Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Szokások, etikett » Ki talalta ki, hogy itt...

Ki talalta ki, hogy itt mindenki tegezodhet? Miert nem lehet mindig, mindenhol tegezodni a mindennapi eletben is, ugy, mint mas orszagban?

Figyelt kérdés
2008. dec. 12. 14:53
 1/10 anonim ***** válasza:
94%

Neten szerencsére :) bevett dolog a tegeződés, ennyi az egész. Élőben sajna még nem annyira, bár azért már terjed. De gyanítom, egy darabig lesz még magázódás is.

Egyébként másutt se mindenhol van tegezés, sőt... Német is magáz, francia is, török is, orosz is, hogy csak párat említsek.

Legszerencsésebb az lenne, ha a svédekről vennénk példát mi is. Az ő nyelvük ismeri ugyan a magázó formulát, de mégis mindenkivel tegeződnek, egyszerűen ez a szokás.

2008. dec. 12. 15:15
 2/10 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem a magyar nyelvben szép kifejezések vannak a magázódásra,nem kell ezt kiiktatni feltétlenül.Vannak emberek,akik már rég megengedték,hogy tegezzem őket,de nem jön a nyelvemre.

Ezek olyan emberek,akikre valami miatt felnézek,tisztelem őket.A magázódás egyfajta alázatosság (nem megalázkodás!),ami személyeknek - akiknek tekintélyük van előttem - úgy vélem,kijár.

A régi időkben általános (elvárás!)volt,hogy gyermek az anyját,asszony a férjét (és vissza) magázza.Mégis megadták egymásnak a tiszteletet.Nem feltétlenül távolságtartó dolog ez.

Én sem minden esetben szeretem,ha tegeznek (28 múltam),nem azért,mert nagyképű vagyok,hanem mert vannak emberek,akik otrombaságként értelmezik bizonyos szituációkban a tegező viszonyt.

2008. dec. 13. 12:34
 3/10 A kérdező kommentje:

Koszi a valaszokat.

Utolso azt ugye tudod, hogy amikor valaki megengedni neked hogy tegezd, akkor ILLIK tegezni! Illetlenseg nem tegezni, akar mennyi idos is. Ha nem jon a nyelvedre a tegezodes, akkor szoktasd magad. Nem illik valakit tovabbra is magazni, amikor mar megengedte hogy tegezd. Azt gondolod, hogy a magazassal fogod tisztelni, de ez nem igy van, igy kovetsz el illetlenseget! Csupan jo indulatbol irom neked.

2008. dec. 13. 13:19
 4/10 anonim ***** válasza:
100%

Második válaszoló: Egyfelől egyet tudok érteni azzal, hogy lehet a magázás szép és stílusos, és pl. irodalmi művekben, vagy estélyeken tényleg nagyon elegáns és helytálló, de hadd kérdezzem meg: a hétköznapi életben, gyakorlatban, soha nem éreződött még nehézkesnek?

Tiszteletet tegezéssel és meg lehet adni, és magázódva is el lehet küldeni bárkit melegebb éghajlatra (Kínában és Japánban pl. nagyon érdekes káromkodások vannak, nem is gondolná az ember... pedig ezekben a kultúrákban már magába a nyelvbe is mélységesen beépültek az udvariassági formulák, és mégis megoldják, nagyon viccesen).

Ami pedig a régi időket illeti, nos... Ha felüti az ember a Bibliát, mit lát benne? "Miatyánk... szenteltessék meg a TE neved, jöjjön el a TE országod, legyen meg a TE akaratod..." De vannak olyan kifejezések is, hogy "uraságOD...", "felségED..." stb.

Ha magát a magasságos Istent lehet tegezni, miközben mégis megadjuk neki a tiszteletet, akkor egymással miért ne működhetne ugyanez?

2008. dec. 13. 15:52
 5/10 anonim ***** válasza:

A kérdés kiírójának:lehet,hogy illetlenség,de az ember nem egy automata,hogy mindent beprogramozzon magán!Egyfajta személyes szimpátia is kell ahhoz,hogy elfogadja az ember.Aki iránt ez nincs meg vmi oknál fogva,annak esetében nem fogok "erőlködni".Sorry!Emberből vagyok.

Szerintem sokkal nagyobb illetlenség,ha valaki megengedi 1x,hogy tegezzem,utána meg - mivel megbántódik valamin,ami velem kapcs.- vissza az egész:ab ovo,avagy "ne menjünk bele mégse a tegező viszonyba".

Ilyen is volt már, munkahelyen ráadásul,amikor csalódott bennem az egyik főnököm,mert elmentem betegszabira.Ez bosszú volt a javából (vagy inkább vérforraló parasztság,már bocs ),ő volt egyébként az egyik,akitől nem fogadtam el a tegező viszonyt,csak nehezen,erre,tessék!Megéreztem,hogy képmutatásból ajánlja fel,illetve azért,hogy ő maga is letegezhessen. (fordított pszichológia)Egy nálam 30 évvel idősebb emberről van szó.

Egyébiránt az ismeretségi körömben senki nem sértődött meg azon,hogy mégse tudom letegezni,inkább azt mondta:"Ne törődj vele,inkább magázzál továbbra is,minthogy ne add meg a tiszteletet".Ízlések és pofonok.

2008. dec. 13. 17:48
 6/10 anonim ***** válasza:

3.válaszolónak:

Nézd,én egy nehéz természetű,távolságtartó ember vagyok;aki felé közömbös vagyok,azt nem fogom tegezni akkor sem,ha fejen áll.

És akkor mi a helyzet a főiskolai és egyetemi profkákkal,akik évszázadok óta magázzák a hallgatókat,és vissza?Én ezeken az intézményekben szüntetném be.

Képzeld,van egy kommunkikáció oktató barátnőm,aki időnként megy börtönökbe (term.hivatalból) oktatni.

Őt a rabok,még az idősebbek is zokszó nélkül magázzák és vissza.A smasszerok meg a 60 éves nénikét is úgy szólítják:"Na,csipkedd magad 102-es!"

Csak egy példa a magázásra,tegezésre.

2008. dec. 13. 17:57
 7/10 anonim ***** válasza:

Köszönöm a magyarázatot, így már természetesen érthető a viszonyulásod.

Egyetemi részt illetően egyetértek; nálunk az angol szakon pl. gyakorlatilag minden oktató tegeződik, még az idősebbek is, bár ez valószínűleg betudható az angol hatásának - azonban pl. az oroszosoknál vagy a franciásoknál továbbra is megy a magázás szinte mindenfelől, holott ott se lenne szükséges.

A smasszerok meg... nos, hozzájuk azt hiszem, nem kell kommentár.

2008. dec. 13. 19:47
 8/10 anonim ***** válasza:

Még az egyetemen mesélte az egyik tanárnőnk, hogy ő onnan jött rá, hogy öregszik, hogy az elsőévesek a tegezésre már nem visszategezték, hanem csókolomozták. Sokéves beidegződéseket nehéz megváltoztatni.

Nekem egyébként semmi bajom sem a tegezéssel, sem a magázással, így 36 évesen már abba is beletörődtem, hogy nem mindegyik gyerek szájára jön a tegezés, hiába engedem meg nekik. Nem is szoktam már ragaszkodni hozzá, ha egy kiskölyök megkérdezi, hogy tegezzen vagy magázzon, azt válaszolom neki, válassza, ami neki kényelmesebb, nekem teljesen mindegy. Többnyire tegeznek.

A net más, mert itt nem látjuk egymást, elképzelésünk sincs sokszor a másik életkoráról, meg aztán általánosságban nem az idősebb korosztályra jellemző a netezés. A való élet más. Vagy te el tudnád képzelni, hogy letegezz egy 70-80 éves ismeretlen nénit vagy bácsit?

2008. dec. 14. 18:43
 9/10 anonim ***** válasza:
Ez az "illik tegezni azt, aki megengedte" nekem is okoz időnként problémákat. Majdnem 20 évvel ezelőtt, a tanáraink kb. fele letegeződött velünk az érettségi banketten. A másik fele meg nem. Így aztán bármelyik tanárommal összefutok, mindig törhetem a fejem, hogy vajon melyik csapatba tartozott, és hogy mivel bántom meg jobban, ha magázom, amikor tegeződtünk, vagy ha letegezem, amikor nem is jogosított fel rá.
2008. dec. 14. 19:10
 10/10 anonim ***** válasza:
100%

Soha nem tudnám letegezni;a nagyszüleimet is magázom,az apósom (55 éves) bár megengedte,hogy tegezzem,de akkor is így köszönök neki:"Szia,Laci bácsi!".Anyósaimat is mind magáztam,de nekem ezek olyan természetesek dolgok,mint ahogy másnak nem.Ha nem tudom,kinek mit kell köszönni,általában "Hellót!" köszönök.Ezt a "találmányt" tényleg érdemes átvenni az amcsiktól.Sokkal semlegesebb,mint pl.a "Szia."

Idősebbeket azért illik magázni,mert szeretik azt visszakapni a fiatalabb generációtól,amit ők maguktól is elvárt a környezetük annak idején.

Apropó!

Írta vki,hogy irodalmi esteken elmegy a szép magyar magázódás :)

A "Legyen kedves","legyen szíves" szerintem egészen egyszerű hétköznapi formula,nem kirívó és nem alányaló..

Csak azért írom,mert vannak emberek,akik ezt - valószínűleg - másként gondolják.

2008. dec. 14. 19:14

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!