A német nyelvtanban mit jelöl a "zu"?
nem h zu viel= túl sok
hanem pl mondatokba az ige elött,azt figyeltem meg ha két ige van egymás után akkor ez a zu kell oda h értelmes legyen vagy hogyan ?
pl:. Er brauchte gar nicht zu suchen? ott a zu
Hoffentlich fängt es nicht zu regnen. itt is egy zu
vannak olyan igék,amiknek zu+infinitiv a vonzatuk..
a brauchen és a fangen ige is a zu+infinitivet(vagyis főnévi igenevet)vonzza
ezeknél az igéknél a zu-t minden esetben ki kell tenni,hogy nyelvtanilag helyes legyen a mondat
de például vannak olyan igék,amiknél nem lehet ezt a formát használni,mint például módbeli segédigék után,valamint a hören, helfen, lassen, lernen
remélem tudtam segíteni:)
A zu sokféle esetben használatos, és sok mndent jelent.
Ez esetben:
Ezt zu+infinitív szerkezetnek hívják. Azaz zu+ az ige szótári E/3-as alakja. A dass kötőszó helyett használjuk, mert így a mondat jóval egyszerűbb, mintha K.A.T.I szórendben írnád, ráadásul így a mondat csak egytagú és nem összetett. De ugyanúgy 'hogy'-nak kell fordítani, mint a dass-t.
Remélem segítettem! :)
Az első példamondatodban brauchen zu+Inf. szerkezetet használtál, ami itt a müssen körülírása.
a 2. mondatban pedig sima inf. szerkezet. itt azért kell kitenni, mert a regnen főnévi igenév a mondat tárgya. ezzel jelzed. de vannak kivételek, pl. érzékelést kifejező igecsoportok után nem használhatjuk (fühlen, sehen, hören, tasten, spüren..)
zu
ez nagyon nagyon sok dolgot jelent
előszőr is
zu fünft, sechst öten hatan
zu viel, zu wenig túl sok, túl kevés
zu schreibend megírandó
zu mint előljárószó és vonzat
-hoz,-hez,-höz,-ba,-be ban ,ben ra re vá vé
zu+inf
A legtöbb főnév (a módbeli segédigék és a sehen helfen lassen,hören heißen,,fühlen,lehren lernen, és a mozgást kifejező igék kivéteével) zu+ Inf.-et használ.
zu+ Inf.
a, igei vonzatként
b, egyes szabályok szerint a "dass+KATI" szerkezetet lehet helyettesíteni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!