Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Szokások, etikett » Illetlen vagy cikis dolog...

Illetlen vagy cikis dolog vendégségben a másiktól elkérni egy-egy olyan falatot amit amúgy sem enne meg?

Figyelt kérdés

Néhány hónapja vendégségben voltunk szüleimmel egy ismerős családnál, ahol a családfő anyukája is ott volt. Ebédre sült csirke volt amiről az ismerős anyukája késsel, villával lepiszkálta a bőrt, mint ha félt volna hozzáérni. És kitette a csontos tányérra ami még üres volt. Erre én megkérdeztem tőle hogy dehán nem eszi meg, nem szereti? Amire nem volt a válasz. Én mivel imádom egyből kaptam az alkalmon és megkérdeztem tőle hogy ideadja-e? És persze ideadta. Persze szüleim egyből rámszóltak. Hazafele meg kaptam a fejmosást hogy hogy merek ilyet csinálni vendégségbe ilyet nem illik, lesül a képükről a bőr, anyám meg hogy azthitte megnyílik alatta a föld.

Ti mit gondoltok erről? Tényleg annyira illetlen vagy égő dolog lenne? Csakmert látszólag szüleimen kívül senkit nem hatott meg a dolog, meg még kaptam is pár darab bőrt kérés nélkül is utána.

2020. aug. 13. 18:10
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
64%

" lesül a képükről a bőr"

Legfeljebb majd arra is lecsapsz:DD

Viccet félretéve. Nincs ebben semmi. Kiváltképp túlzás ilyen dolgokon fennakadni. Mi ebben az illetlen? Ez praktikus. Ha valaki nem tart igényt egy másik illető számára finomnak tűnő falatra, akkor ez a legideálisabb eset. Nem vész kárba.

2020. aug. 13. 22:38
 12/19 anonim ***** válasza:
29%

11. Az illem nem a praktikusságról szól. Ha te mondjuk gyűjtöd az üvegeket sem fogod megkérdezni a szomszédaid, hogy átnézheted e a szemeteseiket.

Ez kb. ugyanaz. Értelmetlen, de ez az illem. Az is értelmetlen, hogy nem könyökölünk az asztalra, de mégis illem. Az is értelmetlen, hogy a szánk elé tesszük a kezünket, ha ásítunk, alkarunkat, stb... Othhon, vagy közvetlenebb társaságban nem ciki, de vendégségben az.

Nem tudom, hogy honnan ered ez, lehet hogy az egyfajta lealacsonyodásként volt értelmezve, hogy megeszed a másik maradékát formálisabb környezetben, mert régen a maradékot a disznónak adták. Akárhonnan is ered ez az illemszabály, de attól még van ez a szokás.

2020. aug. 14. 03:08
 13/19 anonim ***** válasza:
45%

Ha valami illetlen, akkor az a másikat valamilyen szinten megsérti, kellemetlen helyzetbe hozza.

Ha nem sértődik meg a másik vagy nem kellemetlen a számára, akkor nem látok sehol problémát.

2020. aug. 14. 08:53
 14/19 anonim ***** válasza:
62%
Nézz utána, MIT jelent az illetlen - NEM AZT, hogy a másikat megsérted, hanem a társadalom által elvárt normákat.
2020. aug. 14. 11:18
 15/19 anonim ***** válasza:

Ja, de abba belegondoltál, hogy miért hoztak ilyen illem szabályt?

Nem csak úgy felkelt valaki, és azt mondta, hogy ez illetlen mostantól.

2020. aug. 14. 12:15
 16/19 anonim ***** válasza:
100%

Azért, mert nem illik más kajáját megenni!

De akkor visszakérdezek: szerinted kit sért, ha valaki egy tányérból, kanálla eszi végig a levest, második+körítést) Mert senkit, de ettöl még nem illik, és kellöen gusztustalan is.

2020. aug. 14. 12:44
 17/19 anonim ***** válasza:
41%

Ezen béklyók többsége letűnt korok visszamaradt, okafogyott modoroskodásai.

Legjobb példa:

„Az is értelmetlen, hogy nem könyökölünk az asztalra, de mégis illem.”

Semmi gyakorlati dolog nincs mögötte. Nulla értelme van. Nekem pedig neki sem fog beadni valamit ami teljesen üres és indokolatlan. Az nem indok, hogy nem illik. Amennyiben nem zavarom vele közvetlen módon a környezetem, könyökölni fogok. A kis illembuz|knak, ha ez stresszforrás, akkor forduljanak szakemberhez.

2020. aug. 14. 13:21
 18/19 anonim ***** válasza:
16%

#16 hogy ha te gusztustalannak tartod, akkor téged sért/zavar, ha valaki egy tányérból eszi úgy. Szóval ha te szólnál, hogy zavar téged, akkor megérteném és tiszteletben tartanám, a jelenlétedben nem ennék így.

De ez nem lenne érvényes minden helyre.

2020. aug. 14. 15:20
 19/19 anonim ***** válasza:
39%

Nem illetlen, nem ciki!!! Bárcsak mindenki ezt csinálná, feleannyi étel menne a kukába.

Sokkal bunkóbb dolog kidobni, mikor más megette volna.

2020. aug. 21. 17:17
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!