Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Szokások, etikett » A Ben-X Címü 2008-as Belga-Hol...

A Ben-X Címü 2008-as Belga-Holland film ugye egyáltalán nem realista? Milyen a Holland oktatàs és gyereknevelés?

Figyelt kérdés
Tudom nem sokan ismerik ezt a filmet èn is èppen csak most làttam ès az aspergert rendkívül irreàlisan ábràzoljàk benne de maga a Holland társadalom ès az ottani gyereknevelès érdekelne. Az persze lehet hogy ott rosszabbak a gyerekek de fökènt a felnöttek hozzàllàsa volt megdöbbentö mert nem egy Orosz filmröl volt szó. Hollandiában a tanárok tényleg ennyire nem vigyáznak a gyerekekre és nem figyelnek oda? Miért hagynak egy 18 év alatti gyereket egyedül iskolába menni ha gondok vannak vele? Miért az autista gyereket bélyegzik meg és nem a bántalmazó gyerekek szüleit hívjàk fel? Miféle balkàni tanács az hogy ne hagyja magàt? Nyugat-Európàban azt kéne mondani hogy szòljon a felnötteknek. Miféle balkàni hozzàllàs az hogy az iskolàjuk az èletre készíti fel a gyerekeket? Miért nem a szülökkel mennek mindenhova a gyerekek akàr 18 èv felettiek vagy alattiak? A bántalmazó gyerekeknek azért kéne szülökkel menni 18 felett is mert közveszèlyesek a bántalmazottnak meg mert súlyos problèmài vannak a film alapjàn aminek nagyrèszèt a bántalmazások is okozhattàk. Nagyon az áldozatot hibàztattàk benne. Ugye Hollandiában nem ilyen rossz a gyerekekhez való hozzállàs és nem ilyen balkàni a gondolkodásmód? Olyan is írhat aki nem làtta a filmet csak tud valamit a Holland oktatàsról/gyereknevelésröl.

2021. nov. 24. 17:51
1 2
 11/12 A kérdező kommentje:
Mit jelent az hogy önállóbbak? Nem csak Magyarországon meg keleten divat ez a korai önállósàg hanem Hollandiàban is? Ott is sokan felnöttnek tartanak már akár egy 20 èves gyereket is mint nálunk?
2021. nov. 28. 07:17
 12/12 anonim ***** válasza:

Én láttam a filmet bár már régebben ezért lehet kicsit homályosak az emlékeim. Hollandiában még nem jártam de Magyarországon kicsit beleláttam az oktatás másik oldalába is ami lehet segít megválaszolni pár kérdést. (Vagy ha nem akkor csak sokat írok. :D)

"A bántalmazó gyerekeknek azért kéne szülökkel menni 18 felett is mert közveszèlyesek a bántalmazottnak meg mert súlyos problèmài vannak a film alapjàn aminek nagyrèszèt a bántalmazások is okozhattàk."

Ezzel az a probléma hogy a szülő nem ülhet egész nap a gyerek mellett. Az egy dolog hogy beviszi a gyereket az iskolába de utána ott is tudják bántalmazni. Erre lehetne mondani hogy a tanárnak kellene figyelni-e erre de ők sem tudnak mindig ott lenni mindenhol. Még ha nem is lenne egy csepp szünetük sem akkor sem tudnának mindig figyelni mindenkire. Talán ha változtatnánk a rendszeren és szünetekben mindenki egy helyen várakozna ahol egyszerre lehet őket felügyelni de még akkor is kéne jó pár plusz ember hogy felügyeljék őket. Szerintem még ez se nagyon működne. Káosz lenne.

Ezen felül. Találkoztam már párszor olyan 18, 20 év felettiekkel akik nem tudtak semmilyen ügyet elintézni maguktól mert mindig ott volt anyu meg apu. Oda kell rájuk figyelni de közben szabadságot is kell nekik adni hogy rendesen tudjanak fejlődni. Ha valakit mindig kísérgetnek majd bekerül egy kollégiumba akkor utána mi lesz vele?

"Az iskola pedig ki sem csapta öket."

Hollandiában nem tudom hogy mennek a dolgok de itt se olyan könnyű ez. Ha egy diákkal rengeteg probléma van és ki akarják csapni az sem megy egyről a kettőre mert utána még felebezhet és egy hasonló nyalánkságok amikkel lényegében még 1 évet könnyedén kitud húzni az iskolában úgy hogy már rég ki akarták rúgni.

Nem tudom hogy ezt honnan tudod hogy nem hívták be a szüleiket és nem is rúgták ki őket. Ez biztos hogy valójában is így történt.

"Azért annyiban nem volt balkàni hogy a gyerekeket egyáltalàn nem fegyelmeztèk de ez már kb ez elhanyagolàs kategória volt. "

Szerintem az hogy a gyerekeket mennyire fegyelmezik nem csak ország kérdése. Magyarországon jó pár olyan szülő van akik tesznek magasról a gyerekükre (és ez nem egy rossz iskolában). Ez szerintem máshol is előfordul ugyan így hogy a szülők személyisége miatt vagy problémák miatt nem törődnek a gyerekükkel (még annyira sem mint a filmben). A tanár pedig nem biztos hogy heti 1 órában tudd bármit is kezdeni a diákkal. Sokak már belefáradtak vagy lehet hogy egyáltalán nem érdekelte őket. De akiket érdekel és próbálnak is segíteni a gyerekeken azoknak sincs könnyű dolga.

Sok olyan gyerek van egyébként az iskolákban akiken látszik hogy valami problémája van. Legyen az autizmus, asperger, szellemi fogyatékosság, stb. De a szülők nem vizsgáltatják meg őket. A tanárok nem nagyon küldhetik el vizsgálatra a gyereket. Ha pedig senki nem tudja hogy mi is a baja csak találgatni tudnak úgy elég nehéz jól kezelni.

"Miért volt szinte ez a Balkàni védd meg magad hozzállás? Talán egyszer mèh konkrètan ki is mondta neki az apja hogy “ne hagyd magad“. Hollandiàban tényleg elöfordulhat hogy egy szülö ilyet mond a gyerekènek? Miért nem hívták fel a bántalmazó gyerekek szüleit? Mièrt nem beszèltek a szüleikkel? "

Amennyiben megtörtént események alapján készült a film akkor valószínűleg azért volt ez benne mert a családnak is ez volt a felfogása de ez nem feltétlen azért mert ott élnek. Bármelyik másik országban is előfordulhatnak/előfordulnak ilyen szülők. Ha nem megtörtént alapján akkor pedig azért mert akkor más lett volna a film mondandója és nem lett volna film.

Sokszor nem olyan egyszerűek ezek a dolgok főleg ha az ember benne van. Az iskolai bántalmazás (attól függetlenül hogy az áldozat beteg-e vagy sem) egy súlyos probléma amit nem lehet olyan könnyedén megoldani hogy mindenki kísérje a gyerekét suliba. Lehet hogy javítana rajta de lehet hogy sok szülőnek nincs is rá ideje. Ha például 3 műszakban dolgoznak nem biztos hogy mindig eltudják kísérni.

2021. nov. 29. 10:03
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!