Melyik a köszönési sorrend?
A férfi köszön előre a nőnek.
A fiatal az idősebbnek.
Melyik bírálja felül a másikat?
Szóval ha nőként találkozom egy 10 évvel idősebb férfival, akkor ki köszön előre?
Amíg nincs generációs a két fél között, addig a nem erősebb, mint a kor. Vagyis úgy illendő, ha a férfi köszön előre a nőnek, mégha fiatalabb is nála.
Akkor fordulhat az irány, ha magánjellegű kapcsolat esetén igen nagy korkülönbség van, pl. a férfi a nagypapád lehetne, vagy hivatalos kapcsolat esetén igen nagy rangbéli különbség van köztük.
Ha csak a mindennapi életet nézzük, akkor én előre köszönök mindenkinek, bármilyen helyzetben. Pl belépek az üzletbe és nem várok a köszöntésre, hanem köszönök. Ha bemutatnak valakinek akkor sem várok a kéznyújtásra, hanem nyújtom én, nem foglalkoztat az etikett.
Mert nem az a cél, hogy rögtön megállapítsuk az alárendelt-fölérendelt viszonyt, hanem az, hogy üdvözöljük a másikat.
És mennyi év számít generációs különbségnek? 25? Ha pl szüleim-korú? Mert mostanában sok szüleim-korú megkér, hogy tegezzem, ami nekem kényelmetlen, de nem utasíthatom vissza.
Másik, ha valaki nem köszön előre, pedig kellene, akkor gondolom nem az a megoldás hogy én se köszönök. Akkor köszönjek előre?
Bocs a sok kérdésért, csak mindig ezen vitakozunk otthon és szeretném tisztázni.
És így lehet máris megmérgezni egy kapcsolatot pusztán azért, mert valamikor született egy elvárás, amit valaki betonba ágyazottnak tart.
Az ilyen vaskalaposság mindig a konfliktusok melegágya lesz, miközben ez csak egy sima üdvözlés. Majdnem annyira felesleges, mint a japánoknál a kényszerített alárendelt-fölérendelt viszony és köze sincs a kultúrához, csak a hatalmaskodásról szól. Egyébként pont az a lényege a feminista értékrendnek, hogy a nők legyenek egyenlők a férfiakkal, tehát az előre köszöngetés erőltetése pont ezt az elvet köpi szembe.
Kikophatna már a magyarból is ez a marhaság. Az egyik azon sértődik meg, hogy nem köszöntél előre. A másik azon, hogy magáztad és így öregíted. A harmadik azon, hogy letegezed. A negyedik azon, hogy "jó napot kívánok" helyett "jónapot"-ot köszönsz. A negyedik rühelli a "helló"-t. Aztán leszarod az egészet, mert ha valaki udvariatlannak tart azért, mert a saját módodon üdvözölted, az mindenbe bele fog kötni később is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!