Miért tolják mindenhol a tudatosságot? Tudatos nethasználat, tudatos táplálkozás, tudatos vásárlás stb? Mi ez a nagy tudatosság mánia?
Az van sajnos, hogy a piacgazdaság miatt az a gyártó él meg, amelyik ilyen trükköket használ. De ezek közül egy csomót ki lehet védeni, csak tudni kell róla. Én legalábbis mindig meg szoktam nézni, hogy hány gramm egy csomag, nem a csomagolás mérete alapján választok. Persze a fölösleges plusz csomagolóanyag káros, de azon meg a megfelelő büntetőadó segítene (ahogy a zacskókat is próbálják visszaszorítani). A reklám ugyanez: ha tudod, mire megy ki a játék, átlátsz a szitán, akkor már nem vagy védtelen. A kisgyerekeket célzó reklámokat valóban törvényben kéne korlátozni, a nagyobbaknak meg az iskolában is tanítani erről (hogy hogyan működik a reklám és hogyan védekezzünk).
A lista amúgy nem azért kell, hogy ne felejtsd el a dolgok felét, hanem mert segít nem megvenni azt, amit nem akartál. Sajnos az édességekhez nagyon könnyen kedvet kap az ember, de a szilárd elhatározás, hogy csak a listán levő dolgokat veszem, segít (persze lehetne azt is elhatározni, hogy "nem veszek édességet", csak a negatív elhatározások kevésbé működnek általában).
Olyan velem nem sokszor volt, hogy a pénztárnál más lett volna az ár, pedig gyakran átfutom a blokkot. Ha más árat kérnek a pénztárnál, mint ami ki volt írva, akkor reklamálni kell! Volt már, hogy így féláron kaptam meg a kedvenc müzlimet, mert tévedésből alacsonyabb árat írtak ki. De az a szabály, hogy ilyenkor bizony a kiírt áron kell odaadniuk a cuccot. Persze nehéz mindennek az árát megjegyezni, nekem azért megy, mert ugyanazokat a dolgokat szoktam venni, így ami nem változott épp, azt tudom fejből. Az átrendezgetés se jellemző azokra a boltokra, ahova én járok.
9-es végű árak: itt azért nem tudom a boltokat hibáztatni, mert olvastam egy felmérésről, ahol direkt pár árat 9-esről 4-es vagy 5-ös végűre változtattak (tehát kicsit olcsóbb lett). Ennek ellenére kevesebb fogyott belőle.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!