Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » A magyar nyelvhasználatban...

A magyar nyelvhasználatban van olyan szó hogy KELLESZ? (BŐVEBEBN LENT)

Figyelt kérdés
olyan szöveg környezetben hogy pl:Ha most megbukok akkor majd évet kellesz ismételnem. helyes így helytelen?
2010. júl. 11. 15:53
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
54%

"Évet kell ismételned."

Így helyes, ahogy írtad, az helytelen.

2010. júl. 11. 15:58
 2/14 anonim ***** válasza:
52%
Nincs. "Kell majd" a helyes. A "kelleszt" mondhatjuk a partnerünknek;"kellesz nekem, bébi!" Borsodi vagyok, nálunk sokan így mondják, még én is így mondtam, amíg el nem kerültem máshová. Ott hívták fel a figyelmemet arra, hogy ez így gáz.
2010. júl. 11. 15:59
 3/14 anonim ***** válasza:
65%
A "kellesz" inkább akkor jó,ha kívánsz valakit: Te kellesz nekem.
2010. júl. 11. 16:00
 4/14 anonim ***** válasza:
100%
A kell ilyenkor önálló, és nem segédige.
2010. júl. 11. 16:02
 5/14 anonim ***** válasza:
90%
Hallottam én is borsodiaktól, hogy a "kellesz" szót a "kell majd" értelemben, tehát a "kell" jövő idejeként használják. Szerintem gazdagítja a nyelvet és az adott földrajzi közegben biztosan elfogadható, helyes. Televízióban, újságban bizonyára furcsán hatna. Amúgy kedves kérdező, te úgy ismered ennek a szónak a használatát, hogy a "majd" és a "kellesz" egyaránt szerepel a mondatban (ahogy nálad)? Mert erről én nem tudok biztosat.
2010. júl. 11. 16:08
 6/14 anonim ***** válasza:
100%
Én még nem hallottam ilyet, de az egyik előttem válaszoló nyomán a kell és a lesz igék együttes használatából lehet a kell jövő ideje.
2010. júl. 11. 16:15
 7/14 anonim ***** válasza:
100%
Szabolcsi ismerőseim is így használják. Eleinte szokatlan volt, de meg lehet érteni. Szerintem nem akkora hiba nyelvtanilag.. legalább néprajzilag gazdagít:)
2010. júl. 11. 16:59
 8/14 escrogar ***** válasza:
100%
borsodi rokonoktól mára pestiként én is átvettem, és annak ellenére, hogy furcsa, aki még nem hallotta, az is egyből megérti
2010. júl. 11. 17:47
 9/14 anonim ***** válasza:
100%
Én is elég gyakran találkozom ezzel fórumon, pl. egy miskolci srác használja rendszeresen. Szerintem érdekes, és abban a dialektusban helyes is. Hivatalos iratban feltehetőleg nem így fogalmaznának, a hétköznapi nyelvben meg nincs ezzel semmi baj.
2010. júl. 11. 17:51
 10/14 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat!
2010. júl. 12. 09:52
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!