Angolban mi a különbség az “I went” és az I have gone között? Mikor melyiket kell?
Ez még lemaradt az előző végéről:
She has been in London for a month - 'Egy hónapja van Londonban' - még most is. Ilyenkor ki kell derülnie a mondatból vagy a szövegkörnyezetből, hogy mióta (pl. since May) vagy mennyi ideje (for a month) van ott.
She was in London for a month - 'Egy hónapig volt Londonban' - valamikor a múltban, már nincs ott.
Ülj le és tanuld meg az igeidőket, Simple, Continous, Perfect. 3-4 lehetéges jelentés van mindegyikre, ezeket bármelyik nyelvi oldalon megtalálod,és ha egyszer megtanultad,többet nemlesz vele probléma.
A Perfectet (have + 3.alak) úgy a legkönnyebb megérteni, ha melléteszed magyarban a "már" (tagadásnál "még") szócskát. Az already/yet (már/még) szavakat angolban nem szükséges ilyenkor kitenni, a Perfect önmagában is kifejezi.
I was in London. = Londonban voltam. (valamilyen konkrét időpontban)
I've been to London. = Voltam már Londonban. Nem tudjuk mikor, nem tudjuk hányszor, a lényeg,hogy ez a jelen időpontban egy már letudott élmény.
(Fenti okból:ha a mondatban benne van az already, "már", azonnal Perfect. De ha bármilyen konkrét időponthatározó, "1953 jan. 2-án este 6-kor", akkor azonnal Simple - Perfect csak akkor lehet, ha nem tudom (nem érdekel) a mondat szempontjából,hogy mikor esett meg (csak hogy már megvolt, az élménylistán kipipálhatom).
Ugyanígy "I haven't been to London (yet)2=MÉG nem jártam Londonban.
Gyakorlásnak megpróbálkozhatsz egy párilyen mondat fordításával:
- Pistike, megcsináltad már a házi feladatodat?
- Nem, még nem csináltam meg.
(have you done your homework?-no, I haven't done it yet)
Elmentem a postára, de zárva volt.
(I went to the post office but it was closed.)
Jártam már többször is korábban a postán , és mindig nyitva volt.
(I have gone to the post office many times before, and it was always open.) -> hiába egy mondat: az always időhatározó (rendszeres esemény) csak Simple lehet)
Lehet, hogy volt már olyan korábban, hogy nyitva volt, de láthatod, hogy most zárva van.
(have been open before - is closed now)
Ahogy látod,minden attól függ, hogy mit akarsz mondani.Elbeszélsz egy korábbi eseményt, vagy csak arra utalsz, amit a MÁR fejez ki (hogy valami valahányszor már megtörtént dolog).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!