Valóban magyartalan a jövőidőt a "Fog" szóval kifejezni?
A múltkor együtt utaztam egy ismerősömmel a buszon. Meséltem neki valamit, és valahányszor azt mondtam, hogy "El fogok menni a..." vagy "Meg fogom csinálni a..." stb., akkor mindig rám szólt, hogy "Fog a szádban van, és ezt a kifejezési módot nem szabad használni, mert magyartalan." Ezt már korábban is hallottam, de nagyon régen, és csak egyszer.
Tényleg így van? Ha igen, akkor miért használják még az akadémikusok is, és a magyar tanárom miért nem szólt rám soha? :S:S:S
Én személy szerint sokkal nagyobb problémának tartom azt, hogy az emberek 70-80%-a nem bírja megkülönböztetni a -ba/-be és -baN/-beN ragjaink jelentését. Nektek mi a véleményetek erről az egészről?
Hát, ha a Szózat költője nem tudott magyarul, akkor biztos igaza van a fogas ismerősödnek:
"Még jőni kell, még jőni fog
Egy jobb kor, mely után
Buzgó imádság epedez
Százezrek ajakán.
Vagy jőni fog, ha jőni kell,
A nagyszerű halál,
Hol a temetkezés fölött
Egy ország vérben áll."
Az ismerősöd egy önjelölt nyelvművelő, aki "megtisztítja a vadhajtásoktól a nemes magyar nyelvünket".
Meg kellene mondani neki, hogy a magyar nyelv az, amit a használói beszélnek, és nem olyan dolog, amit "felülről" szabályozni lehet.
Szerencsére ma mérvadó neves nyelvészek is megszólalnak ezekben a mindenkit érdeklő kérdésekben: elmondják, mi is a nyelvészet, hogy itt nem ,,előíró'', hanem ,,leíró'' tudományágról van szó. Furcsán néznénk arra a biológusra, aki azt mondaná, hogy a bálnák éneke ,,romlik''. Mihez képest romlik? Hat a bálnaének nem az (definíció szerint), amit a bálnák mindenkor használnak?
A suksük az egy - nyelvészeti szempontból tökéletesen létező és érvényes - nyelvi regisztere a magyar nyelvnek. Nyelvészeti szempontból nincs értelme rangsorbeli különbséget tenni az egyes regiszterek és a standard között. A suksük nem nyelvtanilag hibás, üldözése inkább divathullámnak tekinthető: az 1940-es években kezdett terjedni az ,,üldözése''. Előtte nyelvművelőink nem foglalkoztak vele különösebben.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!