Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Milyen nyelv lehet ez első...

Milyen nyelv lehet ez első elolvasásra?

Figyelt kérdés
Karob knüszel gav kodabaz aze sédrék kotassaláv koragama erénetsi knüzükse!Gé sé dlöf tözök,ljüper melev! Kiré a ölöz kiljah a özev, rodoba elevel.
2019. márc. 13. 02:33
1 2
 11/14 A kérdező kommentje:

Nekem egy ős kelta nyelvre hasonlít a példád!

Egyébként a magyar egy eléggé kevert nyelv! Mindenfélére hasonlít az alap türk hangzás mellett,.mivel rengeteg jövevényszavunk van az ugórból,szlávból,germánból,latinból,sőt.. a perzsa mellett vannak héber jövevények beütések is a nyelvünkben.És ettől jó,érdekes a magyar nyelv!

2002-ben amikor nem volt még M.o eu tagállam,és így csekély magyar volt kint Angliában, a fivéremmel egy londoni kis közértben beszélgettünk magyarul,amikor a boltos néni olyan arcot vágott mint aki citromba harapott,és szörnyülködve megkérdezte,hogy ugyan mi ez a valami nyelv amin beszélünk,mert fogalma sem volt,hogy mi lehet...

Amikor mondtuk,hogy magyar, csak pislogott mint hal a szatyorban.

2019. márc. 13. 13:10
 12/14 anonim ***** válasza:

Hm. Érdekes ötlet (mármint a kelták), így hogy mondod (bár pl. a srǝvak inkább szlávos hatású, az én fülemnek legalábbis). De épp erről van szó. Amint alighanem észrevetted, a mondat eredetije angolul van, és még arra se vettem a fáradságot, hogy szavanként forgassam át, csak átírtam visszafelé nagyjából kvázifonetikusan. Az angol márpedig egy germán nyelv, amely erős újlatin behatást kapott, majd nagyjából elveszítette a nyelvtanát. A kelta szubsztrátumból csak néhány lexikális reliktum maradt, s ez a nyelv hangzását sehol nem befolyásolja. Megtévesztő dolgok ezek.

Abban viszont egyetértünk, hogy a magyar egy rettentő izgalmas nyelv. Eleve rajta hagyta a keze nyomát a sztyeppe változékonysága, aztán gyakorlatilag ezer évig fejlődött teljesen elszigetelve a legközelebbi rokonaitól. A végeredmény (számomra legalábbis) lenyűgöző (szeretem ezt a nyelvet, na), és nyelvészeti szempontból is érdekes (azzal együtt, hogy sokan sok mindent belelátnak, amit talán nem kéne).

2019. márc. 13. 13:38
 13/14 A kérdező kommentje:

Ha pl elolvassuk tök laikus szemmel az Ómagyar Mária siralmat.. legyünk őszinték ha nem tudnánk miről van szó, erős 65%-ban török nyelvre tippelnénk,de mindenképpen törökhöz hasonló nyelvre. Egy nem túl buta nyugat európai hétköznapi ember pedig tutira a törököt mondaná válasznak.

Megjegyzem.. egyes nyelvkutatók a szintén nyelvcsaládjukba tartozó azeri nyelvet hozzák rokonságba a magyar nyelvvel.

2019. márc. 13. 14:10
 14/14 A kérdező kommentje:

A lényeg,hogy nagyon egzotikus a mi nyelvünk,főleg egy nem európai fül számára! De fogadni mernék,hogy hirtelen egy holland, vagy egy portugál tuti nem jönne rá,hogy milyen nyelvet hall ha bejátszanánk neki 5 perces hírblokkot egy rádióból!Tutira tippelne finnre,törökre, vagy akár mongolra is! (utóbbi miatt ne kövezzetek meg, én direkt módon csukott szemmel,koncentrálva hallgattam mongol riportot a videomegosztón, és azt kell mondjam van néhol némi hasonlóság a mongol és a magyar nyelv között.)

Lényegében a magyar nyelv egy északi módosult ugor,és ótörök/türk nyelv keveréke ami meg lett spékelve rengeteg más nyelvcsalád jövevényszavaival! Ettől is ilyen lehetetlen megfejteni egy laikus külföldi számára!De még nekünk is nagyon nehéz! Itt egy kis ínyencség https://www.youtube.com/watch?v=fpyXQNhIvlk

2019. márc. 13. 23:55
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!