert "zárkózottabb viselkedésű" előkelőbb negyedekben is... na de rendszeresen kilógatni közszemlére a bugyogókat meg a többit, az olyasfajta alpáriság, amivel az illető önmaga kultúráját minősíti.
De rá lehet ám erre a "magánélet kiteregetésre" faragni, mert akad ilyen helyen szintén nem éppen polgári neveltetésű személy, aki majd felordít ilyeneket, hogy:
"Ne ide csöpögtesd a gatyád levét, mert csúszok el a gangon!"
"Mozog az egész födém! Ha még egyszer csendespihenő időben mosnak, kihívom a rendőrséget!"
"Már megint ment a mosógép a ház bejövő vízóráján és énrám fogják szétosztani?!"
"Nem kell ám annyit mosni! El kell verni a gyereket, és akkor nem piszkolja össze magát!"
Még egyszer leveri a muskátlim virágát a potyogó gatyája, indulok a főbérlőjéhez. Már megadta nekem a házfelügyelet a címét. Felírtam."
Kapnának egy ilyet felordítozót maguk alá, leszoknának a teregetésről.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!