Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Mit jelent pontosan a mostani...

Mit jelent pontosan a mostani meme kultúrában a triggerel szó?

Figyelt kérdés
A szó angol nyelvről fordított jelentését nyilván ismerem "megindít, előidéz", de gondolom hogy azért van ennek egy jobb fordítása is. pl. kicsapta a biztosítékot. Vagy esetleg utolsó csepp a pohárban.
2017. okt. 28. 04:15
 1/8 anonim ***** válasza:

Egyik sem.

[link]

2017. okt. 28. 10:18
 2/8 anonim ***** válasza:
100%
A kérdésben benne van a válasz, arra mondják, hogy valaki megindul valamitõl, inkább személyre használják, tehát ha én *triggered* vagyok, akkor te számomra nagyon zavaró dolgot mondtál/tettél, ami az utolsó csepp a pohárban, ugyis mondhatjuk. Szerintem ebben a kontextusban túlreagálásokra használják, amikor kis, jelentéktelen dolgok indítanak be téged és vitatkozásra késztetnek.
2017. okt. 28. 10:25
 3/8 anonim ***** válasza:

Nem ismered a KnowYourMeme oldalt? Ott minden meme-nek leírják az eredetét, hogy honnan is ered.

Itt a trigger:

[link]

2017. okt. 28. 10:30
 4/8 Vree ***** válasza:
54%

A "kicsap a biztosítékot" szerintem elég jó közelítés.

Az emberek gyakran önironikusan használják.

Amikor "beindít" valami valakit, az azt jelenti, hogy feldühíti, nem lehet utána leállítani, valami olyan témával, ami kényes, ami neki személyes sérelme.

Mondjuk, ha egy feministának valami klasszikus előítéletet vagy tipikus rossz érvet mondasz (mondjuk, a nők rosszabbul vezetnek), az a trigger button tipikus esete.

Nekem is megvannak a saját triggereim. Pl. az a keresztény duma, hogy isten nélkül nem tudnánk, mi a helyes és mi nem. (Klasszikus hibás érv, mégis tök intelligens hívők is képesek megenni.)

Az emberek általában azért idegesednek fel ilyeneken, mert ezerszer megcáfolt hülyeségek, de mégis széles körben elterjedtek. Nyilván ezért mennek az idegeikre.

De mondjuk anyu lehet azon "triggerelve", hogy megint piszkos cipővel mászkálsz a padlón, pedig ezerszer megmondta stb. Mindenkinek megavn az ilyen "pet peeve"-je (ami egy másik szó a dédelgetett/valakire jellemző (pet=háziállat) bosszúságokra).

Megjegyzem a szó kiírható "trigger button"ként is, ugyanaz a jelentése, persze ha főnév. Mondjuk: a politika az én trigger báttönöm. (Jó, nyilván ezt magyarul így nem mondjuk; angolul.)

2017. okt. 29. 09:57
 5/8 Vree ***** válasza:

^Ja meglep de nem írta még le senki:

természetesen a szó jelentése "kioldógomb, indítógomb, ravasz, elsütőbillentyű".

2017. okt. 29. 09:58
 6/8 Vree ***** válasza:

^És ugyanígy az igealak is "beindít, bekapcsol, kiold, elsüt".

Asszem még magyarul is mondják hogy "elsült az agyam", amikor valaki begorombul.

Vagy hogy valakit "bekapcsoltak".

Milyen magyar szinonimák vannak még? Felhergel, feltüzel, adja alá a lovat, felingerel, elszáll (az agya).

2017. okt. 29. 10:00
 7/8 Vree ***** válasza:
60%
Még annyit, hogy a kifejezést elsősorban az erős szélsőjobb kritikával szokás azonosítani: azokra, akik minden apróságon felhúzzák magukat, ha úgy vélik, hogy nem teljes tisztelettel kezeled a feministákat/melegeket/transzvesztitákat/vegánokat/stb.; a népszerű "triggered" makrók ezt parodizálják.
2017. okt. 29. 17:29
 8/8 Vree ***** válasza:

Elnézést a spamért, csak még egy:

a kiakad/kiakaszt kifejezésnek mi az eredete?

Nem valami hasonló lőfegyveres szakszó, mint "kiakasztani a biztosítószeget" (tüzelés előtt)?

2017. okt. 29. 18:49

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!