Az igaz, hogy a magyar, a kínai (és kisebb mértékben a koreai) kultúrában sok hasonlóság van?
Sajnos még nem tudtam elutazni kelet-ázsiai országokba, de olvastam útleírásait olyan magyaroknak, akik jártak ilyen helyeken, és sokan azt mondták, hogy a vidéki Kínában, és a vidéki Dél-Koreában eléggé otthonosan érezték magukat, mert nagyon hasonlít az emberek felfogása, világnézete a magyarországihoz, csak még erősebben dominálnak a hagyományok, a család fontossága.
Egy nemrég hozzánk utazó dél-koreai követ is hasonlókat mondott a vidéki Magyarországról. Azt mondta, ha nálunk a hagyományos stílusban épült parasztházak kicsit pagoda-szerűbbek lennének, teljesen otthon érezné magát.
Volt olyan, aki Szöulban, a dél-koreai fővárosban élt együtt fiatalokkal, ő is azt mondja, hogy értékelték a magyar ételeket, amiket főzött nekik, sőt még a magyar mulatós zene is bejött nekik, erre ők mutattak neki koreai népzenét, ami sok hasonlóságot mutatott a magyar zenével.
Elolvastam "A lány hét névvel" című könyvet, amit Hyeonseo-Lee, írt, ő egy 1980-ban született észak-koreai lány, aki 17 éves korában elszökött Észak-Koreából és lényegében az élettörténetét beszéli el.
Az őáltala leírt vidéki Észak-Korea is sok hasonlóságot mutat a Rákosi-rendszerbeli Magyarországgal, csak még durvább a diktatúra, és sokkal fontosabb a család, mint nálunk volt az 50-es években.
Angol nyelvű oldalakon olvastam olyan írásokat, amik laikus szemszögből hasonlítják össze a kínai és japán társadalmat, kultúrát. Abból is az jött le nekem, hogy a kínaiak majdnem olyanok, mint mi, mind pozitív, mind negatív tulajdonságokat nézve, Japán inkább olyasmi, mint egy nagyon konzervatív Németország erős kollektivizmussal.
Pl. ez:
Nektek mi a véleményetek, esetleg jártatok már Kelet-Ázsiában? Szerintetek is vannak olyan dolgok, amik közösek a magyarokban, és a kelet-ázsiaiakban, de Nyugaton nincsenek meg?
"Az őáltala leírt vidéki Észak-Korea is sok hasonlóságot mutat a Rákosi-rendszerbeli Magyarországgal, csak még durvább a diktatúra, és sokkal fontosabb a család, mint nálunk volt az 50-es években. "
Ez alapján lehetne még sorolni a kommunista államokat, amik hasonlóak voltak, de nem ázsiai.
Érdekes módon, nekem a kínai ismerősöm, pont azt mondta, hogy mennyire különbözik a kínai mentalitás, gondolkodás a magyartól.
A japán is ragozó nyelv, de kevésbé bonyolult a nyelvtana, mint a koreainak, viszont a középkori japán nyelv kb. ugyanolyan bonyolultságú, mint a mai koreai.
A kínai izoláló nyelv, még az angolnál is nagyobb mértékben, tehát nyelvtanilag még kevésbé hasonlít a magyarra, mint az angol, viszont az összetett szavakat és a fogalmakat szinte ugyanúgy képzik, mint mi.
Pl. kínaiul a sörnyitó az üveg-nyitó-szerszám,
az általános iskola az kis-tanulás,
a középiskola az közép-tanulás,
a főiskola/egyetem az nagy-tanulás.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!