Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Szokások, etikett » Miért tolják mindenhol a...

Miért tolják mindenhol a tudatosságot? Tudatos nethasználat, tudatos táplálkozás, tudatos vásárlás stb? Mi ez a nagy tudatosság mánia?

Figyelt kérdés
2019. aug. 23. 21:16
1 2
 11/14 A kérdező kommentje:
Ráadásul a reklám sokszor azt tolja,hogy az életed csak akkor lesz teljes,és tökéletes,ha a reklámozott terméket megveszed,pedig lehet valójában nincs is rá szükséged.
2019. aug. 24. 11:41
 12/14 anonim ***** válasza:
100%

Az van sajnos, hogy a piacgazdaság miatt az a gyártó él meg, amelyik ilyen trükköket használ. De ezek közül egy csomót ki lehet védeni, csak tudni kell róla. Én legalábbis mindig meg szoktam nézni, hogy hány gramm egy csomag, nem a csomagolás mérete alapján választok. Persze a fölösleges plusz csomagolóanyag káros, de azon meg a megfelelő büntetőadó segítene (ahogy a zacskókat is próbálják visszaszorítani). A reklám ugyanez: ha tudod, mire megy ki a játék, átlátsz a szitán, akkor már nem vagy védtelen. A kisgyerekeket célzó reklámokat valóban törvényben kéne korlátozni, a nagyobbaknak meg az iskolában is tanítani erről (hogy hogyan működik a reklám és hogyan védekezzünk).

A lista amúgy nem azért kell, hogy ne felejtsd el a dolgok felét, hanem mert segít nem megvenni azt, amit nem akartál. Sajnos az édességekhez nagyon könnyen kedvet kap az ember, de a szilárd elhatározás, hogy csak a listán levő dolgokat veszem, segít (persze lehetne azt is elhatározni, hogy "nem veszek édességet", csak a negatív elhatározások kevésbé működnek általában).

Olyan velem nem sokszor volt, hogy a pénztárnál más lett volna az ár, pedig gyakran átfutom a blokkot. Ha más árat kérnek a pénztárnál, mint ami ki volt írva, akkor reklamálni kell! Volt már, hogy így féláron kaptam meg a kedvenc müzlimet, mert tévedésből alacsonyabb árat írtak ki. De az a szabály, hogy ilyenkor bizony a kiírt áron kell odaadniuk a cuccot. Persze nehéz mindennek az árát megjegyezni, nekem azért megy, mert ugyanazokat a dolgokat szoktam venni, így ami nem változott épp, azt tudom fejből. Az átrendezgetés se jellemző azokra a boltokra, ahova én járok.

9-es végű árak: itt azért nem tudom a boltokat hibáztatni, mert olvastam egy felmérésről, ahol direkt pár árat 9-esről 4-es vagy 5-ös végűre változtattak (tehát kicsit olcsóbb lett). Ennek ellenére kevesebb fogyott belőle.

2019. aug. 24. 13:06
 13/14 A kérdező kommentje:
Jól mondod,kedves 12-es válaszoló.Meg meg lehet figyelni ,hogy legtöbb boltban a pénztárgép a pénztáros felé van fordítva,hogy a vevő ne lássa mit üt be.Ravaszok.Meg mikor számolgatja az ember az aprót,akkor már zugolódás van melletted a sorban,hogy siess már.De amúgy mindenfelől jön ránk az,hogy így éljünk,így öltözködjünk,ezt együk stb.Újságokból,tévéből,neten ez olvasni,hallani.
2019. aug. 25. 10:48
 14/14 anonim válasza:
A tudatosság hangsúlyozása alapjában egy nagyon jó koncepció, de teljességgel ki lett már forgatva a jelentése. Az én olvasatomban, ha tudatos vásárló vagy, úgy nem veszel haszontalant, tehát nem pocsékolsz, nem fognak a te hozzájárulásod által még egy szintetikus vackot sem legyártani és hosszú évek múlvára leredukálódna az eszetlen kitermelési, gyártási, csomagolási lánc, amit megköszönne a Föld, ahol élünk. Tudatos étkezéssel szintén az előbb említett előnyök járnának amellett, hogy megfelelő tápanyagellátást biztosítasz magadnak. Nálam ez annyira szűkült, hogy megtervezem, mit fogok enni, mit kell hozzá beszerezni és úgy alakítom, hogy helyileg megtermő idényzöldség és gyümölcs legyen a fő alkotóeleme, a hús pedig ne sok, ne egzotikus, hanem szintén olyan, amit akár a szomszéd Julika néninél is megkaphatok. A tudatos nethasználat pedig arra int, hogy valóban addig és arra az esetre lépj fel, míg informálódsz, segítségedre van, nem pedig elvesz az idődből, napjaidból, egészségtelen szokásokat generálva, ami valljuk be, már akkor megtörtént, mikor otthonról is könnyed hozzáférhetőséget kaptunk. Ezt a kulcsszót, “tudatosság” használják ki a különböző márkák és a reklámipar, mivel baromi jól hangzik, hogy egy olyan jelzővel illetik a tulajdonképp már beültetett rossz szokásokat szolgáló eszközökeiket, amivel újra eladhatják ugyanazt, mint eddig is, csak más köntösben. És ez, szomorú.
2021. júl. 17. 01:42
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!