Használhatok-e egy olyan nyelvet amit más talált ki viszont pár szavon kívül sokat nem írt róla?
Nos a Tolkien által kreált Khuzdul nyelvről lenne szó , mivel a törpök akárki által könyvbe írható mítikus lények.
Mivel Tolkien elkezdett egy törp nyelvet de kb50-100 szónál töbre nem ment , semmi ragozás, stb
És a fantasy könyvembe törpöket rakok mint fajt de a nyelvükkel kapcsolatban az lenne a kérdésem hogy magukat a SZAVAKAT amiket tolkien kreált a khuzdul nyelvhez bele helyezhetem az én törp nyelvembe ? Mivel én a könyvemhez kreálnék komplett nyelveket(való élteben használhatóakat) és ahoz kéne pár szó a nyelvből. Normális válaszokat kérek!
Igen.
Tolkien nyelvész volt, a tünde és egyéb kidolgozott nyelvek is létező nyelveken alapulnak, pl. gael több nyelvjárása. Tehát ő is fogott egy nyelvet (többet), és összeollózta. Oké, ez így nagyon le van butítva, mert nyilván neki sok tíz éves munkája van benne, de a lényeg ez...
Saját nyelvet alkotok , csak pár szó megtetszett tolkien khuzdul nyekvéből :D és az én fantasymban inkább a Ásatru vallás sagai-ban szereplő törpöket,Álfoka,Elfeket fogom használni , mármint leginkább hozzályuk hasonlóak lesznek
, pl:. már a "fő ellenség" nyelve már kész van meg az enteké is félig meddig sinen van :D
Igen, sejtettem! :)
Mivel maga Tolkien is rengeteget merített a skandináv/germán mitológiából hadd idézzek Bernáth István „Skandináv mitológia” c. könyvéből az elfeket és a törpöket illetően:
Álfok (álfur/pl. álfar): mitológiai lények, akiket – karakterük leírása nélkül – gyakran párban említenek az ászokkal, de ritkábban a vánokkal vagy a törpékkel is. […] Két csoportjuk is ismeretes: a végtelenül jóindulatú fényálfok és a törpékkel rokonítható, föld alatt tevékenykedő sötétálfok. […]
Törpék (dvergur/pl. dvergar); törpe-nő (drygja): élőlényfajta. A forrásokban nevük eredete talán az óind drva (testi hiba), ie. dhuer (árt) gyökök alapján az óangolban dweorg, ófelnémetben zwerc (törpe). […] lényeges változásokkal válnak a késő középkor és a folklór törpéivé. […] Kideríthetetlen a kapcsolatuk, esetleges rokonságuk az álfokkal, különösen a föld alatt élő sötétálfokkal. […]
Minthogy a te fantasy-világod konkréten az Ásatrún alapul, én a helyedben nem is feltétlenül az elf és törp „fordításokat” használnám, hanem meghagynám az álfur és dvergur (illetve álf és dverg) elnevezéseket.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!