Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Hogyan ejtenétek ki székelyese...

Hogyan ejtenétek ki székelyesen a Szilárd nevet? És a Leventét? És cigányul?

Figyelt kérdés
2010. jún. 27. 15:22
 1/8 anonim ***** válasza:
63%
A Szilárdot talán Szijádnak, a Leventét meg Láventének, de passz... Cigányul meg minden bizonnyal a Dzsekicsen és a Bruszli nevek felelnek meg ezeknek.
2010. jún. 27. 15:25
 2/8 anonim ***** válasza:
73%
a szilárdnak nem hiszem, hogy lenne székely megfelelője, a leventének meg talán leventa. Cigányul meg simán dicsakh morééjáh
2010. jún. 27. 15:30
 3/8 anonim ***** válasza:
100%
én székely vagyok, hát a Leventát még életemben nem hallottam :)) a nyílt e és a zárt e használatában adódhat különbség, amit itt nem tudok szemléltetni :P a Szilárd névnél pedig nem igazán lehet eltérés, habár vannak vidékiek, akik Szilard-nak mondják. :)
2010. jún. 27. 16:19
 4/8 anonim ***** válasza:
46%
előző vagyok...azért kíváncsi vagyok, hogy számodra a székely és a cigány egyenlő? :)
2010. jún. 27. 16:21
 5/8 A kérdező kommentje:
nem egyenlő, azért tettem fel a következő mondatban a kérdést
2010. jún. 30. 14:36
 6/8 anonim válasza:
en is székely vagyok es ez egy vices kerdes :)) egyszeruen csak olvasd ki es akkor jol mondod kiveve ha tajszolasosan beszlesz:P es ilyen h szijad nincsen az mar sejpites:P
2010. júl. 4. 14:09
 7/8 anonim válasza:
100%
Ugye tudod, hogy a székelyek nem cigányok? Sőt semmi közük hozzá, mert Erdélyben lakó magyarok elnevezése többnyire, akik önnönmagukat saját identitásuknak megfelelően nevezik annak. A székelyek alapvetően székelyeknek vallják magukat, ami különbözik a magyartól, ugyanakkor magyarok. Rendkívül erős és figyelemre méltó identitástudattal rendelkeznek, amely a mai magyarságra nem jellemző. Sőt annyi közük a cigánysághoz, mint az orosznak a pigmeushoz. És még csak nem is hasonlóan beszélnek, bár lehet hogy érdekes tájnyelvet használnak a viccekben, de a valóságban már többségük, a vidéken lakókat nem számítva már ugyanazt az irodalmi magyart használja. A székelyek származása vitatott, sok elmélet van erre vonatkozólag.
2010. júl. 4. 14:27
 8/8 anonim ***** válasza:
Hátööö, a Szilárd, az valami "Szilaard" szerüség. A Levente meg "Lávëntá" de az az "á" az valahol az "á", és az "e" között van. Amugy tévedtek, ha azt hiszitek, hogy nalunk van egy 3. "e" betü, a valősag az, hogy nálatok NINCS :D Nagyon sokszor az az "ë" hordozza a szó értelmét (pl szerelëm (mint érzes), vagy szërëlëm (az autot pl)), és még rengeteg ilyesmi. Az "irodalmi nyelv", amit probalnak ranktukmalni, de igazabol senki sem hasznal, az keptelen ilyen kuldonbsegekre, amugyis a nyelvujitas elotti magyarnyelv még a mostnaninal is sokkal nagyobb logikai rendszerrel rendelkezett, amit sikerult ezzel felboritani...
2010. júl. 6. 17:16

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!