Ki ért egyet abban, hogy a magyar társadalom egy része gyakorlatilag nem rendelkezik vitakultúrával?
Nagyon egyetértek a kérdés feltevőjével!
Éppen mostanában volt két ilyen alkalom, hogy RENDKÍVÜL HEVES, ERŐTELJES KIFAKADÁSOKNAK lehettem szem- és fültanúja...
Akkor azt éreztem, hogy az élettől is elmegy a kedvem. (Mások is hasonlóképpen voltak a helyzettel, meg is jegyezték egymás között.)
Szerintem ez egy elég tág kérdés. A vita kultúra hiánya sok mindenre vissza vezethető.
1. Vissza vezethető az oktatásra. Itt ugye átkéne tekintenünk a magyar oktatási rendszert, de ha ezt most kicsit félreteszük és a közelebbi dolgokat nézük, akkor ezekben is találhatunk olyan kiskapukat amelyeket visszavezethetünk a vitakultúra hiányára.
a.) A tanárok. A mostani tanárokkal az a gond szerintem, hogy túl darásan adják le az anyagot. Ezt úgy értem, hogy elmondják az anyagot. Utánna megkérdezik, hogy érted-e és ha véletlenül nemmel mersz válaszolni, akkor egyből hülye vagy.(ez saját tapasztalat, 2 hete történt a 9.-kes osztályunkban online órán.)
b.) A gyermek hozzáállása is számít. Ha lusta maga a gyermek,akkor nem is fog foglalkozni a dologgal, így a saját vitakultúráját sem fogja kiépíteni.
2. A szülők hozzáállása is számít. Ha a szülő nem foglalkozik a gyermekkel, akkor ő is ezzt veszi át, amivel egyeltalán nem fejleszti a vélemény kifejtését.
3.A személyiség fejlődés is nagyon fontos a vitánál. Ha valakinél nem indul el ez a folyamat, akkor tényleg csak káromkodás és értelmetlen húza-vona lesz a vitából.
Szóval szerintem nem az a lényeg, hogy magyar-e az illető, hanem az,hogy olyan, mint a fent leírt mondatok mennyire teljesülnek az emberben.
Én.
Vannak országok, ahol nem tanítják, és mégis megvan;
és vannak országok, ahol tanítják, és még sincs meg...
Temperamentum, virtus, de legfőképp (közösségi) INTELLIGENCIA kérdése.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!