Mi a különbseg a "becsületes" es "tisztesseges" között?
A becsületes mögött sokszor anyagi háttér is van (nem csal, nem lop, nem ver át mást), a tisztességes meg sokszor inkább elvi jellegü (nem csalja meg a partnerét, nem hazudik a másiknak a mindennapokban, nem sumákol)
Ha valaki hazudik azért, hogy anyagi elönye legyen, az - szerintem - a nem becsületes kategória, ha valaki azért teszi, hogy a másik szemében pozitívabb legyen vagy valami fontosabb dolgot eltitkoljon, az meg nem tisztességes.
A becsületes az becsületes.
A tisztességes meg tisztességes.
Egyetértek az egyessel, de az jutott eszembe, hogy a alapszavak, amikből talán képződtek valaha, az adhat támpontot.
Szerintem a tisztességnek lehet köze a tisztséghez, a tiszthez. Tisztelet is erre tendál.
A becsület a becsből, vagy becsesből, becsülből származhat, illetve ebbe a témakörből, még ha mára el is mosódtak kissé az eredeti értelmeik.
A becsület így egy becses tulajdonság, amit meg kell becsülni.
A tisztesség meg egy igazságos tisztséget jelöl, ami tiszteletet érdemel.
Persze lehet, hogy semmi közös nincs ezekben a szavakban, csak nekem tűnik így.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!