Kórházi dolgozóként illik tegezni az orvost?
Egyértelmű a helyzet.
Mindegy, hogy ki hány éves, és milyen nemű! Az orvos, még ha nem is a főnököd, akkor is magasabb rangú.
Ebből adódóan, amíg ő nem kéri/ajánlja fel, addig neked tilos tegezned! Még ha fiatalabb is, akkor sem.
5.-nek.
NEM! Ő, mivel magasabb rangú tegezhet téged. Te, őt, nem! Csak ha kéri.
Ő orvos, doktor, te nem. Tudd, hogy hol a helyed!
Én úgy gondoltam, hogy aki velem azonos korú és letegezett, őt egyből visszategeztem én is. Igazából most már mindegy, nem fogok elkezdeni magázódni, mert hülyének néznek.
Az a helyzet fura számomra, hogy max. 4-5 évvel idősebb férfi pedig magázódik velem. Mivel napi munkakapcsolatban vagyunk ezért kommunikációnál szerintem vele is egyszerűbb lenne a tegeződés, nem pedig a "maga, tetszik, Ön.." stb., így elég feszélyezettnek érzem a szitukat, amikor valamit meg kell beszélnünk. Erre a helyzetre gondoltam, hogy itt ilyenkor én felajánlhatom-e, hogy tegeződjünk vagy várjam, amíg ő ajánlja fel, mivel magasabb beosztásban van nálam? Egyébként megfigyeltem, hogy másik, akár nálam fiatalabb kollegákkal tegeződik. És nem tudom, hogy illem szerint melyik erősebb a kor, a nem vagy pedig a beosztás? Tehát ki ajánlja fel a tegezést.
8.-ra.
Mit nem vagy képes felfogni? MUNKAHELY. Ott a rang dönt. Ő ORVOS, DOKTOR. Te meg csak a személyzet.
>> És nem tudom, hogy illem szerint melyik erősebb a kor, a nem vagy pedig a beosztás? <<
Szomorú, hogy magasabb iskolai végzettség nem elég ahhoz, hogy valaki ismerje az illemszabályokat. Az a sok hülye tv-riport, ahol Kádár ölelget és parolázik az olajos kezű munkásokkal - nos, ez megtette a maga romboló munkáját - mert ugyebár munkás-paraszt szövetség van... mindnyájan testvérek vagyunk, elvtársak.
De nem vagyunk testvérek. A rangsor: 1. beosztás/rang, 2. kor, 3. nem. Tehát Te, nőként nem ajánlhatod fel a tegeződést sem egy pár évvel idősebbnek - de ha egykorú lenne (vagy fiatalabb) - akkor sem, amennyiben az illető magasabb beosztású.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!