A TIK miért TYÚK?

Figyelt kérdés
:D
2010. aug. 25. 22:17
1 2 3 4
 21/34 anonim ***** válasza:
Bocs. Kérdik és családja akart lenni.
2010. aug. 25. 23:27
 22/34 anonim ***** válasza:

És az Alföld legdélibb részén ö betűvel beszélnek: Sándor-Söndör,

Én egri vagyok nálunk:macok van, büszkeszósz, és szotyi, libikóka, és hajóhinta,

Azt mondják e betűvel beszélünk:tejfel, seprű, fel, de én ezeket nem így mondom.

Volt egy vitánk a családban a nől-ről, nő helyett (cselekvés) de ez is tájszólás lesz.

A napraforgó mag:szotyi, szotyola, rica, makuka, mag

A tik a tyúk a tikmony pedig a tojás. (még a helyesírás ellenőrző sem javította ki)

2010. aug. 25. 23:39
 23/34 anonim ***** válasza:
Felénk sváb szavakat használnak sokat, nem tudom, hogy ez mennyire számít tájszólásnak. Először rettentően elcsodálkoztam rajta, amikor pesti ismerősök nem értették, mi az a sercli (a kenyér csücske), vagy hogy mi a stifolder (olyasmi, mint a kolbász, de nem egészen). Ezek itt a mai napig használt szavak, bár tényleg főleg azok használják, akik több generáció óta itt élnek.
2010. aug. 25. 23:42
 24/34 anonim ***** válasza:
A tik ugyanazért tyúk, mint amiért a lik lyuk, a juhar néhol ihar, a középkorban pedig az inh/jonh (szív, belső) szópár is létezett. Van egy ilyen I/JU váltakozás a nyelvjárások között.
2010. aug. 26. 02:14
 25/34 anonim ***** válasza:
57%
No gyerök, most kimégy, oszt összeszedöd a tolást, oszt etösd mög a tikokat! De izibe ám! Azt a zivataros kurvä mindenségit nekijje... Városi puhány kölök.
2010. aug. 26. 10:02
 26/34 anonim ***** válasza:

Útólsó nálunk ö-vel beszélnek de nem úgy mondjuk hogy etösd hanem ötesd:)

A napokban épp nézegettem a kalória táblázatokat és nem tudtam mi az egres aztán egy gyógyszertári újságban láttam hogy piszke.

2010. aug. 26. 14:21
 27/34 anonim ***** válasza:

tegnap 23:39-es

Ez hülyeség! :D

Én az Alföld legdélibb részén lakom,de egyáltalán nem mondjuk a Sándort,Söndörnek:)

A libikóka itt is libikóka a szotyi itt is szotyi.Igen felénk az Ö betűs tájszólás jellemző,de azért ennyire nem,hogy a neveket is átkereszteljük.

Salgótarjánban pl. Á betűvel beszélnek(tudtommal)akkor ott a Sándor,Sándár???:)

Én azon szoktam elmosolyodni,mikor egy pesti tejfelnek mondja a tejfölt....pedig a tejföl az ott is tejföl.

2010. aug. 26. 16:00
 28/34 anonim ***** válasza:

23:39-es vagyok,

Harkakötönyben élnek rokonaink, és tényleg Söndörnek hívja a férjét rokonunk. Meg onnan átmentem vonattal Pécsre, és beszélgettek mellettem a nénikék, és alig lehetett érteni mit mondanak a sok ö betűtől. Ott sem mindenhol egyforma a tájszólás, meg inkább az idősebb generáció használja még.

2010. aug. 26. 16:53
 29/34 anonim ***** válasza:
Mármint Pécsen nem lehetett érteni amit mondanak? :D Pedig szerintem itt nem is ö betűznek nagyon. Mármint oké, nem tejfel van, hanem tejföl, meg nem szeg van, hanem szög, de pl. a zsemle és a zsömle is használatos, kiírva zsemle szokott lenni.
2010. aug. 26. 17:36
 30/34 anonim ***** válasza:

tudtommal Pécsen nem beszélnek ö betűvel....nagyon meg lennék lepve ha mégis

Én Csongrád megyében lakom,itt elterjedt az ö-zés.

2010. aug. 26. 19:04
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!