Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Ismered-e a grüberli kifejezés...

Ismered-e a grüberli kifejezést a magyar nyelvben és használod-e néha?

Figyelt kérdés
Aki ismeri, netán használja is néha, az írja meg, legyen szíves, hogy milyen nyelvi környezetben hallotta illetve használja.

2018. febr. 5. 18:50
 1/10 anonim ***** válasza:

A grüberlinek az arcon lévő gödröcskét mondják. Valamilyen folíóiratban találkoztam vel, onnént ismerem. Gödröcskés mosoly.

[link]

2018. febr. 5. 19:38
 2/10 anonim ***** válasza:

Nagyanyám Zala megyében született, arrafelé használják.

Én is tőle hallottam.

2018. febr. 5. 20:18
 3/10 anonim ***** válasza:
Ez német szó.
2018. febr. 6. 08:38
 4/10 anonim ***** válasza:

Ja, egyébként magyarul gödröcskének mondják.

Nem szoktam használni, de ha megtenném, akkor a magyar szót használnám.

2018. febr. 6. 09:39
 5/10 anonim ***** válasza:
Az orcán lévő gödröcske
2018. febr. 7. 14:20
 6/10 A kérdező kommentje:

3-asnak: Ne vedd kötekedésnek, ám az, hogy egy szó német eredetű, az nem jelenti azt, hogy a magyar nyelvnek ne lenne része. Ha beépült a (magyar) nyelvbe valamilyen formában és azt valamely nyelvi közösség használja, akkor az onnantól magyar szó is. A grüberli magyar szó (is).

Azért szerettem volna ezt megemlíteni, mert sokszor láttam már azt a törekvést, hogy az idegen eredetű szavakat valaki rossz szemmel nézi, sőt kiiktatná a magyar nyelvből ezeket a kifejezéseket. Ettől függetlenül a nyelv ilyen rétegei szerintem inkább gazdagítják azt, és sokat engednek a múltra is következtetni. A tolvajnyelv nagy része ma is német eredetű szavakból áll, a budapesti szlengnek is sok ilyen eleme van, ez nem szabályozható (szerencsére).

2018. febr. 16. 22:22
 7/10 anonim ***** válasza:
49%

Nem, ez tiszta német szó (echte dajcse).

A GÖDRÖCSKE, a fordítása a magyar szó!

2018. febr. 16. 22:28
 8/10 anonim ***** válasza:

Ez igaz, de ezer ilyen szó került a magyar nyelvbe, és sok helyen használják is.

Én írtam, hogy zalai nagyanyámtól hallottam, de ott is, és a többi dunántúli megyében is ugyanúgy használják, mint a azintén német eredetű eszcájgot, vagy a fraciából átvett kredencet.

Csak ezt a két példát emeltem ki, mert úgysem lehetne elsorolni azt a rengeteg szót, amelyek más nyelvekből jöttek a magyarba.

Hogy a latinról ne is beszéljek, a belőle származó magyar szavak ma már teljesen elfogadottak.

2018. febr. 16. 23:10
 9/10 anonim ***** válasza:
24%

Előfordul ilyen, de ez a szó nem honosodott meg.

Tájszóként használhatják néhol.

2018. febr. 16. 23:22
 10/10 anonim ***** válasza:
Csak a passzív szókincsemnek a része: felismerem, de magamtól nem is lennék benne biztos, hogy hogy is van pontosan, úgyhogy inkább a magyar gödröcske szót használom.
2018. márc. 1. 20:31

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!