Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Szerinted mit jelent (het) ez...

Szerinted mit jelent (het) ez a magyar mondat?

Figyelt kérdés
A ház felépítendetik vala.

2018. jan. 5. 15:18
1 2
 11/19 A kérdező kommentje:
Passzívban:felépítettik,nem felépítődött.Az visszaható ige,bár a mai nyelvben használják,használtatik,használódik passzív ige helyett.
2018. jan. 6. 09:43
 12/19 anonim ***** válasza:

"A házat valami más után felépítették"

Nem, bocs. Miként a magyar nyelv értelmező szótára írja, 'a feltételes mód múlt idejéhez hasonló értékkel', mint: Ez leanzo ha eelhetend vala my naggyaa leezen. És még a passzív.

2018. jan. 6. 10:58
 13/19 anonim ***** válasza:

A ház fel lesz építve. Jövő időben passzív szerkezet. A -d kihalt jele a jövő időnek (pl. jövendő szóban isez van, lásd.: eljövend). Ugyanakkor a vala... az nehezebb eset. Az folyamatosságra utal, ha jól tudom, táhát angolra így ültetném át:

the is going to be built

2018. jan. 7. 19:05
 14/19 anonim ***** válasza:
the house*
2018. jan. 7. 19:06
 15/19 anonim ***** válasza:

Láttam közben a válaszod. A vala nem feltétlen múlt udő.

Nézé, látá: ezek határozott ragozású elbeszélő múltú igék.

Néze/láta: határozottban ugyanez.

Nézte volt: mint az angolban a had been

Nézte vala: mint a he was looking

Tehát a vala a folyamatosságot jelenti.

Nem hallottam még olyat, amilyet te kiírtál, de ha van ilyen, akkor jövő idő és folyamatosság.

2018. jan. 7. 19:08
 16/19 anonim ***** válasza:
De lehet, hogy Sztrogoffnak igaza van, mert sok nyelvben van olyan, hogy a múlt+ jövő bizonytalanságot fejez ki. Lásd: spanyolban az habrá.
2018. jan. 7. 19:09
 17/19 anonim ***** válasza:
Szerintem ezt utoljára Fogarasi János elemezte 1858-ban, és kortársai már akkor sem tudták, hogy helyes-e, amit állít. :D
2018. jan. 7. 19:39
 18/19 anonim ***** válasza:
Sok jó megfejtés érkezett, de az sehol sem következik ebből, hogy valami más után építették fel. Ennek nincs is értelme.
2018. jan. 8. 14:29
 19/19 anonim ***** válasza:
Utolsó, melyik a helyes?
2018. jan. 8. 21:26
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!