Szerintetek de most komolyan kérdem milyen otthon tartott állatot érdemes tenyészteni gondolok pl disznóra birkára kecskére, tyuk kacsa, melyik érdemes tenyészteni? Melyiket a legkönnyebb eladni
Sok igazság van az előttem szóló által írtakban, de azért:
Leginkább eladható a tyúktojás.
A húsok közül a rántani való csirke, a tyúkot (= 1 éves kor után) már nehezebb eladni, pedig sokszor finomabb.
Disznót eladásra max. 1-et, ha mellette neveltek saját részre is. Bár leginkább nem megy el egy egész disznó friss vágásban, tehát lehet készülni a szalámi készítésre és füstölésre.
Birkát vágni csak akkor szoktak, amikor az "előrendelés" összejön rá, viszont 1-1 db eladása miatt nem érdemes tartani, mert aki nem ért hozzá, az könnyen bukik rajta.
"Gazdagitani a külföldieket..."
Egyrészt a magyar termelők is viszik ki a portékájukat, akkor ide miért ne jöhetne be külföldi termék?
Másrészt azok olcsóbbak is. Igen, szarabb a minőség is, mindennél jobban szeretem például a mangalicahúst, de nekem csak a mittoménmilyen külföldi áldisznóra van pénzem.. Sajnos:((
én mangalicát szeretnék tenyészteni és hizlalni
szerintetek belevágjak?
Kedves előző, menj a piacra,olcsóbb a húsmint a tescoban.
én a nagycsarnokba járok,kb 30%-kal olcsóbb mint bármelyik hipermarket.
én mangalicát szeretnék tenyészteni és hizlalni
szerintetek belevágjak?
Ha ezt megélhetési forrásnak tekinted, akkor nagyon rizikós. De ehhez a formai követelmények:
1. Ki kell váltanod az őstermelő igazolványt (falugazda)
2. Kell egy könyvelő, aki attól kezdve intézi a könyvelést, és a szükséges bevallásokat
A felvásárlókkal szemben nagyon kiszolgáltatott helyzetben leszel, mert nyomják lefelé az árakat, nem fizetik ki az elvitt jószág árát csak hónapok múlva.
Saját tőke kell, amiből veszed a takarmányt, fizeted az állatorvost, stb. Sokan abbahagyták már, mert ha éveken keresztül több a kiadás, mint a bevétel = ráfizetés.
Azért írtam a korábbi válaszomban, hogy a saját részre hízlalt mellett 1-2 db-ot még felnevelsz, és háztól (kimérve) adod el, akkor is ott a veszély, hogy nagy részéből kolbászt, szalámit kell csinálnod.
8,42 vagyok!
Az még lemaradt, hogy meg kell keresned a felvásárlót, u.n. előszerződést kell kötni vele. Különben az életben nem fog téged megkeresni, mert fogja tudni, hogy lesznek eladó malackáid.
Édesanyáék tartanak disznókat, tyúkot, kecskét, szamarat. A kecskét a tejért. azt csak barátoknak adjuk. A tyúkok tojásait el szokták adni a munkahelyükön kollégáknak, mert ugye olcsóbb is, meg finomabb is, mint a bolti. Disznót 2-3at szoktak venni, abból egyet magunknak vágunk le, a többit vagy ismerősök veszik meg vágásra, vagy eladják a vágóhídon. Persze nem ebből élnek, de mivel nagy a telek, elférnek az állatok, meg van elég nagy konyhakert, kis szántó is, az állatoknak takarmányt ott termesztenek. Akkor kezdték el ezt az "önellátást", amikor megszorultunk pár éve. Így húst nem kell venni, zöldséget sem, csak kenyeret és felvágottat néha.
Szóval nem tudom, hogy te ebből szeretnél -e megélni, vagy csak szeretnéd tudni, hogy mit eszel meg :) szerintem disznót érdemes.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!