Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Szokások, etikett » Hogyan szólítsam egy újonnan...

Hogyan szólítsam egy újonnan megismert barátom szüleit? (20++ korosztályra gondolok. )

Figyelt kérdés

Tehát pl. ha egyetemen ismerek meg valakit, találkozom a szüleivel. Bemutatkoznak, hogy X. Y. és X. Y.-né (!) (hogy még a keresztnevét sem mondja az anya pl.). Ilyenkor mi a teendő? Szerintem alapból mondani kellene, hogy szólíts ...-nak! De így meg csak találgathat az ember.

Az angolban pl. sokkal egyszerűbb, Mr. és Mrs. X., és ez udvarias is. A magyarban sajnos nincs ilyen lehetőség (vagy még talán az X. úr, de az is valahogy furán hangzik). A bácsizás, nénizés szerintem bántó is lehet, ha nem mondják külön, hogy szólítsük őket így.

Várom a válaszokat, ti mit tesztek ilyen helyzetekben.

2010. aug. 20. 10:46
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
Szólítsd úgy, hogy xy-né, majd megunja.
2010. aug. 20. 10:53
 2/11 anonim ***** válasza:
100%
Kérdezd meg a barátodat,h hogy hívják a szüleidet,meg mások (pl haverjai,stb) hogy szólítják őket,ilyen egyszerű :-) A bácsizás nénizés szerintem semmiképp nem lehet bántó,vagy legalábbis aki ezen felhúzza magát,az magára vessen.
2010. aug. 20. 10:55
 3/11 anonim ***** válasza:
100%
Kérdezd meg udvariasan, hogy hogyan szólíthatod őket. Ez a legegyszerűbb módja.
2010. aug. 20. 10:57
 4/11 anonim ***** válasza:
27%

Ne kérdezd meg.Nem a középkorban vagyunk.Természetes hogy a keresztnevükön szólítod őket.Érdemes magázódással kezdeni,ők úgyis szólnak ha zavarja őket.

Nagy bunkó az a nő aki xy-néként mutatkozik be neked.Nem egy hivatalban van.

Hogy ezt elkerüld,kérdezd meg a partnered már a találkozás előtt hogy hívják a szüleit,és jegyezd meg a keresztnevüket,hogy később mikor majd beszélsz velük gond nélkül eszedbe jusson.Egy szülő se harapja le a fejed mert a kersztnevén szólítod.Mi sem természetesebb ennél.

2010. aug. 20. 11:40
 5/11 anonim ***** válasza:

Szeirntem néni/bácsi valaki 60 fölött. (vagy ha kicsi gyermek korunk óta néni/bácsi).

Ismerös szüleit egyszerűen a keresztnevükön, magázva. Ha nem mondja a keresztnevét, akkor megkrédezed töle még bemutatkozáskor, hogy hogyan szólíthatod. :)

2010. aug. 20. 11:54
 6/11 A kérdező kommentje:
Köszi a válaszokat! Valószínűleg nem voltam egyértelmű: nem a partnerem szüleiről beszélek, hanem egy (akár ellenkező nemű) haverom/barátom szüleiről! Szerintem őket egyből a keresztnevükön szólítani kicsit bizalmas(kodó) lenne... de más megoldás meg nem jut eszembe.
2010. aug. 20. 11:54
 7/11 anonim ***** válasza:
Hát igen. A párod Édesanyjának kellet volna úgy bemutatkoznia, hogy pl.: Takács Istvánné Ilona vagyok! Férjezett neve mellé a keresztnevét azt késsz. Kérdezd meg nyugodtan, hogy hogyan szólíthatod. Munkahelyen én sem bírtam, mindig úgy kellet kikérdezni mindekit mi a neve mikor így mutatkozott be...
2010. aug. 20. 11:55
 8/11 anonim ***** válasza:
11%
Én alapból mindenkit tegezek,akinek nem tettszik az kapja be.
2010. aug. 20. 12:22
 9/11 anonim ***** válasza:

Először is ne tegezd le ha nem mondja.

Kérdezd meg mi a keresztneve, vagy hogy hogyan szólíthatod.

Elég hülyén hangzik az hogy Kovácsné vagy Molnárné.

2010. aug. 20. 21:28
 10/11 anonim ***** válasza:

Egy kicsit leblokkoltál ezen a megszólítás-dolognál. Miért is kell neked egyáltalán megszólítanod ? Nincs rá szükséged, anélkül is folytathatsz teljes értékű beszélgetést. Pl. Jó estét kívánok, szabadna kérnem a sótartót - köszönöm, mi megy ma az m1-en ?, nahát, hogy eltűnt ez a Malaysian-gép, stb.

Ügyesen kell fogalmazni, a helyzet két-három alkalom után alakul...

2014. jún. 16. 21:02
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!