Most akkor hogyan van ez az Imperativ?
Én már teljesen nem értem ezt az egész német nyelvtan dolgot.
Akartam mondani egyik munkatársamnak hogy' Ne foglalkozz velem " így mondtam neki :" befasse nicht mit mir "
.. azt mondta nem érti mit akarok mondani. Mondom neki" ne akarj semmit tőlem" : Wolle nicht von mir nichts .
Oke tudom h nagyon gagyi meg minden ,de hát azért ennyire eltértem attól amit akartam mondani??? Szóval ha lenne valaki olyan kedves és leírná ezt a két mondatot helyesen és elmagyarázná azt megköszönném. Most már teljesen összekuszálódott bennem minden . A sich- es igéket is próbálom megérteni de nem megy . Lassan úgy érzem soha nem fogok megtanulni rendesen németül.
Nem csoda, hogy a munkatársad nem értette, hogy mit akartál mondani. A fő gond itt nem elsősorban a nyelvtan és a felszólító mód (bár részben az is), hanem az, hogy a német ezt nem a "foglalkozik" (vagy legalábbis nem ezzel a "foglalkozik") igével fejezi ki. Lehetne azt mondani, hogy "Lass es gut sein, beschäftige dich nicht mit mir!", ezt már minden bizonnyal megértené, de ez azért nem az igazi, egy német ezt így aligha mondaná.
Ebben a szituban németül egyszerűen más "szóképet" használunk. Van több is, ami passzol, hirtelenjében ilyenek jutnak az eszembe (hogy én mit vágnék oda, hogy lerázzam a nemkívánatos kollégát):
"Behellige mich nicht!" ....... "Hör auf, mich zu behelligen!"
Vagy elutasítóbban és durvábban: "(Bitte) bleib mir vom Leib/vom Hals/von der Pelle!"
Lehet aztán még ennél is durvábban, köznapi szlengben, mint pl.:
Kümmere dich um deinen eigenen Dreck und lass mich gefälligst in Ruhe!
Még annyit, hogy az utolsó mondat elsősorban a "Dreck=szenny, ganéj, mocsok" miatt hangzik igen durván. Kis átalakítással viszont sokkal kultúráltabbá lehet tenni:
Kümmere dich um deine eigenen Sachen und lass mich gefälligst in Ruhe! (= Törődj a magad dolgával és hagyj engem lehetőség szerint békén!)
Így ez csak egy határozott elutasítás, de nem "képen vágás".
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!