Miért használják még mindig a "munkát talál" kifejezést? Szerintem elég elavult.
A munkát találni kifejezést arra használják, amikor lesz egy munkád, tehát felvesznek.
A munkát keresni az amiről beszélsz.
Akkor használd azt.
Most mit nyelvészkedsz? A pénzkeresés sem túl logikus szó, mégis használják.
A "munkát találni" meg szerintem teljesen elfogadható, nem értem, mi a gond vele.
Kérdező, te az interneten legfeljebb meghirdetett álláslehetőséget találsz.
Állást / munkát keres: keresi, nézi a lehetőségeket, pályázik rájuk
Munkát talál: jelentkezik egy üresedésre, és ki i választják a pozícióra, kötnek egy munkaszerződést, és főhősünk munkába áll
Miközben fröcsögő szájjal szidod a "háereseket", pár alapvető fogalmat azért tisztázz le magadban:
Álláshirdetés, üresedés (vakancia), állásajánlat, álláskeresés, munkaviszony, álláspályázat...
Ha nem lenne munkám, nem vennének fel, akkor nem ez lenne a legnagyobb gondom, hogy a munkát talál kifejezést mire használják :)
A munkát talál alatt mindenki azt érti, hogy lesz munkája valakinek, felvették, és nem azt, hogy hirdetéseket talál.
Miért lenne ez "elavult"?
A mondás is úgy szól, hogy aki keres, talál. Aki nagyon keresi a munkát és nem válogat, mert meg van szorulva, az talál. Ez egy bevett nyelvi formula.
Ahogy előttem is írták, sokkal furább a "pénzt keres" forma, hiszen az ember nem keresi a pénzt (bár mindenki találna, aki csak úgy "keres"!), hanem megdologozunk érte.
Akkor, amikor már "találtunk" munkát... :)
Te ilyenkor munkaajánlatot találsz, nem munkát. Párhuzamba állíthatod nyugodtan a "társkeresés" kifejezéssel. Attól, hogy találtál hirdetést a neten 10 jó csajtól, még nem találtál társat, még csak keresel. Max. ajánlatot vagy jelentkezőt találtál. Társat találni majd akkor fogsz, amikor összejöttök.
De nincs semmi értelme a nyelvi kifejezéseket megpróbálni kilogikázni, ahogy már az előttem írók is mondták.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!