Igaz, hogy minden ukrán tud oroszul is?
Nekem orosz a családom és kb mindenki tud ukránul... van olyan, aki csak oroszul beszél, de ha ukránul beszélnek hozzá, simán megérti.
Szóval megérteni megértik egymást, de nem feltétlenül tudnak is beszélni egymás nyelvén. Vannak hasonló szavak, de nem mind az...
Nem feltétlenül, de nagyon sok a hasonlóság, így egy társalgásban könnyen megérthetik egymást.
Én kárpátaljai vagyok, az ukrán tudásom elég csapnivaló, de alap dolgokat azért megértek. És még az én gyenge ukrán tudásommal is nagyon sok mindent megértek pl. egy szlovák vagy egy horvát szövegből. A szláv nyelvek hasonlítanak. Ha nem is érteni meg teljesen, mindenképp előny egyik vagy másik nyelv ismerete.
Sosem találkoztam még olyan ukrán nemzetiségűvel aki ne tudna oroszul. A posztszovjet államok nagyobb részében megértik az orosz nyelvet, az ukránok ráadásul nagyon közel is állnak hozzájuk a szókincs tekintetében. Több évtizeden át ráadásul hivatalos nyelv is volt az országban.
Ukrajnában viszont rengeteg olyan ember él aki nem beszél folyékonyan vagy egyáltalán ukránul, csakis oroszul! Politikusok és közismert személyek is!
A kérdésedre a válasz - igen, igaz.
Szerintem manapság már vannak, akik nem.
Elég erős nacionalista vonalt tólnak már jó ideje. Az alatt felővekedett olyan generáció, akik hivatalból már nem kellett taumljanak oroszul, sőt...
Egyébként nem hasonlít annyira a kerrő, hogy az orosz megértse az ukránt reptében. Csak azért tudnak társalogni, mert az idősebb ukrainaiak beszélnek oroszul.
Az ukrán tv adásból pl elég keveset érteni oroszul
Igen, a Keleti és Déli részeken és Kijevben is oroszul beszélnek inkább.
Nyugaton ukránul. Viszont minden részen megértik az oroszt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!