Illetlen megkérni egy barátot, hogy fizessen be helyettem valamit, és majd megadom neki készpénzben?
Egyetemi barátról van szó, de a kérdés érdekelne más kapcsolat esetén is.
Azért merült fel bennem, mert én nem tudok személyesen megjelenni befizetni az összeget (10-20 ezer). De sokszor meghívjuk egymást ebédkor, stb, van bizalom. Amint találkozok vele, megadom rögtön, csak most nem tudok ott lenni személyesen befizetni. Nem is amiatt kérném, mert nincs annyim, hogy most kifizessem, sosem kértem kölcsön senkitől.
Ez illetlenség? Próbáljam máshogy megoldani?
Ha pl. ajándékozó/egymást meghívós/áthívós/együtt kajálós jó viszonyban vagy valakivel, nem illik ilyet kérni?
Attól függ,mennyire szoros a barátság . Én a páromon kívül senkitől nem kérnék ilyet .
Ha tőlem kérnék,a legjobb barátnőimnek gond nélkül megtenném, haveroknak,osztálytársaknak (ha még olyan korú lennék) biztos ,hogy nem . Igaz én már sokszor megégettem magam ilyennel ,senkinek nem előlegeznék meg pénzt 2-3 gyerekkori barátomon kívül.
Pont pár napja volt itt ilyen kérdés, hogy a lány megvett valamit barátnőnek, aztán nem fizette ki :D
Én nem kérnék meg ilyenre senkit, csak ha tényleg közeli, jó barát. Szerintem úgy illene, hogy átutalod neki a pénzt, nem pedig utólag majd valamikor odaadod.
10-20 forint nem igaz, hogy nem tétel. Van, akinek ez is számít. Főleg, ha egyetemistáról van szó.
Köszönöm a válaszokat!
Itt tényleg bizalmas jó barátról van szó, akinek nem okoz problémát az összeg. Nyilván csak úgy van értelme a kérdésnek.
De kíváncsi lennék felnőtt, dolgozó, munkatárs stb esetekre is, ki mit gondol.
Szerintem 1-2 alkalommal belefér, abban az esetben, ha tényleg sehogy sem tudod megoldani: se családtag, se rokon, se párod, se lakótársad, se utalás, se más egyéb online fizetési lehetőség.
Amennyiben mégis bizalmat szeretnék sugározni, elutalnám neki előre a befizetendő összeget.
Szerintem nem illetlenség, bár te ismered jobban, hogy mennyire bensőséges a kapcsolat, én nagyon szívesen megtenném a barátomnak ezt a szívességet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!