Miért baj, ha egy idegen nevet magyarra fordítunk? Miért nem baj, ha angolra?
A Witcher könyvek eredetileg lengyelül jelentek meg, majd lefordították angolra. Ebbe beletartozott az is, hogy a lengyel nevekből angol nevek lettek, néhol az eredeti névnek a jelentése elveszett/átalakult a fordítás során. Ezzel idehaza senkinek semmilyen baja nem volt.
Ezután megjelent a magyar változat, benne a magyarított címmel és karakter nevekkel. Ez viszont több embernél is kiverte a biztosítékot.
A magyarra való fordításnál ugyan az a folyamat játszódott le, mint az angolra fordításnál. De valahogy mégis, az embereket zavarta a magyar változat, az angolt meg elfogadtak (de a lengyelről meg mintha megfeledkeztek volna, vagy nem is hallottak róla).
Es ez az, amit nem tudok megérteni.
TLDR;
Miért baj a magyar változat, ha közben az angol is csak egy fordítása a lengyel változatnak?
Angolra és magyarra fordításnál nem ugyanazok a folyamatok játszódnak le.
Bevallom, a Witcher sorozatot nem ismerem, de pl én a Warcraftot nem tudom magyarul olvasni. Lefordítottak minden nevet, így lett pl. Delej Thrallból, de mondhatnám Viharvárad Stormwind helyett. Szerintem zavaró ez a sok fordítás, magyarítás.
Szvsz. a neveket meg kellett volna hagyni az eredeti (tehát lengyel) névvel.
Mert pl a Kökörcsin marhára hülyén hangzik és a vaják megnevezéstől is sírhatnékom van.
Én személy szerint először játszottam a játékokkal majd utána olvastam a könyveket. A játék magyar szövegében is az angol neve van:Dandelion. A witcher is witcher. Mindenki így szokta meg, vagy olvasta elsőnek lengyelül és azokat szokta meg(ilyen mondjuk kb nincs is) vagy a harmadik rész után (mint én meg még sokan) kezdte el olvasni.
Összegezve:hülyén hangzik és szokatlan.
Nagyon sokan először az angol nevekkel ismerkednek meg a játékon keresztül. Ezután egy kicsit kiábrándító a magyar fordítás.
Szimplán nehéz megszokni egy másik verziót.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!