Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Miért használják még mindig a...

Miért használják még mindig a "munkát talál" kifejezést? Szerintem elég elavult.

Figyelt kérdés
A mai világban könnyű munkát találni. Felmegy az ember netre és talál. Jelentkezni is könnyű. Én találtam már sok munkát. Jelentkeztem is rájuk. Néha be is hívtak állásinterjúra. De nem vettek fel sehova.

2015. jún. 7. 09:33
 1/8 A kérdező kommentje:
Az a baj, hogy mások is megtalálják azt a munkát amit én.
2015. jún. 7. 09:38
 2/8 anonim ***** válasza:
100%

A munkát találni kifejezést arra használják, amikor lesz egy munkád, tehát felvesznek.

A munkát keresni az amiről beszélsz.

2015. jún. 7. 09:39
 3/8 A kérdező kommentje:
Amikor felvesznek célszerűbbnek látom a felvettek kifejezést használni a találtam munkát kifejezés helyett.
2015. jún. 7. 09:42
 4/8 anonim ***** válasza:
100%

Akkor használd azt.

Most mit nyelvészkedsz? A pénzkeresés sem túl logikus szó, mégis használják.

A "munkát találni" meg szerintem teljesen elfogadható, nem értem, mi a gond vele.

2015. jún. 7. 09:57
 5/8 anonim válasza:
100%

Kérdező, te az interneten legfeljebb meghirdetett álláslehetőséget találsz.

Állást / munkát keres: keresi, nézi a lehetőségeket, pályázik rájuk

Munkát talál: jelentkezik egy üresedésre, és ki i választják a pozícióra, kötnek egy munkaszerződést, és főhősünk munkába áll

Miközben fröcsögő szájjal szidod a "háereseket", pár alapvető fogalmat azért tisztázz le magadban:

Álláshirdetés, üresedés (vakancia), állásajánlat, álláskeresés, munkaviszony, álláspályázat...

2015. jún. 7. 10:17
 6/8 anonim ***** válasza:
100%

Ha nem lenne munkám, nem vennének fel, akkor nem ez lenne a legnagyobb gondom, hogy a munkát talál kifejezést mire használják :)

A munkát talál alatt mindenki azt érti, hogy lesz munkája valakinek, felvették, és nem azt, hogy hirdetéseket talál.

2015. jún. 7. 10:39
 7/8 anonim ***** válasza:
100%

Miért lenne ez "elavult"?

A mondás is úgy szól, hogy aki keres, talál. Aki nagyon keresi a munkát és nem válogat, mert meg van szorulva, az talál. Ez egy bevett nyelvi formula.

Ahogy előttem is írták, sokkal furább a "pénzt keres" forma, hiszen az ember nem keresi a pénzt (bár mindenki találna, aki csak úgy "keres"!), hanem megdologozunk érte.

Akkor, amikor már "találtunk" munkát... :)

2015. jún. 7. 17:26
 8/8 anonim ***** válasza:
100%

Te ilyenkor munkaajánlatot találsz, nem munkát. Párhuzamba állíthatod nyugodtan a "társkeresés" kifejezéssel. Attól, hogy találtál hirdetést a neten 10 jó csajtól, még nem találtál társat, még csak keresel. Max. ajánlatot vagy jelentkezőt találtál. Társat találni majd akkor fogsz, amikor összejöttök.

De nincs semmi értelme a nyelvi kifejezéseket megpróbálni kilogikázni, ahogy már az előttem írók is mondták.

2015. jún. 8. 14:39

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!