Orosz nyelvben ha folyóírásnál például a t betűt nyomtatottal írom az hibának számít?
Hát elég sok kézírást láttam már és nagyon kevesen cserélgetik az írott-nyomtatott betűket, max leegyszerűsítik pl. a hagyományos módon elég cikornyás nagy K vagy F betűt. Ez az oroszban sem feltétlen hiba, de az már sokkal szemet szúróbb, ha a folyóírás kellős közepén ott virít egy olyan nyomtatott betű, ami teljesen máshogy néz ki, mint az írott verzió.
Nyelvvizsgán szerintem a tanár jóindulatán is múlik a dolog, de ha már megtanulunk egy idegen nyelvet idegen betűrendszerrel, akkor az rendesen legyen megtanulva. Ha bezavar egy ilyen apróság, akkor azt be kellene gyakorolni, hogy ne legyen ilyen probléma. Mi van, ha valaki más által kézzel írott szöveget kell olvasnod? Ott rendesen lesz írva a cirill t és ez zavarni fog nagyon, ha már most nem szoktatod hozzá magad a használatához.
Nem lehet ez akkora gond, hogy kiemeld a kérdést. :)
Gimiben kezdtem el "cifrázni" a betűket (írott dőlt d, r-nek égbeszökő szár, nyomtatott b és t, s aláhúzása, t föléhúzása... ez utóbbiról idővel leszoktam, mer' minek, ha az s-t úgyis aláhúzom), a tanárnő kizárólag az elsőért szólt, mert az zavarta az olvashatóságot. Ennek lassan negyven éve (ó, mamám, el sem hiszem!), végigjártam főiskolát, egyetemet, tanultam kinti egyetemen, és akkor még kézzel írtan adtuk le a dolgainkat, nem úgy, mint ma, és soha,de soha senki nem szólt érte, senkinek nem okozott gondot az olvasás (legyen az orosztanár vagy orosz tanár), nem mondta, hogy magamnak oké, de...!
Én is láttam már pár orosz kézírást, tényleg nem a cserélgetés a jellemző, de én pl. a nyomtatott t-re, a fordított d-re és a nyújtott szárú r-re az orosz levelezőtársam írásai láttán szoktam rá, annyira tetszett a levelei írásképe. :)
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!