Hogyan szólítsam egy újonnan megismert barátom szüleit? (20++ korosztályra gondolok. )
Tehát pl. ha egyetemen ismerek meg valakit, találkozom a szüleivel. Bemutatkoznak, hogy X. Y. és X. Y.-né (!) (hogy még a keresztnevét sem mondja az anya pl.). Ilyenkor mi a teendő? Szerintem alapból mondani kellene, hogy szólíts ...-nak! De így meg csak találgathat az ember.
Az angolban pl. sokkal egyszerűbb, Mr. és Mrs. X., és ez udvarias is. A magyarban sajnos nincs ilyen lehetőség (vagy még talán az X. úr, de az is valahogy furán hangzik). A bácsizás, nénizés szerintem bántó is lehet, ha nem mondják külön, hogy szólítsük őket így.
Várom a válaszokat, ti mit tesztek ilyen helyzetekben.
Ne kérdezd meg.Nem a középkorban vagyunk.Természetes hogy a keresztnevükön szólítod őket.Érdemes magázódással kezdeni,ők úgyis szólnak ha zavarja őket.
Nagy bunkó az a nő aki xy-néként mutatkozik be neked.Nem egy hivatalban van.
Hogy ezt elkerüld,kérdezd meg a partnered már a találkozás előtt hogy hívják a szüleit,és jegyezd meg a keresztnevüket,hogy később mikor majd beszélsz velük gond nélkül eszedbe jusson.Egy szülő se harapja le a fejed mert a kersztnevén szólítod.Mi sem természetesebb ennél.
Szeirntem néni/bácsi valaki 60 fölött. (vagy ha kicsi gyermek korunk óta néni/bácsi).
Ismerös szüleit egyszerűen a keresztnevükön, magázva. Ha nem mondja a keresztnevét, akkor megkrédezed töle még bemutatkozáskor, hogy hogyan szólíthatod. :)
Először is ne tegezd le ha nem mondja.
Kérdezd meg mi a keresztneve, vagy hogy hogyan szólíthatod.
Elég hülyén hangzik az hogy Kovácsné vagy Molnárné.
Egy kicsit leblokkoltál ezen a megszólítás-dolognál. Miért is kell neked egyáltalán megszólítanod ? Nincs rá szükséged, anélkül is folytathatsz teljes értékű beszélgetést. Pl. Jó estét kívánok, szabadna kérnem a sótartót - köszönöm, mi megy ma az m1-en ?, nahát, hogy eltűnt ez a Malaysian-gép, stb.
Ügyesen kell fogalmazni, a helyzet két-három alkalom után alakul...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!