Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Sose fogok anyanyelvi szinten...

Sose fogok anyanyelvi szinten tudni angolul?

Figyelt kérdés

Megvallom, kicsit el vagyok keseredve.

5 éve dolgozom egy nagy nemzetközi multinál Budapesten, rengeteg külföldi kollégával, ahol az emailezés és a telefonos meetingek is mindig angolul mennek. Sokszor beszélek japánokkal, indiaiakkal, angolokkal, amerikaiakkal és mexikóiakkal, és úgy 90%-ban értem is, amit mondanak, és én is ki tudom fejezni, amit akarok.

De majd minden harmadik-negyedik nap hallok egy-egy új szót és kifejezést (amit mindig ki is jegyzetelek magamnak, és az unalmas metró- és buszutakon tanulgatom őket), de egyszerűen elkeserít, hogy sose lesz olyan, hogy már mindent tudok, és nem találkozok új szóval/kifejezéssel.

Illetve mikor angolokkal/amerikaikkal beszélek érzem, hogy ők sokkal gyorsabban és árnyaltabban tudják magukat kifejezni, sokkal inkább jönnek nekik automatikusan a phrasal worb-ok (például ők jellemzően put off-ot mondanak, én postpone-t).

Tudom, hogy ők native englishek és angol környezetben nőttek fel/élnek, de én is nagyon nagyon szeretnék ilyen szinten tudni angolul.

Van erre bármi mód, azt leszámítva, hogy kiköltözöm Londonba vagy New Yorkba?

A szabadidőm egy elég jelentős részét is rá szoktam áldozni az angol tanulásra, de nem tudom van-e értelme ezek után.

2018. febr. 27. 22:18
1 2
 11/20 A kérdező kommentje:
15-20% native english (brit vagy amerikai), 30-35% akikkel az angol a közös nyev, és kb. 50% a magyar.
2018. febr. 28. 11:59
 12/20 anonim ***** válasza:
Ezek szazaleka alapjan, ne is csodalkozz. Egymasszintjen kell topognotok, hogy mindenki megertse egymast. Tort sngollal beszeltek egymassal, raadasul legtobben a sajat anyanyelvukon gondolkoznak, tukorforditanak.
2018. febr. 28. 12:10
 13/20 anonim ***** válasza:

No de hol is találkozhatnál szándékosan az angol szavak legtöbbjével? Könyvekben. Olvass. Heti egy regény a recept. Úgy 300 könyv után már nagyon jó leszel.

A legtöbb sorozat szókincse pont olyan primitív, mint azoké, akiknek szánták )persze könyvet is lehet olyant találni, ami alulmúl mindent).

2018. febr. 28. 17:26
 14/20 anonim ***** válasza:
Magyarul anyanyelvi szinten vagy, es megsem ismersz egy csomo szot, es most nem cikizesbol irom. Pl tudod mit jelent es hol hasznalhato csurolapat? Semmi idegen szo nincs benne, es fogadom, hogy fogalmad sincs mit jelent. Es emiatt ne szegyelld magad. De ugyanemiatt lesznek mindig ilyen szavak angolban is.
2018. febr. 28. 19:17
 15/20 anonim ***** válasza:
A második vagyok. Az uszu szót ki ismeri? :D
2018. febr. 28. 20:29
 16/20 anonim ***** válasza:
#14, helye meg tanár mániája válogatja. Például abban a nyelviskolában, ahol én ismerős vagyok, ott tanították valahol a B2 és C1 közti íven.
2018. febr. 28. 21:03
 17/20 anonim ***** válasza:

Az új szavak sosem fognak elfogyni, legfeljebb egyre ritkábbak lesznek, és egyre könnyebben kitalálod a jelentésüket, egyre ritkábban kell szótárhoz nyúlni. Angolban a felsőfok nem (csak) a szavakon múlik, hanem oda kell tenni a kifejezéseket és a nyelvtant is.

A spontán, folyékony angol nem lehetetlen, gyakorolni kell. Ha napi szinten használod, akkor jó úton vagy.

Felsőfokról anyanyelvi szintre juthatsz úgy is, hogy gyereket nevelsz angollal. Mire iskolás lesz, addigra a felsőfokod legalábbis megközelíti az anyanyelvit.

2018. febr. 28. 22:06
 18/20 A kérdező kommentje:

Köszi a sok választ, még egy kérdésem lenne.

Ha kiírok magamnak a munkában hallott érdekes/hasznos kifejezéseket egy szótárfüzetbe, és azokat tanulgatom, az úgy nagyon hülye módszer?

Sokan mondják, hogy szavakat/kifejezéseket tanulni szótárszerűen nem jó ötlet, hanem inkább könyveket olvasni/filmeket nézni, és abból egy idő után magamtól is megtanulnám őket.

2018. febr. 28. 22:13
 19/20 anonim ***** válasza:
Angol nyelvteruleten tanultam angolul. Soha nem szotaroztam, irogattam ki dolgokat. Ugy voltam vele, az magolas, azt ugy is elfelejtem, egy ido utan fel is adja az ember. Viszont sokat TV-ten, olvastam, angolul beszelo emberek kozott voltam. Annyi elonyom van, hogy mivel nem az anynyelvem az angol, megertek mas nem angol anyanyelvut, mig a fonokom azt mondja, jaj tolmacsot kell hivni. Dehogy kell en tudok veluk beszelni es megertem oket. Igaz, igy en is visszafele fejlodok. Ezert irtam, hogy kb. Te is ilyen helyzetben lehetsz, ha nem angol anyanyelvukkel vagy, hanem az angol csak kozos nyelv.
2018. márc. 1. 00:25
 20/20 Mansour ***** válasza:

"Ha kiírok magamnak a munkában hallott érdekes/hasznos kifejezéseket egy szótárfüzetbe, és azokat tanulgatom, az úgy nagyon hülye módszer?"

Eléggé, főleg ha anyanyelvi szintre törekszel. Egy-két kifejezést meg lehet így jegyezni, de tömegével nem. És szövegkörnyezetben sokkal jobban megragadnak a dolgok, és ami a legfontosabb, a természetes használat is csak így működik. Mivel ha szavakat magolsz be, akkor a magyar jelentése alapján fogod keresni a fejedben a szót, ha szükséged van rá, tehát magyarul gondolod el, hogy mit szeretnél mondani, és úgy fordítod át angolra, a megfelelő kifejezést keresve. Szövegkörnyezettel együtt megjegyezve viszont már nem kell így fordítanod, hanem rögtön a komplett angol mondat vagy mondattöredék ugrik be.

Tehát ha van egy új kifejezés, akkor azt írd le a teljes mondattal együtt, amiben hallottad, és úgy próbáld memorizálni. De ennél többet ér a rendszeres olvasás, filmnézés. Persze az is fontos, hogy ne mindig egy témakörben olvass, mert akkor nem bővül eléggé a szókincsed, és félrevezető lehet, hogy úgy érzed, hogy már tökéletesen érted a szövegeket, aztán egy más témakörre áttérve nagy koppanás, hogy jópár ismeretlen kifejezéssel találkozol. Én pl. bizonyos témákban kis szótárazással megértem a francia szövegeket, de van olyan téma, illetve olyan nyelvezetű szöveg, amiből a névelőkön és kötőszavakon kívül gyakorlatilag semmit sem értek.

2018. márc. 1. 09:01
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!