Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Szokások, etikett » Hivatalban (földhivatal,...

Hivatalban (földhivatal, adóhivatal, okmányiroda) a velem egykorú alkalmazottnak hogy köszönjek? Illetve lehet tegezni, vagy inkább magázzam?

Figyelt kérdés

Nem szoktam hivatalokba járni, de ma volt hozzá szerencsém, és épp a megfelelő alkalmazottba futottam bele... vagy talán velem van a hiba...

31 éves vagyok, így a 25 körüli ügyintéző lánynak "Szia!"-t köszöntem (egy szolid mosoly kíséretében), mire a válasz: "Talán Jónapot!" ekkor még poénból visszakérdeztem: "Miért, 70 éves vagy, csak fiatalos a külsőd?"

Nem értékelte a poént, és elég fagyos hangulatban intéztük a papírmunkát...

Most én hibáztam? Ok, hogy hivatalban vagyunk, de egy korombeli fiatalnak tényleg "Jó napot!"-ot kellene köszönnöm? (Csak mert az utcán ha "Jó napot!"-ot köszönnék egy lánynak, retardáltnak nézne.)

2021. aug. 26. 14:35
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:
0%

Én is tegeztem volna. Csak nevetni tudok az ennyire befeszült embereken, mint a lány.

Gondolom kiélvezi az illem adta lehetőséget, hogy tekintélyt sajátítson ki a magázás hierarchikus szájíze által. Te ezt elvetted tőle, ezért lett frusztrált :D

2021. szept. 1. 14:44
 12/15 anonim ***** válasza:
81%
#11 mások is röhögnek az ilyeneken, mint te, aki kiélvezi, hogy ügyfélként többet tehet meg, mint az alkalmazott, akit leszid a főnöke.
2021. szept. 1. 16:17
 13/15 anonim ***** válasza:
86%
Mondjuk a hivatali személy sem éppen jól reagált, mert rezzenéstelen arccal maradhatott volna ő a hivatalos magázó formulánál. Az, hogy az ügyfelet helyretesszük nem udvarias, és nem hivatali. Én is ügyintéző vagyok, sokszor van mikor letegeznek, de ha udvariasan maradok a magázásnál akkor általában felfogják az ügyfelek és magáznak. Sajnos nálunk elvárás, a vonalat rögzítik, nem háborodhatok fel( sztem nem is érdemes) nem igazíthatom ki az ügyfelet, és természetesen nem tegezhetem vissza.
2021. szept. 1. 16:35
 14/15 anonim ***** válasza:
12%

„ mások is röhögnek az ilyeneken, mint te, aki kiélvezi, hogy ügyfélként többet tehet meg, mint az alkalmazott,”

Hohó. Nem tudom honnan vetted, hogy a pozícióm (ügyfél) adta fölényemből fakadóan tegezek. Teljesen udvariasan és választékosan beszélek tegezés mellett is. Aki viszont flegmázva. reagál erre, na azon nevetek.

2021. szept. 1. 18:59
 15/15 anonim ***** válasza:
50%
A legegyszerübb szerintem, egy Hello, vagy Üdvözledtem, vagy bármilyen hasonló köszönés, és csak a második körben tegezni, feltéve ha a hivatalnok már letegezett (ami nem valoszinü). Engem ugy neveltek, hogy mindenkinek a saját nyelvén, elvárásainak megfelelően köszönjek. A mások köszönését viszont ugy fogadjam el, ahogy kapom. Az egyik nagybátyám például elvárta, hogy családos férfi koromban is Kezicsokolommal közönjek neki, amikor egy alkalolmmal Jonapot köszöntem, azt mondta, a nővérem 6-odéves orvostanhallgató, de még soha nem sértette igy meg, mindig Kezicsokolommal köszön neki.
2022. márc. 24. 14:31
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!