Miért bunkóság úgy rendelni ételt/italt, hogy "Lesz egy .... " ? Ha fizetés előtt azt mondja, hogy " x forint lesz. ", akkor a felszolgáló a bunkó?
Egyébként aki ennyire kikéri magának, legalább elgondolkodott ennek a közlésmódnak a kialakulásán, vagy csak lendületből kikéri magának? Ha például így mondjuk: "Egy ... lesz", akkor az nem mást jelent, minthogy "Egy ... lesz (a rendelés)". Bár nyelvész nem vagyok, de könnyen elképzelhető, hogy ez rövidült le, majd alakult a köznyelvben "Lesz egy..."-é.
Sokkal reálisabb magyarázat legalábbis, minthogy ezzel is a "burzsoázia" akart volna szóban dominanciát gyakorolni az elnyomott "szolgaosztály" felett.
Nekem nagyon hasznos volt a 8. válasz, mert leírta, hogy miért mondják rá erre a formára, hogy bunkó. Én sem értek egyet ezzel az értelmezéssel, az én fejemben se jelennek meg ezek az asszociációk, amiket leírt, de hasznos tudni, hogy máséban meg igen.
És bár szerintem is hülyeség ilyesmin akadékoskodni, de hát ha ennyi embert zavar, akkor másképp mondom, nekem semmibe sem kerül.
Köszönöm, most már értem, miért érezheti bántónak valaki.
Viszont az "Azok használják ezt, akik alsóbbrendűnek tekintik a szolgáltató szektorban szereplőket." szerintem nem igaz, én használtam, amíg meg nem szóltak érte és soha (azóta se) nézek le senkit a munkája miatt.
Mondjuk azt elhiszem, hogy aki sok gyökérrel találkozik, könnyebben általánosít.
10 én tipikus az vagyok, akivel lehet eszme cserét folytatni.
Az, hogy ne ezt nem nevezed eszme cserének, mert neked nem tetszik, amit én gondolok, az rólad mond el súlyos dolgokat, nem rólam.
A lelkecskémet nem ismered és ennyiből nem is lehet megismerni, de te előítélettel vagy ellenem máris.
Az, hogy nem vagy hajlandó elfogadni mást, csak a saját nézőpontod, látszik, ami gond, hogy végig sem vagy hajlandó gondolni másik nézőpontját.
"Aki otthon nem hajlandó ezt kipróbálni, az miért állítja, hogy nincs benne valóság?"
Kipróbálhatnám otthon, de nagy röhögés lenne belőle. Ugyanígy magázódhatnék is otthon, mint ahogy az orvosnál is, de elég hülyén nézne rám a család, nem értenék, mit akarok. Bizonyos szófordulatok bizonyos társas helyzetekben megszokottak, és zavart keltenének máskor.
Az orvosi magázódást minek kevered ide? Az a tisztelet jele.
Az parancsoló kijelentés nem az. Ne szalmabábozz!
Abszolút bunkóság a "lesz egy.." bármelyik szempontból!Én marhára ki tudok akadni,mikor bemegyek a boltba és az előttem álló azt mondja "Lesz egy..". Szokták mondani,hogy onnan látod be,hogyan kezeli az embereket egy adott személy,ahogyan viselkedik egy boltban.
Nálunk a kisboltban pl. nagyon kedvesek és mosolyognak rám mindig van,hogy meg is dicsérik a hajamat stb.. Kislány korom óta ismernek több éve,sosem mondtam azt,hogy "Lesz egy..". De van egy fiatal lány is ott aki kb. egy éve dolgozik ott és mindig szépen köszön még fizetésnél is úgy mondja "xy forintot szeretnék kérni" meg köszöni elköszön és még szép napot is kíván. Persze van,hogy már az arcáról leveszem egy eladónak a bunkóságot,de akkor sem vagyok én bunkó. Volt egy idősebb nő eladó,aki még csak nem is köszönt és full bunkó volt. Nagyon mérges voltam és mondtam neki "Egy kis mosollyal és több kedvességgel többen megveszik az 500 ft-os lays chipset!":) Persze ez után még én lettem a bunkó:D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!