A TIK miért TYÚK?
És az Alföld legdélibb részén ö betűvel beszélnek: Sándor-Söndör,
Én egri vagyok nálunk:macok van, büszkeszósz, és szotyi, libikóka, és hajóhinta,
Azt mondják e betűvel beszélünk:tejfel, seprű, fel, de én ezeket nem így mondom.
Volt egy vitánk a családban a nől-ről, nő helyett (cselekvés) de ez is tájszólás lesz.
A napraforgó mag:szotyi, szotyola, rica, makuka, mag
A tik a tyúk a tikmony pedig a tojás. (még a helyesírás ellenőrző sem javította ki)
Útólsó nálunk ö-vel beszélnek de nem úgy mondjuk hogy etösd hanem ötesd:)
A napokban épp nézegettem a kalória táblázatokat és nem tudtam mi az egres aztán egy gyógyszertári újságban láttam hogy piszke.
tegnap 23:39-es
Ez hülyeség! :D
Én az Alföld legdélibb részén lakom,de egyáltalán nem mondjuk a Sándort,Söndörnek:)
A libikóka itt is libikóka a szotyi itt is szotyi.Igen felénk az Ö betűs tájszólás jellemző,de azért ennyire nem,hogy a neveket is átkereszteljük.
Salgótarjánban pl. Á betűvel beszélnek(tudtommal)akkor ott a Sándor,Sándár???:)
Én azon szoktam elmosolyodni,mikor egy pesti tejfelnek mondja a tejfölt....pedig a tejföl az ott is tejföl.
23:39-es vagyok,
Harkakötönyben élnek rokonaink, és tényleg Söndörnek hívja a férjét rokonunk. Meg onnan átmentem vonattal Pécsre, és beszélgettek mellettem a nénikék, és alig lehetett érteni mit mondanak a sok ö betűtől. Ott sem mindenhol egyforma a tájszólás, meg inkább az idősebb generáció használja még.
tudtommal Pécsen nem beszélnek ö betűvel....nagyon meg lennék lepve ha mégis
Én Csongrád megyében lakom,itt elterjedt az ö-zés.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!