Milyen nyelv lehet ez első elolvasásra?
Nekem egy ős kelta nyelvre hasonlít a példád!
Egyébként a magyar egy eléggé kevert nyelv! Mindenfélére hasonlít az alap türk hangzás mellett,.mivel rengeteg jövevényszavunk van az ugórból,szlávból,germánból,latinból,sőt.. a perzsa mellett vannak héber jövevények beütések is a nyelvünkben.És ettől jó,érdekes a magyar nyelv!
2002-ben amikor nem volt még M.o eu tagállam,és így csekély magyar volt kint Angliában, a fivéremmel egy londoni kis közértben beszélgettünk magyarul,amikor a boltos néni olyan arcot vágott mint aki citromba harapott,és szörnyülködve megkérdezte,hogy ugyan mi ez a valami nyelv amin beszélünk,mert fogalma sem volt,hogy mi lehet...
Amikor mondtuk,hogy magyar, csak pislogott mint hal a szatyorban.
Hm. Érdekes ötlet (mármint a kelták), így hogy mondod (bár pl. a srǝvak inkább szlávos hatású, az én fülemnek legalábbis). De épp erről van szó. Amint alighanem észrevetted, a mondat eredetije angolul van, és még arra se vettem a fáradságot, hogy szavanként forgassam át, csak átírtam visszafelé nagyjából kvázifonetikusan. Az angol márpedig egy germán nyelv, amely erős újlatin behatást kapott, majd nagyjából elveszítette a nyelvtanát. A kelta szubsztrátumból csak néhány lexikális reliktum maradt, s ez a nyelv hangzását sehol nem befolyásolja. Megtévesztő dolgok ezek.
Abban viszont egyetértünk, hogy a magyar egy rettentő izgalmas nyelv. Eleve rajta hagyta a keze nyomát a sztyeppe változékonysága, aztán gyakorlatilag ezer évig fejlődött teljesen elszigetelve a legközelebbi rokonaitól. A végeredmény (számomra legalábbis) lenyűgöző (szeretem ezt a nyelvet, na), és nyelvészeti szempontból is érdekes (azzal együtt, hogy sokan sok mindent belelátnak, amit talán nem kéne).
Ha pl elolvassuk tök laikus szemmel az Ómagyar Mária siralmat.. legyünk őszinték ha nem tudnánk miről van szó, erős 65%-ban török nyelvre tippelnénk,de mindenképpen törökhöz hasonló nyelvre. Egy nem túl buta nyugat európai hétköznapi ember pedig tutira a törököt mondaná válasznak.
Megjegyzem.. egyes nyelvkutatók a szintén nyelvcsaládjukba tartozó azeri nyelvet hozzák rokonságba a magyar nyelvvel.
A lényeg,hogy nagyon egzotikus a mi nyelvünk,főleg egy nem európai fül számára! De fogadni mernék,hogy hirtelen egy holland, vagy egy portugál tuti nem jönne rá,hogy milyen nyelvet hall ha bejátszanánk neki 5 perces hírblokkot egy rádióból!Tutira tippelne finnre,törökre, vagy akár mongolra is! (utóbbi miatt ne kövezzetek meg, én direkt módon csukott szemmel,koncentrálva hallgattam mongol riportot a videomegosztón, és azt kell mondjam van néhol némi hasonlóság a mongol és a magyar nyelv között.)
Lényegében a magyar nyelv egy északi módosult ugor,és ótörök/türk nyelv keveréke ami meg lett spékelve rengeteg más nyelvcsalád jövevényszavaival! Ettől is ilyen lehetetlen megfejteni egy laikus külföldi számára!De még nekünk is nagyon nehéz! Itt egy kis ínyencség https://www.youtube.com/watch?v=fpyXQNhIvlk
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!