Az hogy "I am gone" az milyen igeidőben van?
A gone, az az ige 3. alakja (past participle): go (jelen/present), went (múlt/simple past), gone
Ez egy szenvedő szerkezet. To be + az ige 3. alakja, ez esetben a létige present simple,vagyis egyszerű jelen. De lehet was/were, have been/had been stb a létige
Hkhm. :)
Angolban szenvedőt tárgyas igékkel képzünk, hiszen a tárgy jön előre az aktív szerkezetből. A go meg lapzártakor még nem volt tárgyas.
Ez itt a létigével együtt éppolyan ige-névszói állítmány, mint az 'I am happy.' mondatban. A gone így önállóan benne van a szótárban, miszerint:
ADJECTIVE (predicative) No longer present; departed.
Passzív alak - egyéb értelem
Ebben a (kevés igét érintő) problémában két különböző jelenségről van szó:
Tárgyatlan ige 3. alakja be-vel:
Be gone 'eltűnik', 'elfogy' értelemben
When we went back to fetch the cameras, the van was gone
Have you seen the sliced bacon by any chance? It's gone...
Fordítása tehát: 'eltűnik', 'hűlt helye van', 'nyoma sincs/se marad', 'elfogy', az igétől függően.
(Mint a két példából kiderül, a be gone múltjelenben és múltimúltban egyaránt használható.)
Jelen időben van, jelenlegi állapotot fejez ki.
A probléma az, hogy ezt a "is gone" kifejezést arra használják, ha valaki elment és már soha nem jön vissza (meghalt). "He is gone" lenne ilyen estben a helyes. Magamról ilyet nem tudok helyesen állítani, így az "I am gone" furcsán hangzik. Hasonlít a magyar "Már itt sem vagyok" kifejezésre.
Zsebihal:
Hogy én is idézzek adott szerzőtől: passzív alakjuk csak a tárgyas, azaz olyan igéknek lehet, amelyek után tárgy áll (állhat). Ez a kijelentés a 'passzív szerkezet' fejléc alatt található. Te meg azt írtad az elején, hogy "Ez egy szenvedő szerkezet."
A 'passzív alak - egyéb értelem' fejléc az nem a szenvedő szerkezet.
passziv szerkezet
az angolban nagyon hasznalatos
a magyarban soha, elfeledett, elveszett a multban
jelentese : elmentem
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!