Ismered-e a grüberli kifejezést a magyar nyelvben és használod-e néha?
A grüberlinek az arcon lévő gödröcskét mondják. Valamilyen folíóiratban találkoztam vel, onnént ismerem. Gödröcskés mosoly.
Nagyanyám Zala megyében született, arrafelé használják.
Én is tőle hallottam.
Ja, egyébként magyarul gödröcskének mondják.
Nem szoktam használni, de ha megtenném, akkor a magyar szót használnám.
3-asnak: Ne vedd kötekedésnek, ám az, hogy egy szó német eredetű, az nem jelenti azt, hogy a magyar nyelvnek ne lenne része. Ha beépült a (magyar) nyelvbe valamilyen formában és azt valamely nyelvi közösség használja, akkor az onnantól magyar szó is. A grüberli magyar szó (is).
Azért szerettem volna ezt megemlíteni, mert sokszor láttam már azt a törekvést, hogy az idegen eredetű szavakat valaki rossz szemmel nézi, sőt kiiktatná a magyar nyelvből ezeket a kifejezéseket. Ettől függetlenül a nyelv ilyen rétegei szerintem inkább gazdagítják azt, és sokat engednek a múltra is következtetni. A tolvajnyelv nagy része ma is német eredetű szavakból áll, a budapesti szlengnek is sok ilyen eleme van, ez nem szabályozható (szerencsére).
Nem, ez tiszta német szó (echte dajcse).
A GÖDRÖCSKE, a fordítása a magyar szó!
Ez igaz, de ezer ilyen szó került a magyar nyelvbe, és sok helyen használják is.
Én írtam, hogy zalai nagyanyámtól hallottam, de ott is, és a többi dunántúli megyében is ugyanúgy használják, mint a azintén német eredetű eszcájgot, vagy a fraciából átvett kredencet.
Csak ezt a két példát emeltem ki, mert úgysem lehetne elsorolni azt a rengeteg szót, amelyek más nyelvekből jöttek a magyarba.
Hogy a latinról ne is beszéljek, a belőle származó magyar szavak ma már teljesen elfogadottak.
Előfordul ilyen, de ez a szó nem honosodott meg.
Tájszóként használhatják néhol.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!